Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Mamahotel, papabank

JEGYZET – „A férfiak ódzkodnak púpot venni a hátukra: családot alapítani, 20–30 éves babaprojektet vállalni, annak összes nyűgével együtt.”
Egyre több fiatal egyre hosszabb ideig lakik együtt a szüleivel, még a diploma megszerzése után is. Sokan kényszerből, mert nem találnak állást, így nincs miből lakást vásárolni, fenntartani, nincs miből albérletet fizetni. Az otthon lakók másik része pusztán kényelemből nem költözik el szüleitől: a mamahotelben mindig van tiszta ruha, sosem üres a hűtő, és meleg a radiátor. A papabank pedig állja a cehhet.

Egy brit felmérésből az derül ki, hogy a 20–40 év közötti férfiak harmada, a nők ötöde még mindig a szüleivel lakik. Hasonló az arány Németországban is. Magyarországon, ha hihetünk a felméréseknek, a fiatal felnőttek, a huszonéves nők egyharmada, a férfiak 42 százaléka élvezi nap mint nap a mamahotel és papabank szolgáltatásait. Az Egyesült Államokban azonban tudatosabbak a szülők: ha a gyerek állást talált, eladják a nagy családi házat, vesznek egy kisebbet, és az újban már nincs saját szobája a gyereknek.

Szakértők szerint a fiatalok és szüleik között ma már szemléletben sincs akkora különbség, mint 30–40 évvel ezelőtt. A mai fiatalok sokkal komfortosabbak, mint valahai lázadó, hippi lelkületű szüleik. Ez is az oka annak, hogy a férfiak ódzkodnak púpot venni a hátukra: családot alapítani, 20–30 éves babaprojektet vállalni, annak összes nyűgével, lemondásaival együtt, eközben előrelépni a munkában, lakást vásárolni, eladósodni. Miattuk a családi fészekben ragadnak azok a lányok, érett nők is, akik mindent elkövetnének, hogy férjhez menjenek, és vállalnának gyereket is – bármi áron.

A válság csak rontott a helyzeten. Amikor emberek 24 órára se látnak előre, amikor reggel úgy mennek be a munkahelyükre, hogy nem tudják, felmondási papírokkal lépnek-e ki rajta, nagyon-nagyon szerelmesnek kell lennie annak a férfinak, aki otthagyja a mamahotelt a bizonytalanért. Inkább azt gondolja: megvárom, mi lesz 2014–15-ig, és majd választok magamnak egy hozzám képest 10 évvel fiatalabb lányt. Ugyanezt a nők nem mondhatják el: ők szép lassan kifutnak az időből.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2011. december 18. 20:58
    „Ez az érem egyik oldala. A másik sokkal durvább és közelebb áll az igazsághoz: a mai mamák és papák - küönönsen a mamák - a világon mindnet megtesznek azért, hogy ne válhasson le róluk a gyerek - sem fizikailag (ez a mamahotel lényege), sem lelkileg. Ürügy aztán van ezer, hogy miért nem. A valódi ok egészen más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíló bicskáink

"Miközben egymás hülyeségeit vadásszák, egymás jó ötleteiről még csak véletlenül sem az jut eszükbe, hogy tovább lehet-e gondolni." Tovább olvasom