Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Magyar advent

JEGYZET - „Egyre több a szociális sebesültek száma, otthonok, családok, egzisztenciák vesznek oda."
Lehet, hogy sokaknak nem tűnik fel, advent van. Amiben az a legszebb, ahogy elképzeljük a karácsonyt. És a legborzasztóbb is az – annak, akinek ez a nap sem ígér többet, mint egy életfogytosnak. Mindegy is, hogy ki mire készül ezekben a hetekben, a szeretet, a család ünnepére, avagy Jézus születésére, a lényeg úgyis az – Juhász Gyula szavait kissé kifordítva –, hogy jobbak tudunk-e lenni, legalább így, decemberben. Van, aki igen, van, aki nem, van, aki nemigen. Ady csendje advent: „az én kedves kis falumban magába száll minden lélek".

Kicsiben, egymás közt nem is kell nagyra gondolni, csak picit több figyelmességre, nagyobb türelemre, tiszteletre, kedvességre, jó szóra – és nem csak szeretteink körében. Mennyekben járunk, ha kapunk egy mosolyt az eladótól vagy az ügyintézőtől; ha a trolibusz vezetője észreveszi, hogy szaladunk, és kinyitja az ajtót nekünk; ha a kereszteződésben parancsoljon!-t int autóstársunk, amikor nem is nekünk van elsőbbségünk; ha nem restellnek dicsérni bennünket, ha megérdemeljük, ha… Persze a politikusok is nyakukba veszik ilyenkor a választókörzetüket, győzik simogatni a sok buksi gyermekfejet – legalábbis, amíg el nem vonul a helyszínről a sajtó. Ez se baj, csak adjanak.

Nagyobb a baj a társadalmi méretű harcmezőkön, sok az elesett, egyre több a szociális sebesültek száma, otthonok, családok, egzisztenciák vesznek oda. Ha indíthatnék egy adventi nemzeti konzultációt, unortodox módon csakis őket, a választópolgárok sorából most már biztosan eltűnő, „annyit is érő" embereket keresném fel. Kérdezném őket a politikusok keresztényi szeretetéről, a kétharmad alázatáról, meg arról is, hogy mikor láttak utoljára diós bejglit. A konzultációt dakota mondás helyett jézusi szavakkal zárnám: „Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek".

A magukat kereszténynek valló politikusoknak – de sokan lettek hirtelen! – illene elsőként, másoknak is példát mutatva magukba szállniuk ilyenkor decemberben. Eszük ágában sincs, a cél ilyenkor is szentesít minden eszközt – prímán lehet egyszerre ütni és keresztet is vetni. Csakhogy ilyen kereszténység nincs, vagy ha van, akkor az nem az.

Különös fénytörést ad az idei karácsonyi ünnepkörnek, hogy az első gyertyát nem magunkért, hanem idősebb testvéreinkért – ahogy II. János Pál pápa nevezte zsidó testvéreinket – kellett meggyújtanunk advent első, sárga csillagos vasárnapján. Váci Mihállyal szólva, jóra összeesküvők kiáltottak Nem!-et vasárnap a magyar történelem legszégyenteljesebb korszakával szórakozó jobbszéli buldogoknak. Csendesen súgom hozzá: Jézusnak csak az anyja, apja, meg a tanítványai voltak zsidók. És ha ők nincsenek, kereszténység sincs, megváltás sincs – jobbikosok számára sem.

Békés adventet!

Olvasóink írták

 • 13. scott1 2012. december 08. 16:39
  „Igen a saját kedve szerint összemos és minősít. Szemüveg kérdése, ki mit lát meg és emel ki tényszerűen, "objektív valóság"-ként létező válságjelekből, problémákból.
  Az objektivitást hiányolom a jegyzetből, Magyarországon az antiszemitizmus nagyobb mértékben mutatható ki mint akik pártválasztónak vallják magukat, vagy elmennének szavazni... ehhez a jegyzethez hasonló, a teljes baloldal antiszemitizmusát beállító íráshoz elég volna összemosni Zuschlagot, az Erdei szobrot és az MSZP elődjének számító MSZMP vezetésébe fel-fel bukkanó zsidók háttérbeszorítását és kapnánk egy olyan jegyzetet, aminek a valósághoz annyi köze volna mint ennek a jegyzetnek, persze pártpolitikai célokra megfelelne.
  Válasszuk el a kereszténységet és a magát kereszténynek valló pártot! Mert emiatt kerül az antiszemitizmus bélyege sok olyan keresztényre, akinek semmi köze az antiszemitizmushoz! Az "annyitisér" alapon minősítő pénzalapú társadalom már 2000 után jellemezte az országot és nyomorította is meg. Az vagy ami az autód, lakásod, ruhád... meglehet nézni hova vezetett, persze te aki jogosan vizsgálod egy politikai párt ideológiai alapját semmi kivetnivalót nem találtál abban, hogy amit itt műveltek annak semmi köze a baloldali értékekhez...
  adók sokasága? - kétszeresére növő lakástörlesztő...
  kizárja a gyerekeik taníttatásának lehetőségéből? - kétszeresére növekvő munkanélküliség...
  szembeköpi önmaga alig néhány éves demagóg szólamait? - legkésőbb 2006-ra euróval fizetünk...
  a 2008-as Beindultunk nevű kormányprogram nyáron majd ősszel IMF, de sorolhatnám még hosszan, de semmi értelme, de én veled ellentétben nem általánosítok arra, hogy ez volna a baloldaliság!
  És szó sem volt terelésről, itt egyedül arról volt szó, hogy amíg az antiszemitizmust saját céljára összemossa az ellennel szemben démonizálva azt, addig mélyen hallgat ugyan arról a saját berkein belüli fals hangokról és terel a "Munkássága számít és nem a politikai nézeteit kell nézni" szöveggel. A jegyzet erről szólt.
  De hát ez itten pusztába kiáltott szó, egy év után nem emlékszik már arra (sőt!), hogy egy évvel ezelőtt micsoda "valós próféciával" tette szebbé az emberek adventjét...”
 • 12. tuskóhopkins 2012. december 08. 10:30
  „11. scott1 2012.12.07. 16:22 ,
  a tényeket semmibe véve megint csak összemos és minősít, valamint leszól. Szemüveg kérdése, ki mit lát meg és emel ki a (ismétlem) tényszerűen, "objektív valóság"-ként létező válságjelekből, problémákból. Az objektivitást hiányolom.
  De hogy ne menjünk el szó nélkül a magát folyamatosan "keresztényi" színekben föltüntető, 15-20 éve még a klérust gúnyoló Fidesz mellett sem: miféle társadalomszemlélet az, amely "annyitisér" alapon minősíti és nyomorítja meg adók sokaságával a szegényeket, s nemhogy őket, de az átlagkeresetűeket is kizárja a gyerekeik taníttatásának lehetőségéből, folyamatosan szembeköpi önmaga alig néhány éves demagóg szólamait, sunyítva eltűri a neonácik aljasságait (Orbán pénteki rádióinterjújában egy árva szót sem szólt a zsidólistázásról), ugyancsak ájtatoskodó vezetőiről sorban derül ki, mekkorákat hazudtak doktori és szakdolgozataikkal.
  És ne keverjünk most ide más ügyeket az (érvek helyett terelés szokásos stratégiája), azokat is meg kell persze tárgyalni, a maguk helyén is idején.
  A jegyzet viszont nem erről szól.
  De hát ez itten pusztába kiáltott szó, úgyhogy sok értelme nincsen, amíg bármilyen szemüveg fityeg a tisztelt véleményformáló orrán.”
 • 11. scott1 2012. december 07. 16:22
  „Képmutatás? - Képmutatás az, amikor összemossuk egy agyament szélsőséges baromságait és a kereszténységet, és ezt teszik úgy, hogy a Jobbik egyház ellenes kirohanásaival egy cseppet sem nevezhető olyan pártnak, amely tevékenységét a keresztényi szeretet járná át!
  Képmutatás? - Amikor tudomást sem akar venni arról, amikor az övéi közismert antiszemiták kultuszát ápolják, hivatkozva arra, hogy csak a tudományos munka számít... Ez a "szellemiség" alapból megbélyegez, azonnal
  összemos számára ellenséges fogalmakat, rosszindulatot tételez, vádol és minősít. Amint ez bizony a jegyzetből és a hozzászólásból is kitetszik. Ennek a "szellemiségnek" nincsen az égvilágon semmi köze a valós problémához, a tárgyilagossághoz, ez semmi mást nem szolgál csakis a pártpolitikát. Ezt, az egyébként magukat "elkötelezetten elkötelezetlen" szemellenzősök körében általános hiszen "a céljuk ilyenkor is szentesít minden eszközt".
  További békességes adventet kívánok én is, remélem az idén az advent szellemében nem fröcsögtök 400 forintos euróról, 500 forintos benzinről, bezáró kórházakról, megadóztatott nyugdíjakról, államcsődről, kormány válságról, az utcára csődített töredék többségéről, politikai ellenfelek összemosásáról... és akkor talán el is hiszem, hogy mások is békés adventet akarnak. Bár az, hogy én mit hiszek az nem számít, hiszen a hitünket is az minősíti, aki szerint csak más ítél... ennyit a hozzászólásod komolyságáról!”
 • 10. tuskóhopkins 2012. december 07. 13:40
  „Még csak annyit: "fogalmazásomba" helyett "fogalmazásomban" a helyes kifejezés. A hiba talán csak a sietség rovására írható, viszont kétszer is előfordul, ezért bátorkodtam javítani.”
 • 9. tuskóhopkins 2012. december 07. 13:33
  „7. scott1 2012.12.06. 13:45
  "Ugyan áruld már el, hogy a hozzászólásomba, hol véled felfedezni a keresztényi szellemiséggel homlokegyenest ellenkező fröcsögést!"
  Szíves, és finoman visszafogott hangú, szinte már kínosan udvarias fölkérésének eleget téve, elárulom.
  A jegyzet, újraolvasás után is, mindössze finoman rámutat a magát jobboldalinak tartó és keresztényi szellemiségűnek hazudó képmutatásra. Ez a "szellemiség" alapból gyanakszik, azonnal másról beszél, rosszindulatot tételez, vádol és minősít. Amint ez bizony kegyed 7-8. számon jegyzett megnyilvánulásaiból is kitetszik. Hát ennek a "szellemiségnek" nincsen az égvilágon semmi köze a Bibliához, Jézus szavaihoz, de még a humanizmushoz sem. Ezt, az egyébként magukat elkötelezetten jobboldalinak vallók körében általános hozzáállást, megközelítést, előítéletességet és kirekesztő gondolkodást nevezem én "fröcsögés"-nek.
  További békességes adventet kívánva, maradok illő tisztelettel...”
 • 8. scott1 2012. december 06. 17:48
  „Na mi van, nem találtad a fröcsögést a hozzászólásomba!?
  Hol volt a mély világi aggódásod Advent előtt, amikor egy balos megyei városunkban az önkormányzati választás után a nyíltan antiszemita nézeteket valló Erdeinek szobrot emeltek? Rajtam kívül senkit sem zavart... vissza lehet olvasni, hogy mit kaptam érte anno a balos fanoktól, mert nemtetszésemet mertem kifejezni!
  Akkor miért nem kellett megírni egy jegyzetet? Pedig már akkor is aktuális volt... de a tuskohopkinsokat nem zavarta, hiszen a szobrot az övéi állították! A 6-os véleményből pedig úgy süt a demagóg világi (inkább világtalan) fröcsögés, mint az mszp-s Zuschlag kolega agyament vicceiben!”
 • 7. scott1 2012. december 06. 13:45
  „6!
  Ugyan áruld már el, hogy a hozzászólásomba, hol véled felfedezni a keresztényi szellemiséggel homlokegyenest ellenkező fröcsögést! Mert szerintem az hozzászólásom a jegyzet világi köntöséből kilógó lólábán kívül másról nem szól! Szerintem ez egy középhaladó szövegértelmezéssel világos is. Na persze, ha össze akarunk mosni hozzászólásokat akkor azt kell írni, amit te írtál és ahogy az általam is említett jegyzetben tette azt a szerző...”
 • 6. tuskóhopkins 2012. december 06. 12:01
  „Tisztelt 1-5.! Középhaladónak mondható szövegértelmezésem szerint a jegyzet a jobboldali köntösből kilógó lóláb elé tart tükröt. Az 1-5. véleményekből pedig éppúgy süt a keresztényi (bibliai, mert az ószövetséget se feledjük azért) szellemiséggel homlokegyenest ellenkező fröcsögés, mint a jobbikos kolega zsidózási ötletéből.
  Hát ezért kellett megírni ezt a jegyzetet. Mert aktuális, s még egy jó ideig az is marad.
  Mélységes szomorúságunkra.”
 • 5. scott1 2012. december 03. 17:11
  „A kereszténységet a nemzeti konzultációt és egy agyament szélsőjobbost összemosni egy cikkben? Ez volna Advent alkalmából a baráti jobb?
  A magukat világinak valló közszereplőknek - vannak - illene elsőként, másoknak is példát mutatva magukba szállniuk ilyenkor decemberben. Eszük ágában sincs, a cél ilyenkor is szentesít minden eszközt - elég csak az Adventra időzített REÖK kiállításra gondolni... ez sokat elmond a jobbközép gondolkodású választók felé nyitás komolyságára!
  De meg sem lepődik már az ember ezen! Tavalyra visszagondolva államcsőddel, megbuktatott kormányról szóló hírekkel, utcára szólított tömeggel, bezáró kórházakkal tették "meghitté" az Advent hangulatát... Mi lett ezekből? Semmi... Talán ezért is kellett volna az idén példát mutatva magukba szállniuk ilyenkor decemberben. De nem változott semmi, az ünnep idén sem számít, a céljuk ilyenkor is szentesít minden eszközt!”
 • 4. achilleus 2012. december 03. 16:52
  „"prímán lehet egyszerre ütni és keresztet is vetni."

  "A régiek úgy tartották: valahányszor lehull egy csillag, meghal valaki a földön, és valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben. Ezt a fényt hivatott jelképezni egy kis gyertya, melyet a Katolikus Karitasz önkéntesei az elkövetkező egy hétben tizenegy egyházmegye csaknem kétszáz településen adventi vásárokban, tereken, templomok előtt kínálnak a járókelőknek. A gyertyákért felajánlott adományokból a jótékonysági szervezet élelmiszercsomagokat, tűzifát, játékokat vásárol karácsonyra a nélkülöző családoknak és egyedülállóknak. (...) 2012. december 3. 12:07 - Az ország tizenegy egyházmegyéjében, csaknem kétszáz településen gyűjt adományokat a következő egy hétben a Katolikus Karitasz; a nélkülöző családok és egyedülállók megsegítése érdekében szervezett Egymillió csillag a szegényekért akció Szegeden kezdődött meg vasárnap."

  - MTI hír. Erről?”
 • 3. bodnar.gabben 2012. december 03. 16:31
  „Én is imádkozoka szerző lelki üdvéért, mert ahogy olvasom ráfér.”
 • 2. Büfékocsi 2012. december 03. 15:56
  „Tehát ha én keresztény vagyok, akkor azért vagyok az mert tulajdonképpen Jézust és tanítványai zsidók voltak? Itt valami baj van Őrfi úr nem gondolja? Ez már nagyon a ló másik oldala, de hát ezt maga tudja, mit vállal és miket írogat. A jegyzet első felében azt hittem, hogy egészen normális dolgokat olvashatok a DM-ben így karácsony táján. Ám be kell vallanom tévedtem, ez alkalommal is! Mindenesetre az Ön és kollégái lelki üdvéért is imádkozni fogok, hátha az Önök életében is eljön a megváltás.”
 • 1. theseus 2012. december 03. 10:05
  „Békés adventet!

  Sajnos a cikk szöges ellentétben áll a konklúzióval. Süt belőle a jobboldal elleni gyűlölet és a demagógia: általánosítás, leegyszerűsítés, csúsztatás.
  Kb. annyi a mondanivalója, hogy minden jobboldali politikus gonosz és álszent ember, csak ők tehetnek minden bajról, szegénységről - bezzeg két éve, a kétharmad előtt, akkor még minden szép és jó volt, talán még szegénység sem volt.
  "illene elsőként, másoknak is példát mutatva magukba szállniuk ilyenkor decemberben." Ez az újságíróra is igaz. A cikk következő mondatát inkább nem idézem, az a mélypontja a demagóg fröcsögésének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nácionálé

"Érti, de nem szereti a viccet, ha hazánk izraeli gyarmatosításával kapcsolatos." Tovább olvasom