Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Mágoriné pénze

JEGYZET - "A politika egyre inkább a tehetős emberek országjobbító szenvedélye."
„A közmédia hallgat róla" – hirdeti a makói országgyűlési képviselő lakhatási támogatásával kapcsolatos körlevél. Az interneten rengetegen hozzászólnak, hiszen egy politikus pénzéről van szó. Fölhorgadnak az indulatok, olyasmi játszódik le a virtuális térben, mint amikor gnú pottyan a krokodilok közé. Mágori Józsefnét is darabokra szedik, a legszelídebb vélemény szerint is hiába jár neki jogosan a 116 ezer forint, nincs rászorulva.

Ez igaz.

Arra sincs rászorulva, hogy országgyűlési képviselő legyen. Jól működő családi bt.-jük a legnagyobb zöldségfelvásárlók közé tartozik a megyében. A kertészeti egyetemen segédanyagnak számító dokumentumfilm szerint a cég nélkül már csak mutatóban lenne fokhagyma a város környékén. Arról nem szól a fáma, de Mágoriék nélkül a jobboldal is más lenne. Makó és vidéke inkább konzervatív – húsz év alatt négy jobboldali és két baloldali képviselőt küldött a parlamentbe –, ám a jobboldal jelenléte, tevékenysége az ezredfordulóra nem tükrözte ezt a hátteret. Ennek több oka volt, a Fideszen belüli viták egyik főszereplője például a későbbi képviselő asszony volt – ám helyben köztudomású, ő nyúlt a zsebébe is, amikor pénzre volt szüksége a pártnak az utóbbi tíz évben. Ennek fényében érthető, hogy a Fidesz országos választmánya miért koppintott rá kétszer is a választókerületiek orrára, amikor nem Mágorinét választották képviselőjelöltnek. A helyi Fidesz-szervezetet föloszlatták, Mágoriné jelölt lett: finanszírozhatta saját választási kampányát, és ki tudja, még milyen részben a Fideszét, a párt belső szabályzata alapján. Ez az ő költséges hobbija, nem több. Kétséges eredményességű munka a képviselőség, olykor csalódás, ha olyasmit kell megszavazni, amivel nem ért egyet az ember, vagy ha azzal szembesül, hogy az adott szó vagy a közös munka értéke devalválódik. Ha befektetésnek tekintjük a pénzt, amit korábban beinvesztált, és hozamnak azt, ami most a fizetéséből nála marad, nem biztos, hogy pozitív a mérleg. Amikor a támogatási ügyről kérdeztem, a pénzről nem beszélt, a durva megjegyzések se bántották, egyedül az, hogy valaki azt írta, a bt. kínai fokhagymát csomagol makóiként, és azt árulja az egyik hipermarket. Nem igaz, mondta, az sem, hogy annak az áruháznak szállítanának.

Jó néhány ilyen történetből kirajzolódik a kép: a politika falusi, városi szinten szólhat a konszenzusteremtés vagy a szelíd akaratátvitel képességéről, azon túl azonban egyre inkább a tehetős emberek országjobbító szenvedélye. A szerencsén múlik, hogy köztük a befizetők vannak-e többségben, vagy azok, akik csak pénzt keresnek. Nem lenne szabad, hogy ez így működjön, de ezen a helyzeten már aligha lehet változtatni. Így ment régen is.

Olvasóink írták

 • 13. dédi8 2012. június 18. 22:56
  „Kedves KLJ..54, vagy KLG gyújtógyertya. Beképzelt, arrogáns alak vagy, aki arra büszke, hogy vezetett kamiont. Ez pedig feljogosítja, hogy mindenkit ócsároljon, hiszen ő vezetett kamiont. Rá volt bízva az emberek élete. Hiszen mi történt volna, ha direkt nekimegy valaminek... Húha.
  Kedvesem Klj... egyszerűen te egy klinikai eset vagy.
  Ja persze és én, meg aki nem ért veled egyet soha semmi felelős állásban nem volt, illetve egyáltalán nem is dolgozott.
  Szégyenkezz, te - te felelős taxisofőr :))”
 • 12. Húha 2012. június 18. 18:54
  „"Országjobbító szenvedély" Miről is beszélünk? Most akkor, akik a parlamentben a fejünk felett hozzák a döntéseket, ők jobbítják az országot? Kár, hogy mi itt lent ezt nem érezzük!”
 • 11. mazsolaszolo 2012. június 18. 14:55
  „"Nem lenne szabad, hogy ez így működjön, de ezen a helyzeten már aligha lehet változtatni. Így ment régen is."

  Úgy látom, abból a sokat idézett és emlegetett naftalinos múltba révedéstől szagló levegőből a T. cikkíró is alaposakat szippantott.

  Nagyon sok mindenen lehet változtatni - ha eltekintünk az élet-halál, betegség stb. törvényszerűségeitől és csakis arra koncentrálunk a változtatás kapcsán, ami emberi akaratot, erőt és cselekvést követel, akkor mindenen lehet változtatni, csak akarni kell.

  A másik: ne mossuk már össze a dolgokat, jó?

  Egy dolog az, hogy Mágorinénak milyen elévülhetetlen érdemei vannak a makói fokhagyma ügyében, és egy másik az, hogy jogtalanul markol fel kétszer pénzt, azért, amiért csak egyszer járna. Nem beszélek a parlamenti nyílvános asztalraborulós horkolásról - azzal magát járatja le egy képviselő.

  Ha valaki kétszer markol fel pénzt azért, amiért csak egyszer szabadna kinyújtani a kis kacsóját, az bizony nem véletlenül kavar a neten is nagy port. A netet használók zöme ha nem is tudja, de érzi, hogy ez erkölcsileg bizony gáz.(Vagyunk páran, akik még tudjuk is, hogy ez mennyire és miért gond.) Ezt nem menti semmiféle uram-bátyám összekacsintósdi; sem a nevezett honanya makói hagyma iránti elkötelezett tevékenysége. Mert ez gáz. Egy képviselőtől nagy-nagy gáz!”
 • 10. klj...54 2012. június 18. 09:04
  „@vélemény:
  Le vagyol maradva egy brosúrával:(
  Buszt, kamiont, taxit vezettem életem boldogabbik részén.
  És te?
  Dolgoztál valaha?
  Volt felelősséggel járó munkád?
  Nem a ceruza koptatásra gondoltam, hanem olyanra amely végzésekor mások élete is rád volt bízva!”
 • 9. vélemény 2012. június 17. 10:41
  „5. klj...54
  Moderáltam magam ...

  .. a kamion vezetőjét azonnal letartóztatnának!
  1. Mi történt?
  2. Újabban már kamiont is vezetsz?”
 • 8. v.imre 2012. június 17. 10:29
  „Ilyen a változó Magyarország. Hol a feudális nagyurak, hol a munkások és a parasztok, hol - mint most - a polgári értékteremtő vállalkozások képviselői ülnek benn a parlamenti padokban. Aki benn van mindenkor, annak a fokhagyma illatos, aki kívül reked, annak a fokhagyma büdös. Hasonlóan ahhoz a megközelítéshez, hogy a pohár félig üres, vagy félig már tele van. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk így tekinteni a világra. Aki kiáll azok mellett, akik szerint a fokhagyma illatos, az a másik szemszögéből büdöset lehel. Szomorú igazság.

  Más. Karinthy és Mikszáth volt oly úriember, hogy konkrét személyt így nem minősített nyilvánosan. Más az irodalom, mint az együttélés etikája.”
 • 7. pistimolnar 2012. június 17. 10:26
  „Szegény zöldséges kofa-asszony, ami jár, az jár, a gombnyomogatásért...”
 • 6. Mignon 2012. június 17. 09:34
  „Ahogy en emlekszem vissza tanulmanyaimra,
  a "nember" szo eredeti jelentese = feleseg!

  A "...ne" (Antal-ne, Karoly-ne, stb.) ...ne-jeböl, + plusz az "ember" szavakbol,
  a (ket "e" összeolvadasa utan lett) = nember.

  Csak joval kesöbb kapott pejorativ ertelmet.”
 • 5. klj...54 2012. június 17. 09:11
  „Kedves András!
  Moderáltam magam azért írtam azt a pejoratív szót a fideszes képviselő asszonyra - mint jelzőt- melyet Karinthy és Mikszáth le írhatott nyilvánosan!
  Mivel én nem vagyok sem újságíró, sem állami alkalmazott, rám picivel másabb szabályok vonatkoznak.
  Kényesen ügyelek arra, hogy ne sértsem meg a BTK és a PTK ide vonatkozó részét!
  Nem szidalmaztam az a hatalmával és beosztásával visszaélő fideszes képviselőt aki olyat tett amiért engem a kamion vezetőjét azonnal letartóztatnának!
  Ha a jelző sérelmes az engem nem zavar, mert a képviselőnő tette amúgy jogilag bűncselekmény ami ettől a szelíd jelzőtől keményebb verbális megítélést érdemelne.
  Üdv: Laci (A kedves olvasó!)”
 • 4. vélemény 2012. június 17. 08:17
  „"1. klj...54
  Engem az érdekel, hogy ez a kormány miért ítéli lassú kínhalálra az inaktív réteget?
  (Rokkantak, nyugdíjasok, betegek.)"
  Engem meg az érdekel, hogy az új Mt-vel miért sodorják július egytől rabszolgasorsba a munkavállalókat és lehetetlenítik el a szakszervezeteket a Mágori féle gombnyomogatók.
  Az hogy kínai fokhagymát csomagolt át Makón? Az a hatóságok dolga.”
 • 3. bakosandras 2012. június 16. 16:37
  „Tisztelt olvasó! Kérem, hogy a némber helyett legközelebb más szót használjon: asszony, hölgy, nő stb.
  Köszönettel
  Bakos András”
 • 2. klj...54 2012. június 16. 10:34
  „Engem nem érdekel ennek a fideszes némbernek a pénze!
  Engem az érdekel, hogy ez a kormány miért ítéli lassú kínhalálra az inaktív réteget?
  (Rokkantak, nyugdíjasok, betegek.)”
 • 1. klj...54 2012. június 16. 09:13
  „Engem nem érdekel ennek a fideszes némbernek a pénze!
  Engem az érdekel, hogy ez a kormány miért ítéli lassú kínhalálra az inaktív réteget?
  (Rokkantak, nyugdíjasok, betegek.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti boldogtalanság

"Mostanság pedig kritikus a helyzet. Ezt már csak Matolcsy György nem veszi észre, aki 'magyar tündérmeséről' beszél." Tovább olvasom