Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Mars tér, végállomás

"Komolyan mondom, nekem először kimondottan tetszett a kaotikus állapot, ami a Mars teret jellemezte. Tarka bódésor, nációk sokasága, gyümölcsillat keveredik a sült kolbászéval, hömpölygő utasáradat, igazi nyüzsgés."
Az első farmernadrágomat a Mars téren vette Szegeden tanuló unokanővérem. Természetesen jugóktól. Valamelyik kapualjban köttetett meg az üzlet a Super Rifle-ra. Később, amikor beiratkoztam a tanárképzőre, szülőfalumat innen láttam el gatyával. Kékbe borult Tószeg.

Komolyan mondom, nekem először kimondottan tetszett a kaotikus állapot, ami a Mars teret jellemezte. Tarka bódésor, nációk sokasága, gyümölcsillat keveredik a sült kolbászéval, hömpölygő utasáradat, igazi nyüzsgés. Aztán észrevette azt is az ember, hogy a bódék bizony erősen „tódozott-fódozottak", a cigarettát kínálók erőszakosak, és még mások zsebében is kotorásznak, a buszok egymás sarkát tapossák, úgy szennyezik a levegőt, ahogy a kipufogón csak kifér. Magyarul: ami van a Mars téren, az hosszú távon elviselhetetlen, megoldásért kiált. Ez utóbbit éppen harminc esztendeje fogalmazták meg a városházán az aktuális képviselők is, akik akkor még tanácstagként jegyeztettek. Ha sommásan és persze enyhe túlzással fogalmaz az ember, akkor kijelentheti: azóta nem történt semmi. Persze: épült két új csarnok, a bódék egy részét lebontották, de némelyik még ma is ott csúfoskodik, emiatt aztán nem tudják használni a már kialakított új parkolórészt sem. A tömegközlekedést sem sikerült kipaterolni a területről.

Szándékból és tervekből nem volt hiány az említett három évtized során. Álmodtak ide emeletes piacot, mondván, az a tuti, Pesten több helyen bevált. Azok a kereskedők, akik az emeletre szorultak volna, azonnal tiltakozni kezdtek, ugyan hogyan megy fel szatyrokkal megpakolva a fájós lábú vevő a lépcsőkön. Kudarcba fulladt az ötlet, pedig a város akkori vezetői 700 személyes parkolót is ígértek. Újabb megváltásnak tűnt a négy kis és egy nagy csarnok variáció, amelyet azóta már levettek napirendről.

Most ismét van ígéret a változásra. Lebontják az U pavilont, új létesítmények születnek, a buszpályaudvar pedig költözik a Kálvária sugárútra, végre rendezik a teret.

Kollégám négy esztendeje így fejezte be jegyzetét: „Hány évet kell várni a megújult Marsra? Olyan ember, ki erre a kérdésre válaszolni tud, még soha nem alkudott friss zöldségre a Csillag előtt elnyújtózó téren." Hátha most akad ilyen.

Olvasóink írták

  • 2. belabacsi 2008. november 23. 12:49
    „A 19. szazadban nekem is tetszett,de most 21.-et irunk ./komolyan irom/ logar,jo az ötleted én annyit javasolnék hogy felfelé nagy tér van,tehát arra lehet terjeszkedni. de mivel nincs pnz,marad minden a régiben ,döcögnek az autobuszok a nagy buckákban .ez van .”
  • 1. Logaritmus 2008. november 22. 21:06
    „Maradjon a kis piac, és a többiből csináljanak fás, zöld, ápolt szabadidő parkot sport és szabadidős pályákkal, őrzés mellett hogy ne tegyék tönkre. Néhány kosárpálya, focipálya fiataloknak, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezon, fazon

"Messze még a félév végi dolgozatdömping is, próbaérettségik sincsenek, a gazdasági válság pedig… Tovább olvasom