Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Lyuk a rendszerben

"Az élelmiszer-egészségügy írott és íratlan szabályai az uniós csatlakozással változásokon estek át. Nem mindig előnyükre. Sokan gondolják – talán nem is alaptalanul –, hogy 2004 májusa óta mindenki pápább akar lenni a pápánál."
Soha ennyire nem voltunk még kihegyezve arra, mit veszünk és eszünk, mit tartalmaznak azok az élelmiszerek, amelyeket a legtöbbször automatikusan leemelünk a polcról. Azért automatikusan, mert sietünk, mert alapvetően azért mégsem lehetünk mindennel és mindenkivel szemben bizalmatlanok, mert olyan ősi reflexek is mozognak bennünk, hogy a boltban biztosan nem akarnak bennünket megmérgezni.
Pedig manapság mindenre van példa, jó is és rossz is, a pofonokat legtöbbször onnan kapjuk, ahonnan nem is várjuk. De ha meg nagyon elkezdenénk kukacoskodni, akkor még egy ásványvizet se pakolhatnánk a kosarunkba gyanakvás nélkül: mi van, ha nem is ásványvizet, csak sima csapvizet töltöttek a palackba?

Az élelmiszer-egészségügy írott és íratlan szabályai az uniós csatlakozással változásokon estek át. Nem mindig előnyükre. Sokan gondolják – talán nem is alaptalanul –, hogy 2004 májusa óta mindenki pápább akar lenni a pápánál. Uniós minősítésekre, jogszabályokra, gyakorlatra hivatkozva próbálunk mindent elkövetni azért, hogy még véletlenül se mérgezzék a népet a kereskedők, vendéglátósok, ha az megelőzhető, még véletlenül se kerüljön porszem a gépezetbe. Elég csak egy kolbász- vagy lángossütőt megkérdezni a HACCP-rendszerről, meg arról, mi mindent kell neki betartania. Miközben ő maga Olaszországban, Görögországban járva elképed, milyen edényekben készül a pizza vagy a pita, és megszámolni sem tudja, hány macska és kutya fekszik az étterem padlóján.

Azért fogtam hozzá ehhez az elmélkedéshez, mert a minap egy kolbászt ellenőriztek csak rutinszerűen – mely portékáról aztán kiderült, semmi baja –, és máris nyilvánvalóvá vált, hogyan lehet ugyanazt a jogszabályt kétféleképpen értelmezni. Lyuk van a rendszerben – mondta a főállatorvos, Szigeti Sándor, és el is határozta, utánajár, ki ismeri jól és alkalmazza megfelelően a paragrafusokat. Utóbb kiderülhet, ha nincs ez a kolbász, sosem kerülnek felszínre az új szabályozás fogyatékosságai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálút

"Az E75-ös igazi veszélye, hogy az óvatosan közlekedő autós sem tudhatja, mikor vált elé egy kamion,… Tovább olvasom