Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Made in Hungary

"Amit semmi pénzért nem védetnék le: mi, magyarok a sajátos természetünkkel."
Ember legyen a talpán, aki elsőre megmondja, mi tényleg hungarikum és mi nem. Mivel boldog-boldogtalan gyárt meghatározást, mások meg minden magyarföldi jót hungarikumnak neveznek, végül a szegedi fesztivál szülőatyjához fordultam segítségért. Megtudtam tőle, hogy a Zwack Péter által tizenegy éve kitalált „hungarikumságot" most egy hattagú klub testesíti meg Unicummal, tokajival, halasi csipkével, Pick szalámival, herendi porcelánnal és Pető-módszerrel. A hungarikum tehát minőséget jelent, de ettől még nem minden minőségi termék hungarikum.
A szegedi paprikát és a szegedi papucsot, a makói hagymát és a szőregi rózsát persze szerethetjük annak ellenére, hogy hivatalosan nem hungarikumok. Igaz, hogy az erkölcsi jelentőségén túl maga a klubtagság sem jelent védelmet, mert nincs hozzá törvény. A hivatal és a jogszabály most készül megszületni. Marad minden valamirevaló gyártónak a maga egyéni bozótharca, hogy a helyi nevezetességét elismertesse, megvédje.

Amit viszont semmi pénzért nem védetnék le, holott tipikus helyi nevezetesség: mi, magyarok a sajátos természetünkkel. Abból a szempontból biztosan egyedit és utánozhatatlant produkálunk, ahogy magunkhoz viszonyulunk. Egyfelől azt hangoztatjuk, hogy a világ nélkülünk egy tapodtat sem menne előrébb, mert mi olyan leleményesek vagyunk. Másfelől nincs nálunk megosztottabb népség, annyira igyekszünk megtalálni a hibát a másikban. Álmából felkeltve is mindenki fújja Muhit, Mohácsot, Világost, Trianont, miközben kevés szót vesztegetünk államalapításra, kiegyezésre. Szeretjük elhinni, hogy Közép-Európa fontos tényezője vagyunk, de ha egy felmérésben megkérdezik, a földrész legboldogtalanabb országának valljuk magunkat.
Siránkozunk valami megfoghatatlan éden után, a családok meg nyaralnak, wellnesshétvégére utaznak, egymást tapossák a fesztiválokon.

Úgy nézem, magunkkal kell előbb tisztába jönnünk ahhoz, hogy hitelesen és kellő büszkeséggel kiállhassunk a külföld elé, mondván, itt van ni, nézzétek, megint nagyot alkottunk. Hogy mi, magyarok legyünk a legfőbb hungarikum.

Olvasóink írták

 • 4. őrgróf 2010. augusztus 15. 16:50
  „Hungarikum a pálinka. Tény. Hungarikum a szódavíz, tehát a fröccs is. Ki a fene szereti a bort ásványvízzel inni? Mégis köteleznek rá, mert a legtöbb vendéglátó-helyen nem lehet szódát kapni, csak ásványvizet, egész palackkal, MERT EZ AZ ÜZLET!! A szódán kicsi a haszon.
  Ha a Pető-módszer hungarikum, a Kodály-módszer miért nem az? Csak a japánoknak jó, nekünk nem?”
 • 3. samumano 2010. augusztus 14. 20:25
  „Egy nemzet erősségét az határozza meg, hogy állampolgárainak vannak-e álmai, vágyai és elképzelései a NEMZET jövőjére vonatkozóan, és ki merik-e azt mondani, vagy csak a saját maguk jövőjére, anyagi boldogulására gondolnak. Találomra 100 Magyarországon élő magyart meg kell kérdezni az utcán, hogy mi az elképzelésük Magyarország és a magyar nemzet jövőjére vonatkozóan. Ez jó mérce lesz.

  Ha az eredmény kedvezőtlen, akkor az jó iránymutatás a nemzeti öntudat fejlesztéséhez.”
 • 2. Karlo60 2010. augusztus 14. 17:43
  „vmagdi!Jól van az írva,csak ön kihagyott pár nem jelentéktelen mondatelemet,azaz szót.Az igaz,hogy modorosnak tünik,az meg nem bűn,csak baj.”
 • 1. vmagdi 2010. augusztus 14. 16:23
  „ha már a hungarikumoknál tartunk:
  "Amit semmi pénzért nem védetnék le: mi, magyarok a sajátos természetünkkel."
  a magyar nyelv sír szégyenében”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valamiben nagyon jónak kell lenni

"Addig babrálták az oktatási rendszert az elmúlt húsz évben, míg tényleg sikerült elrontani." Tovább olvasom