Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Maszek Anna-víz

JEGYZET - "Az Anna-víz helyzeti előnyben volt, ám ezt nem sikerült hosszú távon kihasználni."
Bizonyára a lokálpatriotizmus, meg némi nosztalgia mondatja az emberrel, amikor a bolt polcain a több tucat ásványvízmárka között válogat, hogy bezzeg egykor a szegedi Anna-víz valamennyinél jobb, finomabb volt, milyen kár, hogy már tíz éve eltűnt az üzletekből, a piacról. Pedig már 1938-ban palackozták, a 1970-es években, amikor még töredéke sem fogyott az ásványvíznek Magyarországon, mint manapság, akkor a kerekdombi, a fonyódi, a füredi mellett a legkedveltebb márkák közé tartozott. Vagyis helyzeti előnyben volt, ám ezt nem sikerült hosszú távon kihasználni. Bizonyára pénzt kellett volna pumpálni az üzletbe, fejleszteni, piacot felmérni, kockáztatni.

Jártam Romániában, a borszéki palackozóban. Annyi ember és gép mozgott ott, hogy nem győztük kapkodni a fejünket. Büszkén mutatták meg a modern palackozósort, amellyel harcba indultak az európai piacon.
Állítólag igen jól megélnek azóta is. De ne menjünk olyan messzire a példáért: Szentkirályon egy fél falut tart el az ásványvízüzem, a tulajdonosnak meg az a legnagyobb gondja, mibe fektesse milliárdjait. Igaz, adtak a marketingre is: ha tetszenek emlékezni, Figo bravúroskodott az üzemben, kínálva a világnak a helyi ásványvizet. Hogy Szegeden csökkent a kút hozama, változtak a természeti adottságok is? Lehet, ám ha valaki hitte volna húsz éve, hogy ilyen kereslet lesz az ásványvizek iránt, akkor vélhetően komolyabb jövőt szánt volna az Anna-víznek. Ma már – a hivatalos magyarázat szerint – csak 400 forintért lehetne előállítani egy palack Anna-vizet. Annyiért – lokálpatriotizmus ide vagy oda – valóban nem lehetne eladni.

Marad a kannás módszer. Elballag a szegedi Anna-vízre megszomjazott városlakó az Anna-kúthoz, a kifolyóhoz, megtölti edényét, hazaviszi. Ha melegen szereti, azonnal kortyolgathatja. Ha hidegen, akkor megvárja, amíg kihűl. Ha meg a buborékosat kedveli, beletölti a szódás szifonba és belecsavar egy patront. Elkészíti maszekban. Igazi Anna-víz-hatást érhet el vele.

Olvasóink írták

  • 2. tótottó 2011. november 10. 21:43
    „A borszéki ásványvízzel kapcsolatosan egy óriási tanulság. Nálunk több esze volt a románoknak, mert nem adták el a többségi tulajdont külföldi tőkésnek. Bevették társnak de a lóvé java része náluk marad. Nem mellesleg a román kormány egyik magyar miniszterének köszönhető ez.
    Más:
    Ha jól emlékszem az Anna víz palackozását éppen a szegedi önkormányzat buktatta be annak idején. Szemet szúrt nekik, hogy jól keres vele aki palackozza. Aztán csináltak egy céget-magyarul vettek egy számlatömböt és egy golyóstollat (ahogy az a Délmagyar lapjain is megjelent anno) és többszörös áron adták a vizet. Mint a kutat üzemeltető viszonteladója. Tipikus magyar sztori ez.-))))))”
  • 1. mazsolaszolo 2011. november 10. 11:14
    „Nézzük a dolgok jó oldalát: aki maszekban csinál magának Anna-vizet, az legalább nem szennyezi pillepalckkal sem a Tisza vizét, sem annak partját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis pénz, kis foci

"Ha nincs bevétel, nincs miből állni a rezsit, nincs miből fizetni az alkalma- zottakat, s végül le kell húzni a redőnyt." Tovább olvasom