Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Magasságok és mélységek

JEGYZET - "A közfoglalkoztatás minden ellenkező híresztelés ellenére tovább erjeszti a szegénységet."
Jóarcú, negyvenes éveiben járó férfi, ruházata, cipője ápolt, hátizsákja akár egy turistáé. Csak az különbözteti meg a többi járókelőtől, hogy ott térdel a belvárosi Olajosház tövében, kezében egy darab kartonpapír, rajta csak ennyi: Éhes vagyok! Kérdezem, mi baj. „Gépkocsivezető voltam, megszűnt a cégem, hónapok óta nem találok állást." Még van lakása, családja. Még tartása is, mindennap borotválkozik, tiszta ruhát ölt, és elindul, mint ahogy a család erős támaszaként korábban is, mindennap. Akire mindig számíthatnak. Most is. A többiek még nem tudják, hogy ilyenkor nemcsak munkát keresni megy, hanem koldulni is. Nem játssza meg magát, nem öltözik rongyokba, nem húzza be kézfejét a kabátja ujjába, nem preparál magára sebeket, nem remeg a keze, sem a lába. Rosszabb. Emberi méltósága hever tört szárnyú madárként a díszburkolaton. Tragédia, ha ezt családja, gyermekei is észreveszik. Generációk mehetnek rá.

A KSH hivatalos adatai szerint egy év alatt 150 ezerrel nőtt a szegénységi küszöb alatt élők száma. Ma már 4 millió szegényről beszélnek a szociológusok. Vajon mit hoz hazulról és mit visz a jövőbe az a gyermek, akinek elárverezik az otthonát, kikapcsolják életéből az áramot, a meleget, a vizet, a kenyeret és a szülői támaszt! Mit kezd majd magával és mit a társadalom ővele?

A közfoglalkoztatás minden ellenkező híresztelés ellenére tovább erjeszti a szegénységet. Kevés az a szerencsés, akinek 8 órában jut közmunka, jellemző a 6 órás, ahol a szakképzettséget igénylő munkánál 47, másoknak 37 ezer forint jár (ráadásul a foglalkoztatási programok jellemzően csak öt hónapig tartanak). Akinek ebből sem jut, marad a korábban 28 ezres, valaki azóta ezt is megsokallta, ma már csak 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatás. Vagy ez sem, ugyanis ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy az adott évben legalább 30 napig alkalmazásban állt, semmit nem kaphat. Persze olyan társadalomban, ahol a hatalmasok gyurmaként nyomorgathatják a társadalom bármely testrészét, könnyű kijelenteni, hogy ennyiből is meg lehet élni. Zsiga Marcell-i magasságok és mélységek. Ráadásul az ígért munkahelyteremtés helyett egyre gyakrabban hallani az álláshelyek szimpla átsorolásáról közmunkahellyé. Így is lehet dolgoztatni, mint Kína elmaradottabb részein, egy marék rizsért.

Barátom, egykori osztálytársam mondja Angliából, „náluk" is vannak szegény, elesett, nehezebb sorban élő emberek, de olyan nincs, hogy valaki ne kapna annyi segítséget az államtól, hogy emberhez méltó körülmények között élhessen – éhezés, fázás nélkül. Igaz, hogy az csak egy ortodox kapitalizmus.

Olvasóink írták

 • 4. antipolgar 2013. február 28. 19:03
  „csonakos - Meddig tur meg ez a nep? Jo kerdes. Latva a peldak sorat tortenelmukbol - attol tartok - meg egy jo darabig. Mostanaban egyebkent "divatos" dolog szekely testvereinket "felkarolni", zaszlojukat kitenni, oket az egyutterzesunkrol es szeretetunkrol biztositani. Az mas kerdes, hogy megkerdeztuk-e oket, hogy kernek-e ebbol, es egyaltalan javit-e a sorsukon a jelenlegi hazajukban ez a szavazatvaro "testveri" szeretet. Azert emlitem oket, mert roluk mondjak, hogy minel inkabb nyomjak oket, annal nagyobb lesz az ellenallasuk.
  De mi nem vagyunk szekelyek, mi "igazi" magyarok vagyunk. Nekunk nem faj a mas elesettsege, nalunk az egyutterzes mindig sajat magunkkal kezdodik. Mi kineveztuk magunkat polgaroknak, ami az adott esetben azt jelenti: nekunk valahogy "osszejott" a rendszervaltas, mi jol vagyunk, aki pedig szegeny, az csak annyit is er.
  Legyunk oszintek legalabb neha magunkhoz: Ez az orszag azert tart itt, mert mindig minden mondat csak az "EN"-nel kezdodik. Es ugye velunk nem tortenhet meg az, hogy keregetni, koldulni kelljen. Mert mi "tehetsegesek" vagyunk, es mindig megtalajuk a boldogulashoz vezeto utat. Csak azt a negy evet kell valahogy a hatalomban jol kihasznalni, az elso milliardokat osszeszedni barmi aron, utana mar csak fenn kell tartani a "polgari" joletunket. Ebben szamithatunk az altalunk hozott torvenyek nyujtotta vedelemre. Mert ilyen a kapitalizmus - mondjak.
  Hat kedves barataim, jobb, ha megtudjak, hogy az, amit Magyarorszagon csinalnak, az csak a kapitalizmus torz parodiaja. Rohognek is rajtunk eleget.
  Mint ahogy az is igaz, hogy a klasszikus ertelemben vett szocialis halo az igazan sikeres kapitalista orszagokban alakult ki. Itt Angliaban a munkanelkuli segelybol nevelnek-iskolaztatnak 3-4 gyereket, tartanak fenn kocsit, nem eheznek, nem keregetnek, ELNEK a szo emberi ertelmeben. Az emberek adakoznak, gyujtenek, es nemcsak a gazdagok, de az atlagos jovedelmuek is. Mert itt a szegeny is csak annyit er, mint a gazdag.
  A politikusok pedig tudjak, hogy a szegenyek szavazatara is szukseg van ahhoz, hogy tovabbi ciklusra is "helyzetben" maradhassanak.
  Itt nem azt mondjak, hogy nincs megszoritas, illetve hogy 18 ev mulva majd jobb lesz. Itt nem vivnak szabadsagharcot, itt probalnak elni es elni hagyni. Igaz, itt egy "ujsagiro" szuletesnapja (hazelnokkel vagy anelkul) a kutyat sem erdekli. Itt nem allitja senki, hogy 120-130 fontbol (44000.Ft) meg lehet elni.
  De az is igaz, hogy ha itt valaki csak a tizedreszet hazudna annak, amiket otthon naponta irnak-mondanak "felelos" politikusok, az masnap mar nem merne az utcara kimenni, nemhogy 18 evre tervezni.
  Lassuk be, mi magyarok nem arrol vagyunk hiresek, hogy nyiltan vallaljuk a velemenyunket, a konfrontaciot, hanem ehelyett lapitunk, es a kocsmaban ket feles utan megsugjuk a szomszedunknak, hogy mi mennyire nem ertunk egyet azzal ami van.
  Addig, mig ez nem valtozik, a nagy gondolkodo es ellenallo igazolva lathatja magat: "Tetszettek volna forradalmat csinalni".”
 • 3. _csutak_ 2013. február 28. 16:04
  „Tényleg kár bármilyen hisztiért.
  Most van az az idő amikor nem illik megkérdezni, az első milliód honnan származik?
  Őket a plebsz nem érdekli.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. február 28. 06:55
  „Én csak azt nem hiszem el, hogy ezt odafönt abban a szép házban, ahova a nép szokta megválasztani általában bizalmi alapon az ott dolgozókat, azokhoz ezek a hírek nem jutnak el? Ők elhiszik a rózsaszínű ködben ami a szemük előtt lebeg, hogy Magyarország jobban teljesít és minden a legnagyobb rendben van? Ehhh, kár itt minden szóért....... :(”
 • 1. csonakos 2013. február 28. 06:41
  „"Kár, hogy ez a jegyzet megszülethetett!" Amikor a 2/3 meglett erre senki nem gondolt, három év múltán már a közmunkának is jutalom jellege lesz! Egyre több ilyen táblát látni Szegeden és gondolom az országban is! Hát, a 2/3 ezt akarta biztos, vagy mégsem? Nem hinném mert az adatok a nyomorgatók erősödéséről számolnak be. Kérdés, meddig tűr még ez a nép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátsó fertály

"Ahol nincs működő üzem, ahová nem építettek se bevásárlóközpontot, se kertvárost, ott minden pusztul." Tovább olvasom