Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Malacka a szomszédban

JEGYZET - "Magyarország a 27 százalékos általános áfakulcsával világelső."
Élősúlyban kilónként 600 forintot fizettünk a mangalicáért. Minden porcikáját földolgozta a jófajta disznónak a böllér. A mi disznótorunkon nemigen volt „hulladék". Baráti alapon számította a közreműködést is, bár a disznóvágáshoz a helyet, az eszközöket, no meg az apjától és nagyapjától ellesett tudományát is adta. A téli disznótor maradékával majdnem teli a hűtőláda. Az ételt ízesítő mangalicazsírból is van még a bödönben. Kitart őszig. Igaz, a flekkenezéshez már pótolni kell a húst. A tarja kilóját a helybeli mészáros ezer forint körül számolja. De a falubeli „vágópontokon", azokon a portákon, ahol gyakori a disznótor, olcsóbb a hús.

A gazdától vett félsertés áfája miért 5, a hentesnél és az áruházláncban vásárolt bontott húsé miért 27 százalék? Eszköz az állam kezében az áfa. Hogy mi mindenre jó, azt talán még az ötletgazda, a francia adóhatóság azon munkatársa se gondolta, aki 60 éve kitalálta ezt az Európai Unióban „hozzáadottérték-adó", vagyis héa néven emlegetett terhet. Az adófajták között korosnak számító áfáról elmondható, hogy először csak a legnagyobb cégekre és csak Franciaországban vetették ki. Ott ma is az állami bevételek közel fele származik ebből a fokozatosan az összes szektorra kiterjesztett adóból. Világkarriert futott be az áfa. Magyarországi érdekesség, hogy – az internetes szabad lexikon szerint – már az 1929-es törvényekben is megjelenik az új teher a hús után fizetendő általános forgalmi adóként. Hazánkban tíz éve, uniós csatlakozásunk óta ismerkedünk az áfatrükkökkel.

Ez a „hozzáadottérték-adó" nem egységes az Unióban. Magyarország a 27 százalékos általános áfakulcsával világelső. Élénkítheti és csendesítheti a gazdaság mozgását az általános forgalmi adó differenciálásával a törvényalkotó. „Állam bácsi" így befolyásolja a vásárlási szokásaimat, de a szomszédjaim döntéseit is. A gazdától vett, alapanyagnak számító hús alacsony áfájával, illetve a bontott húsra kivetett háromszoros teherrel azt akarja elérni, hogy változzon a gazdaság, a szokás. Például kevesebb disznóhúst hozzanak be külföldről az áruházláncok. És ne szeressek ott vásárolni. Ráadásul egyre több mangalica és malacka röfögjön a tanyákon, a falusi szomszéd portáján is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talentum

˝Úgy kell rúgni művészkém!˝ Tovább olvasom