Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Makovecz-dilemma

JEGYZET - ˝Kinek a szava számít?˝
Angyalt ábrázolnak. Szerencsére csak ennyi a hasonlóság a két vitatott köztéri alkotás, a budapesti és a makói között. Míg a megszállási emlékműnek az alapgondolata, az üzenete miatt robbant ki országos botrány, a makóiaknak nincs gondjuk azzal, hogy Makovecz Imre emlékét megörökítse a város. Ám a fej nélküli ülő alak, amelynek kivitelét és elhelyezését is jóváhagyta a művészeti lektorátus, sok helybelinek nem tetszik. Kinek a szava számít?

Ez a helyzet ugyanolyan érdekes, mint az a pillanat, amikor Makovecz Imre Makóra jött, hogy megtervezze a Hagymaházat. A megyei építész- és politikusszakma elképedve figyelte, ahogy a szocialista vezetésű önkormányzat és a közéleti megnyilvánulásaiban a jobboldali radikálisokra is rátromfoló művész „egymásba szeret". Messziről titokzatos jelenségnek látszott ez a közös munka, amelynek közelebbről nézve látszottak a világos szabályai. Szigorú alku az anyagiakról – a mester egyszer felindultan örmény zsidónak nevezte tárgyalópartnerét – és nyílt véleménynyilvánítás, amin nem kell megsértődni. Nekem tetszenek Makovecz Imre makói épületei, és tudom, hogy ez az angyalos emlékmű az ő egyik rajza alapján készülne, de örülök, hogy még nem született döntés a fölállításáról. Mert ha odakerül, mégiscsak a makóiak nézik nap mint nap, nem a lektorátus tagjai.

A képviselő-testület megteheti, hogy felvállalja a felelősséget – esetleg a lapunknak is elküldött nyílt levélre reagálva előbb lakossági fórumot hív össze, vagy más módon kérdezi meg a helybelieket. A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha az Országgyűlés törvényt hozna arról, hogy tekintettel az országszerte zajló áldatlan vitákra, öt évig nem lehet köztéri szobrot állítani Magyarországon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adni jó

˝A karácsony egyre több család számára a szomorúságot hozza el.˝ Tovább olvasom