Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Lúzerek hálójában

"Az örök vesztesek és a mindig nyertesek között áthidalhatatlannak tűnik a mélyülő szakadék. Legalábbis ez a benyomása annak, aki megmártózik a hírek tengerében."
„Anya és lánya az utcára kerülhet" – írtuk tegnap. Ma a családi házukat és ingóságaikat sirató nővérek történetét osztjuk meg olvasóinkkal. A sor folytatható: az egyik országos lapban azt is hírelik, hogy „Bakács Tibor elszegényedett. Börtönbe vonul a pénzbírságra büntetett kritikus". Bulvártéma a kilátástalan jövőjű ember.

Mintha a címlapsztorivá lett embermesék főszereplői nem tudnák eléggé az öngondoskodás leckéjét! Márpedig a kádári „atyáskodó állam" elutasításának következménye az „állampolgár nagykorúsítása". Ez körültekintő és felelős döntéseket kíván – a banki kölcsön és hitelkártyák igénylésétől kezdve az ingó és ingatlan vagyon kezelésén át egészen az egészségbiztosításról és a nyugdíjasévekről való öngondoskodásig. Elméletben tán tudjuk is ezt. De a kivitelezés nehezen megy. A váltásra, a gondolkodás átállítására sokaknak bizonyult kevésnek húsz esztendő.

„Lúzerekről vagy jót, vagy semmit!" Mintha halottakról beszélnének, úgy minősítik megmásíthatatlannak a reményvesztett emberek sorsát azok, akik sikeresebben kormányozzák az életüket. Az adósságcsapdában vergődőkről hallva csak a vállukat rándítják a milliós fizetésűek. „Aki hülye, haljon meg!" – hallani úton-útfélen azoktól, akiket taszít a lúzerek növekvő tömege. Az örök vesztesek és a mindig nyertesek között áthidalhatatlannak tűnik a mélyülő szakadék. Legalábbis ez a benyomása annak, aki megmártózik a hírek tengerében.

Az újságolvasó, rádióhallgató és tévénéző saját maga vagy épp közeli ismerőse sorsát is belelátja a média által nap mint nap tálalt családi tragédiák, a megfeneklett életűek sztorijaiba. Ha másért nem, hát ezért is kénytelen végiggondolni: tényleg, ha nem képes megbirkózni az élettel, kihez is fordulhatna segítségért?! Vagy: munkanélküliként egyensúlyából kibillentve kire is támaszkodhatna legalább átmenetileg? A családra? Esetleg néhány barátra? De hát a rokoni segítség és a baráti kölcsön jelentette véd- és dacszövetségen hatalmas lyukakat mart – az elmúlt húsz év! Csak a régi jó tanács maradt: „Magad uram, ha szolgád nincsen"?

Olvasóink írták

  • 2. pmjelolt 2009. augusztus 06. 21:04
    „NULLA EMBER EZ A bAKACS,MEGÉRDEMLI A BÜNTETÉST”
  • 1. achilleus 2009. augusztus 06. 18:43
    „"- Első fokon százötvenezer forintra elmeszeltek a bíróságon, amiért a vád szerint fasisztának minősítettem a Goj Motorosokat a Klubrádióban, ahol hetente egyszer vezetek műsort." Bakács Tibor "Settenkedő"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsgatyák

"Könnyű, no meg hálás lenne bekapcsolódni ebbe a szitkozódó kórusba, ja, és örvendeni, hogy január… Tovább olvasom