Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Magánosított ünnep

"Tegnap délelőtt végigautóztam a fél országot. Reggel, induláskor még belémvágott, én is jó napra tettem ezt az utazást. Május 1-jére, amikor mindenfelé ünnep van, majd lépten-nyomon elterelnek, leállítanak a rendőrök. Aztán átjöttem számtalan falun, sok városon. És ünnepnek semmi nyoma."
Tegnap délelőtt végigautóztam a fél országot. Reggel, induláskor még belémvágott, én is jó napra tettem ezt az utazást. Május 1-jére, amikor mindenfelé ünnep van, majd lépten-nyomon elterelnek, leállítanak a rendőrök. Aztán átjöttem számtalan falun, sok városon. És ünnepnek semmi nyoma.

Igaz, szinte egész úton szakadt az eső, de szemmel láthatóan nem az időjárás miatt voltak tömegtől mentesek az utcák, a terek. A világ változott, s vele mi is.

Igaz, családok tucatjai fagyiztak, kóstolgatták a süteményeket a híres soltvadkerti cukrászdában. Az emberek visszavonultak volna családi körbe az ünnepen? Alighanem, is. De a rádióban hallottam, hogy Pesten sokan vannak a majálison, hazaérve pedig megtudtam, hogy Szegeden a rossz idő ellenére is megtelt a liget. Ahogyan évtizedek óta mindig. De nem lobogtak zászlók, nem vonultak ezrek transzparensek alatt. Hál' istennek.

Mindig is utáltam a politikai ünnepek fölvonuláskényszerét. És iskolás koromban mindig meg is lógtam a sorból, amikor csak tehettem. És utólag már azt is tudom, nem azért nem lett bajunk soha belőle, mert nem vették észre néhányunk eltűnését tanáraink, hanem azért, mert lelkük mélyén ők is egyetértettek velünk, nekünk drukkoltak.

Szerencsére már mindenki kedve szerint dönt, ünnepel vagy sem. Otthon marad, családi körben, vagy grillpartit rendez barátaival, netán a ligetben találkozik velük, sör és virsli mellett. Mindez magánügy végre. Mint ahogyan az is, hogy benéz-e valamelyik párt sátrába néhány szóra, vagy éppen csatlakozik Budapesten valamelyik szakszervezet jogsértő munkaadók elleni demonstrációjához. Merthogy az is volt ezen az ünnepen.

Ezen a magánosított ünnepen, amelyen mindenki szabadon választhatta meg a módját, hogyan tölti a napot. Mellesleg pedig nem a politikai deklarációk, hanem az ilyesfajta szabadságok szülik többek közt a polgárt. A sör és virsli vagy grillrács mellett, szabadon választott baráti körben töltött ünnepnap pedig valahol része annak a nagy folyamatnak is, amit úgy hívnak: polgárosodás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szöged Oszkárja

"Hogy négymillió forint sok vagy kevés a mai világban, meg nem mondhatom. Egy biztos: hiánya az idén… Tovább olvasom