Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Más ez a SZIN

JEGYZET - "Ami nem változott: a rendezvényben néhányan most is csupán a zajforrást és az egyéb kellemetlenségeket látják."
Ahogyan emlékszem, a nyolcvanas-kilenvenes évek fordulóján sem örült mindenki a megyeszékhelyen a Szegedi Ifjúsági Napok programsorozatának. Akkoriban az volt a szokás, hogy a városban több helyen állítottak fel színpadot, amelyek közül mindenki választhatta az ízlésének megfelelőt, vagy akár egy este alatt többet is felkereshetett, csemegézve az amatőr- és a profi csapatok produkciói között. A bandákat ingyen nézhettük-hallgathattuk meg. A legemlékezetesebb SZIN-napra visszagondolva, jómagam egy baráti társasággal együtt a rakparton, egy összetolt pótkocsikból álló rockszínpad előtt töltöttem a legtöbb időt, ahol akkor az éppen ausztriai fellépéséről érkező Lord zenekar volt az est sztárja.

A mostani SZIN más, de húszegynéhány év alatt az egész világ megváltozott. Ma már belépőt kell váltani a fesztiválra, ahol viszont 4 nap alatt 150 fellépő szórakoztatja a nagyérdeműt – méghozzá a Partfürdőn. Ami nem változott: a rendezvényben néhányan most is csupán a zajforrást és az egyéb kellemetlenségeket látják. Örök, visszatérő probléma ez, amire nincs megoldás: hiába tervezték hónapokon át a hangtérképet a legnagyobb gonddal, szinte biztos, hogy idén is lesz, aki panaszkodni fog. Erről meg az az idősebb makói ismerősöm jut eszembe, aki egy motoros találkozó idején méltatlankodott: minek ez, az egész csak a hangos zene és alkohol... Megkérdeztem, fiatal korában járt-e bálba meg lagziba, majd azt is, ott volt-e dínomdánom, ital meg muzsikaszó? Volt – mondta – , de az más volt. Biztosan, de ő is más volt akkoriban: fiatal.

Tényleg jó lenne, ha a szegediek és a fesztiválozók – mint a SZIN technikai vezetője fogalmaz – megtanulnák az együttműködést és az egymás iránti türelmet. Meglehet, lesz, akit most is zavarni fog néha a dob meg a basszus, ha elviszi felé a szél, de hátha nem csak bosszankodik majd rajta. Eszébe juthat mondjuk róla az, ő hogyan mulatott, ha úgy tartotta kedve, vagy az, hogy ugyanarra a ritmusra, ami számára most bántó, milyen sokan mozdulnak örömmel a színpad előtt – akár az ő fia, unokája is. És ha így lesz, tényleg más lesz ez a SZIN.

Olvasóink írták

 • 2. Deadman 2012. augusztus 22. 20:34
  „1. Logaritmus 2012.08.22. 12:15
  Eddig jellemzően a szélsőjobbikosok telefonálgattak be a rendőrségre a zaj miatt,

  Na ezt meg honnan veszed ??
  Mert eléggé homályos nekem mert ha valaki TELEFONÁL ahogy írod akkor honnan állapítod meg hogy szélsőjobbos volt ..Bemutatkozott ?? Hogy : Hello gipsz Jakab szélsőjobbos telefonáló vagyok és bánt a zaj ????

  Viszont lehet hogy őreg vagyok ehhez de a Zenekarok kiválasztása már évek óta szerintem hiányos..nem tudom hogy a szervezők mi alapján hívják meg a zenekarokat de régebben borítékolni lehetett hogy Kispál tuti lesz és lett is minden évben meg azt is hogy amióta ujra mgerendezik a SZIN-t azóta valahogy hanyagolják szerintem modszeresen a LORD tipusú MAGYAR ROCK zenekarokat..Szerintem a mai fiatalság is tetszenének a régiek..ha már ennyi fellépö van”
 • 1. Logaritmus 2012. augusztus 22. 12:15
  „Eddig jellemzően a szélsőjobbikosok telefonálgattak be a rendőrségre a zaj miatt, most ők ingyen jegyekkel buliznak és ingyen sört iszak, tehát nem fognak panaszkodni feleslegesen. Más ez a SZIN, persze!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kör

"Kíváncsi vagyok, az ufók is kitüntetik-e mostanában Pataky Attilát." Tovább olvasom