Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mamutok kora

"Falvak kistérségekbe, települések régiókba, termelők tészekbe, kisboltok kereskedelmi hálózatokba szerveződnek. Olykor áldozatok árán."
Mivel az adófizetőknek nagyon sok pénzébe kerül, amíg három-négy-öt év alatt szakmát adnak egy fiatal kezébe, csak olyan képzést indítanak, amire valóban szükség van – ezt egy angliai tanulmányútról hazaérkezett pedagógus mondta. Ott azt látta, még a gazdag állam sem engedheti meg magának, hogy számolatlanul költse a pénzét leendő munkanélküliek oktatására. A tanárnak a szigetországban mutattak mamut oktatási intézményeket is, amelyek egy teljes régió számára képeztek szakmunkásokat, a reális igényeknek megfelelően. Beszélt olyan diákkal, aki iskoláját jó ideje nem is látta belülről, mert a gyakorlati képzőhelyén adták át neki a tudást.

Ugyanezt a tanárt hazaérve az itthoni rendszer ismert fogyatékosságai várták. Mégis fél minden szervezeti átalakítástól is, mert az esetleg hosszú távon állása elvesztésével járhat. Hosszú távon, amennyiben nem jelentkezik elegendő gyerek az iskolába, s amennyiben nem az ő tantárgyára lesz a jövőben a legnagyobb szükség. Jogos is a félelem: az itthoni munkanélküliség több fokkal rosszabb, kilátástalanabb a külföldinél. A teljes elszegényedés és a kiszolgáltatottság várhat arra, akinek belátható időn belül nem lesz új állása.

A szegedi önkormányzatnak a szakképzést érintő, tegnap bejelentett szervezeti átalakítása önmagában nem fenyeget azzal, hogy pedagógusok veszíthetik el az állásukat. Mindenki marad a helyén, mindenki ugyanazt csinálhatja mindaddig, amíg ki nem derül, hol vannak párhuzamosságok a rendszerben, vagy hogy esetleg másfajta tudásra lesz szükség a jövőben.

Most a mamutok korát éljük – nem csak a szakképzésben: a nagyobb szervezet több feladatot tud ellátni, olcsóbb a működése, mint sok kicsinek külön-külön, nagyobb a felségterülete, jobban látják messziről, és erősebb, amikor pályázni, versenyezni, harcolni kell. A mamutok kikerülhetetlenek. Falvak kistérségekbe, települések régiókba, termelők tészekbe, kisboltok kereskedelmi hálózatokba szerveződnek. Olykor áldozatok árán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldás és átok

"Fontosabb, mint valaha, hogy tudatos médiafogyasztók legyünk. Vagy legalábbis ne hagyjuk, hogy a… Tovább olvasom