Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Magasiskola

JEGYZET - "Be akarják bizonyítani, hogy az egyszer már megbukott központosítás az üdvözítő."
„Éljen Viktor, éljen a párt!" – skandálták a meglepett kormányfőnek az új tanév első napján a Hallgatói Hálózat piros úttörőnyakkendőben demonstráló aktivistái a törökbálinti iskola új épületének és sportcentrumának avatásán. Közben a hangszórókból egy régi nóta zengett: „Köszönjük néked Rákosi elvtárs, / Kiért a hálánk tiszta lángja ég. / Reád ha nézünk, büszke az arcunk, / Virágot hintünk, amerre mész."

„Elkerülhetetlen volt a hit- és erkölcstan bevezetése, hiszen végül is olyan embereket, olyan polgárokat szeretnénk nevelni, akik egy szilárd értékrendszer talaján állva különbséget tudnak tenni jó és rossz között." Ezt is hangsúlyozta Orbán Viktor, amikor látható elégedettséggel sorolta a jelenlegi oktatáspolitika sikereit Törökbálinton. A miniszterelnök szerint olyan oktatási rendszert hoznak létre, amely nem konzerválja a társadalmi csoportok közötti szakadékokat.

Mi van?!? Abszurdisztánban érezhette magát, aki megnézte a tegnapi ünnepségekről a netre feltöltött videókat. Nyilvánvaló, hogy az idei tanévnyitók vezető szónokai beszédeikkel már a 2014-es választásokra hangoltak. A szekértáborok egész nap egymásnak üzengettek, a nagy cécóból nem sokat értő diákok közben láthatóan halálra unták magukat.

Az Együtt-PM szerint a miniszterelnök tanévnyitója a képmutatás magasiskolája volt. A pedagógusok béremelésével a kormány csak a három éve tartó reálbércsökkenés okozta veszteségek egy részét térítette meg. A vaskalapos szemléletű oktatási rendszer pedig visszavisz a múltba, amiatt egy emberöltővel fogunk lemaradni nemcsak Nyugat-Európához, hanem a régiós versenytársainkhoz képest is.

Olyan sok a változás, hogy a szakértők vízválasztónak mondják a most indult tanévet. Az 1980-as évek második felétől – persze húzd meg, ereszd meg módon – szabadság jellemezte az ezer bajjal küzdő, de mégiscsak működő hazai oktatási rendszert. A rendszerváltás óta értékként tekintettünk a decentralizációra, az intézményi és tanári autonómiára, a rugalmas alternativitásra. Ennek most vége, be akarják bizonyítani, hogy az egyszer már megbukott központosítás az üdvözítő. Jönnek újra a mumus szakfelügyelők, az egyentankönyvek. Egyre több jele van: hidegen hagyja az oktatásügy irányítóit a tantestületek és a szülői közösségek akarata is.

Olvasóink írták

 • 6. csonakos 2013. szeptember 05. 11:23
  „"Most pedig szabad a szólás- és vallásszabadság,"
  Ezt bizonyítandó a DM által kifizetett 500000 forint álljon itt!
  antipolgár, kiválóan fogalja össze a töténelmi téyneket Orbánról és azt hiszem a TEK sem őrködik véletlenül! Valami oka csak van ennek a megmagyarázhatatlan félelemnek! Lehet ismeri a történelmet a régmúltból és a közeli eseményeket is.”
 • 5. theseus 2013. szeptember 05. 08:13
  „4. antipolgar 2013.09.05. 06:30
  Úgy tűnik, hogy a történelmi ismeretei hiányosak, különben aligha jönne pl. Rákosival. Lehet, hogy még azt sem tudja, hogy Rákosi éppenséggel betiltotta a hit- és erkölcstant, továbbá az egyházi iskolák százait záratta be, sokakat pedig bebörtönzött a hitéért, vagy a politikai nézeteiért - és sokakat ki is végeztetett.
  Most pedig szabad a szólás- és vallásszabadság, még a HA-hásoknak és az ilyen kommentelőknek is - bármilyen megbízásból is dolgoznak, poénkodnak vagy éppen rettegnek.”
 • 4. antipolgar 2013. szeptember 05. 06:30
  „Orbannak mindig igaza van. Igaza volt akkor is, amikor liberalis volt, akkor is, amikor "csuhasok imara" jelszoval eppen nem a kereszteny (vagy akarmilyen vallas) neveben "ervelt", most is, amikor allitolag konzervativ eszmeiseget kepvisel, es akkor is, amikor azt allitotta, hogy sohasem hazudott - es ugy altalabam MINDIG.
  Termeszetesen akkor is, amikor azt allitja, hogy jobban elunk, jobban teljesitunk, szabadsag-harcolunk, stb.
  Es nyilvanvalo, hogy az a 4,5-5 millio ember hazudik, aki szerint nem igy van.
  Orbannak ugyanugy igaza van, ahogy peldaul Sztalinnak, Rakosinak is MINDIG igaza volt. A vege is ugyanaz lesz, egyebkent.
  Aki kicsit is ismeri a magyar, vagy akar az egyetemes tortenelmet, az tudja, hogy ez mit jelent.
  Aki ezt nem tudja vagy akarja (kulonbozo okokbol - "parthusegbol", "megrendelesre irogatasbol" ) elfogadni, annak is nyilvanvaloan MINDIG IGAZA van.”
 • 3. theseus 2013. szeptember 04. 16:03
  „,,Elkerülhetetlen volt a hit- és erkölcstan bevezetése, hiszen végül is olyan embereket, olyan polgárokat szeretnénk nevelni, akik egy szilárd értékrendszer talaján állva különbséget tudnak tenni jó és rossz között."

  Az első bekezdés megerősíti, hogy Orbánnak megint csak igaza van. Látszik, hogy a tüntető diákok kimaradtak az ilyen jellegű oktatásból. Egyébként lehet, hogy a történelmi ismereteik is hiányosak, különben aligha poénkodnának Rákosival. Lehet, hogy még azt sem tudják, hogy Rákosi éppenséggel betiltotta a hit- és erkölcstant, továbbá az egyházi iskolák százait záratta be, sokakat pedig bebörtönzött a hitéért.

  Az Abszurdisztán egyébként ezúttal némileg találó, de kizárólag a HaHa gegje miatt - ami szerencséjükre most teljesen önkéntes volt, senki sem vezényelte ki őket, mint anno.”
 • 2. v.imre 2013. szeptember 03. 10:18
  „"JEGYZET - "Be akarják bizonyítani, hogy az egyszer már megbukott központosítás az üdvözítő."

  Nem ebbe bukott bele a Kádár-rendszer! A "rendszerváltozáskor" a fürdővízzel kiöntöttük ezt a gyereket (is). Semmi gondom ezzel a most visszaváltozott oktatási rendszerrel.”
 • 1. csonakos 2013. szeptember 03. 09:54
  „Nagyon jó jegyzet!
  Kár, hogy nem a gyerekekről szóltak a megnyitók! Kár, hogy a pedagógusok csak töredékét kapják a megérdemelt bérüknek!
  A gyerekek "kényszeriskolába zárása" meg itt jól körül van írva milyen törvényekbe ütközik. http://www.stop.hu/velemeny/alapveto-jogokat-sert-a-gyermekek-delutani-benntartasa-egy-szulo-szerint/1176649/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hova sietünk?

"Szinte tankönyvi esete volt a szórakozó fiatalok felelőtlenségének" Tovább olvasom