Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Májgeri a dánnak

"Az étolaj hajtású gépkocsi unikumnak számít Magyarországon. Olyannyira, hogy jelenleg csak egy után terjeng lángosszag a magyar utakon. Legalábbis hivatalosan, pontosabban bevallottan. Az is egy itt élő dán honpolgáré, aki mániákus környezetvédő."
Az étolaj hajtású gépkocsi unikumnak számít Magyarországon. Olyannyira, hogy jelenleg csak egy után terjeng lángosszag a magyar utakon. Legalábbis hivatalosan, pontosabban bevallottan. Az is egy itt élő dán honpolgáré, aki mániákus környezetvédő. Kicsit bolondosnak is tartják szomszédai, ismerősei, mert a legapróbb szemétért is lehajol. Ilyen ez a dán mérnökember. Felszedi a földről az eldobott pillepalackot, és teletankolja autóját repceolajjal.

A szegedi egyetemen európai uniós környezetpolitikát oktató Niels Otto Pedersennel madarat lehetett volna fogatni, amikor áprilisban maga a környezetvédelmi miniszter ismerte el a munkáját, amikor kitüntette a megújuló energiával működő autójáért. Emberünk a baráti kézfogás után fél évvel kapott egy jókora pofont a megújuló energiával működő autójáért a megújuló energiaforrásokért felelős miniszterelnöki biztostól. Erre mondják: nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb. Gőgös Zoltán állami hivatalnok a múlt heti szegedi konferencián azonnal bevitt egy májgerit a dánnak azzal, hogy nyomatékosan felhívta figyelmét: büntetés jár annak, aki étolajat tankol a gépkocsijába.

Nincs ez másképpen Franciaországban sem. Egyelőre ott is törvénytelen az alternatív üzemanyag használata, s ha valakinél rájönnek, hogy dízel helyett étolajjal közlekedik, alaposan meg is büntethetik. Ugyanakkor a francia kormány célul tűzte ki 2008-ra, hogy az autók üzemanyag-felhasználásában közel hét százalékot érjen el a bioüzemanyag részesedése. Nálunk is inkább ezt kellene hajtani és a megújuló energiaforrásokért felelős miniszterelnöki biztosnak a törvény-előkészítéssel kellene foglalkoznia, nem pedig azt hajtogatni, hogy a magyarok soha nem fognak repceolajjal tankolni.

Mert most ugye a szabály az szabály: ma még nem lehet olyan üzemanyaggal közlekedni az utakon, ami nem tartalmaz jövedéki adót. Ilyen például az étolaj, a zsírszalonna, a rakott nyelv és a bébi tápszer. Rossz nyelvek szerint Gőgös megfenyegetett egy másik autóst is, aki állítólag abárolt szalonnával hajtja autóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hír értéke

"Úgy tűnik, az oktatási ombudsman által jogosulatlannak tekintett képzési díjak ügye ráirányította… Tovább olvasom