Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Ma van a határnap

"Máig azon imádkozott Magyarország autóstársadalma, nehogy MÁV-biztosítós kocsi vágjon elé egy stoptáblánál, mert akkor nem lesz kin behajtani a kárt."
Máig azon imádkozott Magyarország autóstársadalma, nehogy MÁV-biztosítós kocsi vágjon elé egy stoptáblánál, mert akkor nem lesz kin behajtani a kárt. A megszüntetésre és felszámolásra ítélt egyesület már régóta többmilliárdos mínuszban van, marad a polgári per, a bizonytalan kimenettel. Nem véletlenül tűntek fel a tréfásnak szánt matricák az autók hátsó szélvédőin: „Vigyázat, a MÁV-nál vagyok biztosítva!" A felelősöket még sokáig keresik ezért a lehetetlen állapotért – erre eddig még nem volt precedens Magyarországon –, néhány pozitív fejlemény azonban már van az ügyben.

A legfontosabb, hogy azoknak, akiknek olyan gépjárművel okoznak kárt, amelynek gazdája egykor a MÁV-nál kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, de augusztus 16-ától nem szerződött másik biztosítóhoz, megelőlegezik a kár kifizetését. Mégpedig a Mabisz kártalanítási számlájáról. Természetesen a vétkeseknek mindenképpen meg kell téríteniük a kárt, de az már nem a pórul járt autós baja, majd megy a pénze után a Mabisz, feltételezhetően aktív bírósági segítséggel.

Ez igazán érdemi előrelépés, ám így is maradnak jó sokan, akik hiába futnak a pénzük után. Ha jól értem, amennyiben még valakit ma trafál telibe egy óvatlan MÁV-os, nem fizethet a Mabisz, hiszen a károkozó biztosított volt – holnaptól már igen, ha nem szerződött át. Ha a kár kifizetésére a MÁV ÁBE biztosítónak a zárolt összegből nem marad majd fedezete – és több milliárd forintnyira nem marad –, akkor a károsult polgári perben erőlködhet, ha úgy érzi, érdemes. Ha a győztes per után a vesztesnél marad valami, amire rá lehet tenni a zálogjogot.

Jó hír viszont az ügyben, hogy nagy tempóban, a szakembereket is meglepő számban és arányban szerződnek át más biztosítóhoz az egykori MÁV-osok, rácáfolva a baljóslatokra. Pedig a nyár derekán, a szabadságok, utazások idején nem volt egyszerű ezt elérni.
Úgy tűnik, a biztosítottak még mindig felnőttebbek, mint biztosítójuk (volt).

Olvasóink írták

  • 1. manila 2008. augusztus 15. 07:13
    „Nem "kin behajtani a kárt", hanem "kitől" behajtani a károsultak pénzét". Bizony a kártalanítás nehéz ügy. A magyar nyelv helyes használata is az, de egy jó újságíró bizonyára ért hozzá.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képhiba, hanghiba

"Szinte soha nem szoktam nyilvánosan kritizálni a különböző médiumokat. Most mégis kivételt teszek." Tovább olvasom