Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Makó és Kánaán

"A föld kincsét sehol se kutatják-bányásszák állami pénzen, mert akkora a rizikó"
Mi aztán régóta tudjuk, hogy Makó – különleges hely. Évek óta írjuk, ki mindenki származik innen, Pulitzertől és Páger Antaltól Paul Newmanig vagy Drew Barrymore-ig. Plusz mindenki azt hiszi, hogy a Makó lovag és Jeruzsálem közötti távolságról szóló mondásban is Makó városa szerepel. De viccet félre: az úgynevezett makói árokban kincset rejt a föld mélye és ez már biztos. Igaz, a hatalmas gázlelőhelyről és a kísérleti fúrásokról szóló hírek ellentmondásos reakciókat szültek hazaszerte, de meg is ölne az unalom bennünket, ha ez nem így lenne.

Mondták már, hogy Kuvait vagy Dubai mesés gazdagsága vár a magyarra a makói gáznak köszönhetően, állították, hogy ripsz-ropsz kifizethetjük a teljes államadósságot, továbbá nyugdíjemelés lesz, és egyáltalán: Kánaán. És mindezzel szoros összefüggésben mondták, hogy még ennél is jobb lehetne nekünk, ha a gaz kormány beszüntetné végre a kótyavetyét, és a roppant kincset nem adná ajándékba a külföldi karvalytőkének. Sámán is ment a helyszínre, és visszavette a gázt.

Unatkoznánk, mondom megint, ha mindehelyett a szikár tényekkel foglalkoznánk. Például: a föld kincsét sehol se kutatják-bányásszák állami pénzen, mert akkora a rizikó. Ez a mienk extrém mélységben (6 kilométer) van, és fogva tartja a roppant nagy kiterjedésű – két Los Angeles is ráférne – anyakőzet. Speciális és nagyon drága technológiával lehet hozzáférni. Ezzel a technológiával óhajt operálni – először Közép-Európában – az Exxon és a Falcon, a Mollal együtt. Rengeteg pénzt beleölnek már a próbafúrásokba is. Az Amerikában kipróbált módszer azonban nem biztos, hogy beválik itt is, és akkor az addig invesztált milliárdoknak – annyi.

A terv mindenesetre az, hogy 2012-ben már 10 milliárdot kitermelnek a mélységben sejtett 600 milliárd köbméterből. Összehasonlításul: Magyarország most évi 13 milliárd köbméter gázt fogyaszt.
Makó és Magyarország nem lesz Kánaán, de jobban lesz, mint most. Sokkal. Még akkor is, ha a kitermelő „csak" a 12 százalékos bányajáradékot, az iparűzési és társasági adót fizeti. És több ezer embert foglalkoztat, akik adóznak. Legjobb tehát, ha drukkolunk a multiknak.

Olvasóink írták

 • 13. achilleus 2009. augusztus 10. 08:57
  „Nagyon durva tudnék lenni, no nem Magával, hanem az elmúlt időszak(ok) szabadrablásainak, végkiárusításainak, Magyarország elgyarmatosításának ecsetelésével. De csak annyit - mivel nem bírná el a fórum - hogy, kedves Erzsébet, nagyon rosszul tetszik látni a dolgokat.”
 • 12. fazer 2009. augusztus 09. 23:34
  „Tudom naiv vagyok, mégis; néhány körüljárandó téma egy igazi tényfeltáró újságírónak (talán Önnek, Erzsébet!):

  - IMF-hitelek nagy részének külföldi tulajdonú kereskedelmi bankoknál landolása,
  - MTV-székház-biznisz (Wallis, Bajnai),
  - sukorói ingatlanpanama,
  - Szerencsejáték Zrt. (hogy van ez a gépi húzás?; hanyadjára húzzák ki zsinórban az 1-est, 90-est?, mit keresett a vezérigazgató a hitesek szeánszán izraeli zászlóval őrjöngve),
  - BKV, MÁV, MVM (végkielégítések, sikerdíjak),
  - országgyűlési képviselői számlamentes költségtérítések (most már AB által szentesítve),
  - ogy.-i képviselői vagyonnyilatkozatok,
  - multik sérthetetlensége (adókedvezmények, Munka Törvénykönyve semmibevétele, piaci erőfölénnyel visszaélés),
  - a magyar szolgasajtó támadásai egy olyan párt ellen, amely 427 213 magyar ember szavazatával három képviselőt tudott küldeni az Európai Parlamentbe,
  - mikor lesz rendszerváltás? (mit keresnek még a közéletben egy gyilkos rezsim egykori magasrangú kiszolgálói?)
  - Hospinvest,
  - hogyan működik a magyar titkosszolgálat? (aktuális téma: hisztériakeltés, Magyarország ruandásítása),
  - autópálya-tendereztetés (miért nálunk a legdrágább és legszarabb?),
  - M5 koncesszióba adása (mennyit bukott a magyar állam?),
  - Gripen-beszerzés
  ...........................................etc.
  csak így első blikkre.”
 • 11. fazer 2009. augusztus 09. 22:43
  „Sajna ez van; úgy tűnik tényleg gyarmat lettünk: most "csak" a földgáz, elektromos áram, aztán az ivóvíz.
  http://kuruc.info/r/9/44855/
  Ha nem vigyázunk eljön a szép jövő, és annyiért vásárolhatja meg a tisztelt magyar fogyasztó a saját vizét, amennyiért a Vivendi (vagy X, Y cég) - saját kénye-kedve és részvényesei kapzsisága szerint - méltóztatik nekünk eladni. Már ha meg tudjuk fizetni...
  -------------------------
  Kedves Erzsébet!
  Önnek "zavod" nevű olvasója fel tett néhány kérdést azzal a bizonyos kótya-vetyével kapcsolatosan. Kérem oszlassa el félelmemet, hogy Ön nem szimplán egy a mindenkori regnáló hatalomhoz lojális, szekértoló, megélhetési firkász, hanem valóban tökös (pardon, képzavar!), a dolgok mélyét kutató ÚJSÁGÍRÓ, akit semmi más nem érdekel, csak a teljes igazság, csak az, hogy megpróbálja hitelesen és igényesen tájékoztatni a lapjukra előfizető nagyérdeműt. Ezért kérem, tiszteljen meg bennünket, olvasókat, hogy válaszol "zavod" nevű honfitársunknak az általa felvetett kérdésekre!
  -------------------------
  Kár, hogy Kegyed már nem ír színikritikát. Azt szerettem olvasni. Feszt.
  Kézcsók!”
 • 10. Lúdasmatyi 2009. augusztus 09. 21:25
  „Sp. Nem az ország a balek,hanem azzá szeretné tenni ez a szemét hazaáruló söpredék parlament.”
 • 9. SP 2009. augusztus 09. 18:01
  „Sivatagi semmitérő homokból Dubaiban hasznot húznak az arabok!!!!! + egyéb vagyon pl: Pálma sziget. Homok a tengerbe a sivatagból és máris méregdrágán eladva.
  Magyarország: értékes ivóvíz készlet, geotermikus energia, olaj és gázkészlet, kedvező mezőgazdasági adottság, közép európai elhelyezkedés, átmenő európai folyók stb. Mind-mind lkotya vetyélve !!!!!
  Ekkora BALEK ország nincs a földön!!!”
 • 8. KukoricaJancsi 2009. augusztus 09. 16:45
  „"Legjobb tehát, ha drukkolunk a multiknak."

  Igaza van, mert: Ahogyan nem lehet elvárni pl egy 70-es IQ-hoz mért feladat elvégzését egy 15-ös IQ-s emberetől, ugyanúgy nem lehet elvárni a magyar társadalomtól sem azt, hogy önállóan, gyámság nélkül megoldjon ilyen feladatokat mint a nehezen hozzáférhető földi erőforrás kitermelése. És egyáltalán, hogy önmaga érdekeit szem előtt tartó normális (értsd : nem elmebeteg) felnőtt mebrhez hasonlóan cselekedjen. Túl sok példa mutatja ezt már...

  De nincs igaza, mert: A társadalom jórészét normális (értsd : nem elmebeteg), józanul gondolkodó felnőtt emberek alkotják, akik nem bénázzák el a lehetőségeiket mások javára. (Lehet, hogy juttatnak másoknak is a javaikból, de akkor azt jótékonyság címén, nem pedig bénázásból vagy ügyefogyottságból) Na és ezek az emberek sajnálkozva csóválják fejüket ilyen és ehhez hasonló ügyek láttán. Hogy lehet, az, hogy mi normálisok vagyunk, de a belőlünk összeállt társadalom már olyan mint egy elmebeteg!? Kérdezhetnék ezek.
  És amennyit a kölföldi gázkitermelő juttat nekünk, abból mi nem sokat fogunk látni. Talán a 20ezer forintos fűtésszámlánk lecsökken 18ezerre?? Persze becsüljük meg a kicsit is, ha már ilyen ügyifogyi a társadalmunk.”
 • 7. Celtis 2009. augusztus 09. 16:11
  „Nem tudom, ki hogy van vele, én bizony vállalnám a kockázatot, hogy a befektetett milliárdok esetleg mégis busásan megtérülnek, ahelyett, hogy olyan dolgokra dobnám ki (legutóbbi eset: milliárdos fiktív végkielégítések a MÁV-nál és a BKV-nál), amelyekből száz százalékos eséllyel nem látunk viszont egy fillért se...

  Elvileg a "kockázat" mértékét az határozza meg, hogy mennyire tőkeerős a felvállaló szervezet (cég vagy állam). Elég negatív és veszélyes jelenségnek tartom, hogy a világ tíz legtőkeerősebb szervezetéből csak négy állam, a többi mind multicég. Ezért én annyira nem is szeretnék drukkolni nekik...”
 • 6. zavod 2009. augusztus 09. 15:09
  „Isztelt Sulyok Erzsébet!

  Sajnos nem érthetek a nézeteivel egyet.
  Én gondolom, hogy az adófizetést itt is el fogják kerülni.
  A magas költségekre hivatkoznak úton -útfélen. amely feltételezi, hogy nem lesz olcsóbb a gáz, magasabb lesz az ára pontosan ezért.
  Tudjuk, hogy ebből hazánkban nem lesz nyugdíjemelés, s nem fog Makó város ebből virágzásnak indulni.
  Borítékolom,hogy hazánk sem fog fejlődésnek indulni.
  Itt is három havonta fogják kirúgni a dolgozókat, mint más multinacionális cégnél csinálják.
  2000-3000 embernek munkát adnak,az nem húzza ki a kátyúból az országot.
  A makói gáz nem fogja felemelni az országot, mint Norvégiát, ha mindent a régi módon fognak csinálni, értem ez alatt az elmúlt húsz évet.
  .Egyébként van olyan tehetséges ez a magyar nép, hogy képes lett volna állami vállalkozásban is kitermelni ezt a gázt és a technikai problémákra találtak volna műszaki megoldást.
  Itt egészen más motivációs tényezők számítanak, amit nem tudunk megmondani,hogy meddig csinálhatnak tovább.

  Egyszer azért majd meg fogjuk tudni, mert egyszer csak felébred a magyar nép.

  2012-ben 10 milliárd köbmétert fognak kitermelni ezt írja, ha ez igaz, akkor 30% bányajáradékot kellene fizetni minden egyes köbméter gázért nem 12 %-ot.

  Miért 12%-ot fizetne csak a Konzorcium?

  Akkor ez nem kótya - vetye?

  És még nem beszéltünk a koncesszióért a közbeszerzési eljárás során a nyertes által fizetett összegről vagy volt egyáltalán közbeszerzési eljárás, nem beszélnek róla a tisztelt tollnokok,pedig nem unatkozunk, hanem ez közérdekű adat és sehol nem lehetett olvasni róla.
  Jó lenne ,ha olvashatnánk a Délmagyarban róla, vagy leközölnék az ilyen estekben közérdekű Emlékeztetőt.
  Remélem mindezen dolgok birtokában nem fog elzárkózni a téma mélyebb és nem felszínes vizsgálatától, ha már belekezdett , s hitelét nem szeretné elveszíteni az olvasók és az ország népe előtt, nem ezért tette lehetővé ez a nép , hogy tanulhasson és most abból a nép ne profitálhasson most, hogy szakszerű és tárgyilagos tájékoztatást nyújtva a népnek feltárja a valóságot, s meg fog győzni minden embert, hogy ez nem kótya-vetye volt.

  zavod”
 • 5. Logaritmus 2009. augusztus 09. 15:04
  „Besenyo, ha korbenezel es nem latod a 20 ev fejlodeset, akkor valts szemorvost.”
 • 4. besenyo 2009. augusztus 09. 13:21
  „Javasolom a Tisztelt Olvasóknak és a cikk szerzőjének, hogy nézzen utánna a következőknek:
  1. Az elbukott I. Világháború után (TRIANON) milyen fejlesztések történtek Magyarországon
  2. A szintén elbukott II. világháború után (a koalíciós időkre gondolok) hány évre sikerült majdnem teljesen újjáépíteni az országot. (akkor még nem voltak államosítások)
  3. Milyen nemzeti értékeket adtak el az előbb említett időszakokban?

  Úgy tudom 1989 és 1990-ben nem volt háború.
  Eltelt 20 év. Mit sikerült ennek az országnak a saját erejéből elérni?
  Milyen nemzeti értékeket adtak el 1990 óta illetve kótyavetyéltek el?

  Szerintem meg találnánk azt az összeget, ami a makói földgáz- és kőolajkincs kiaknázásához kellene.
  Valószínűnek tartom, hogy még másra is jutna az így "előkerült" pénzekből.”
 • 3. Lúdasmatyi 2009. augusztus 09. 12:52
  „Mindenre van pénz csak arra nincs amire nem akarják,hogy legyen.Egy ország sem engedne ki ilyet a kezéből!”
 • 2. ráérő 2009. augusztus 09. 10:31
  „Az államnak erre nincs pénze....megérne egy fölsorolást az is mire van ....adoparadicsomba ki mentett milliárdok,világkiállitás.olimpia.foci EB.nagy összegű végkiéligitések,katonáink külfőldi hazavédelme stb....”
 • 1. SP 2009. augusztus 09. 07:33
  „"""Makó és Magyarország nem lesz Kánaán""" Ez ami biztos, a többi mind bizonytalan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telepi rántott hús

"A vékony falak miatt a tolerancia evolúciós kényszererény, amelyet a liftbarátságok mélyítenek el." Tovább olvasom