Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Májusi dömping

"Kizárt, hogy a Szeged napjára fölhalmozott rendezvényrengetegen egyetlen ember végigverekedje magát! Lehetetlen, hogy az új vendég most szállást találjon magának. Félő, hogy elpufogtatja a puskaport szülinapi és az ahhoz hozzátapadó hatnapos programdömpinggel a fesztiválvárosi címre vágyó Szeged."
Szeretjük a májust. Az első vasárnap az anyáké, az utolsó a gyerekeké. Közben a szülinapos Délmagyarország is köszöntésre érdemes. Otthon is jut a májusi hétvégékre egy-egy családi ünnep: ballagás, szülinapok, meg a házassági évforduló.

Májusban amúgy is feszt örömködünk. Ebbe beletartozik a megállapítás: megérkeztek a fecskék. Örülni lehet a hajnali madárkoncertnek, meg az esti békakuruttyolásnak. Annak is, hogy szemünket legeltethetjük a gyomlálást követő palántázástól megszépült kerten. De ugyanígy örömforrás a bodzaillaton felülkerekedő, vaskos Tisza-szag. S az általános májusi elégedettségbe belefér a csillagos ég alatti borozgatós darvadozás is.

Mától a május másik arcát, a tobzódóst is megmutatja – Szegeden. Már mától ünnepli Szeged népe és az ide zarándokló vendégsereg a város napját, május 21-ét. Hat napon át, hat különböző helyszínen óriási kavalkád: legalább kétszáz kulturális esemény. Fölsorolni is lehetetlen egy szuszra. Első levegővétellel a borfesztiváltól kezdve, a régiségek bolhapiacán át, a hídi vásárig jutunk. Aztán csalogatónak mondjuk a Bikinivel induló, az Irigy Hónaljmiriggyel folytatódó, Demjén Ferenccel záruló koncertsort. S persze elismerjük, hogy mások az ünnepi közgyűlést és a Vaszy-hangversenyt, esetleg a kézműves-kiállítást találják vonzónak. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a csúcspont: a vasárnapi tűzijáték. A város valós napjára, a május 21-i hétfőre elpukkan az utolsó petárda is.

De mi is kifulladunk. Mert a város napjának hagyományos programelemeihez most újként jelentkezik a Maty-éri Mol Világkupa, ahol tíz Démász-Szeged-versenyző lapátol a startvonalról.

Közönségcsalogatók a Magyar Nemzeti Cirkusz látványos világszámai. S akkor még egy szót sem ejtettünk a moziról, színházról, a madarakat és fákat ünneplő kirándulásról.

Kizárt, hogy a Szeged napjára fölhalmozott rendezvényrengetegen egyetlen ember végigverekedje magát! Lehetetlen, hogy az új vendég most szállást találjon magának. Félő, hogy elpufogtatja a puskaport szülinapi és az ahhoz hozzátapadó hatnapos programdömpinggel a fesztiválvárosi címre vágyó Szeged. Mert lehet örülni egy-egy nagy domborításnak, de az év többi hétvégéjére ugyancsak tartogatni kéne némi csemegét. Olyankor is csalogatni és marasztalni kéne a vendégeket. Mert a hatnapos túlzás agyonnyomhatja az apró örömöket. A májust mint ünnepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar balek

"Mostanában ugyanúgy segítem a közlekedésben az Il Ferrós autókat, mint a szintén megkülönböztetett… Tovább olvasom