Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Matolcsy pincéje

JEGYZET - "Ahhoz, hogy az egymillió új munkahely lemaradása javuljon, sok tartalékot fel kell hozni a bank pincéjéből."
Aludtunk már néhányat azóta, hogy eldőlt, Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke, s azt sem mondhatjuk, hogy elvitte a tippmixünket. A piac nem rezdült, mint oly sok mást, ezt is előre beárazta – de ez már unalomig ismert. Végignéztem másfél órás meghallgatását a parlament gazdasági bizottságában, s lehet, hogy nekem újra kell áraznom.

A kormányváltás óta eltelt 33 hónap gazdasági sikerei meghatározzák a nemzeti bank következő hat évének működését, mondta Matolcsy, s kiemelte, hogy az államháztartási hiányt sikerült csökkenteni, mérséklődött az államadósság, nőtt a foglalkoztatás. Ezt persze cáfolta, pontosította, árnyalta az ellenzék, de ezekből inkább nem citálok, az egész átpolitizált.

Semlegesebb nézőpontból elemezte a magyar gazdaságot a minap Szegeden az OTP kereskedelmi banki divíziójának igazgatója, aki legnagyobb problémának azt tartja, hogy nincsenek beruházások és nem fogyasztunk – valamint az aktív népességnek csupán 62 százaléka dolgozik, s ezzel a sereghajtók között vagyunk Európában. A vállalkozások 16 százaléka 90 napja nem tud fizetni.

– Háromnegyed éve nem csökken az államadósság Magyarországon, sőt a régió legrosszabb negyedik negyedéves adata után 2,7 százalékos GDP-csökkenéssel zártuk a 2012-es esztendőt. Közel két éve nincs gazdasági növekedés Magyarországon, s ilyenre nem volt még példa a rendszerváltás óta – ezt már egy másik, Junior Prima díjas makrogazdasági elemző mondta ugyanott.

Ennyit Matolcsy György sikereiről, aki nagyon nem szereti a devizahitelt mint állampolgár, mint gazdaságpolitikus – s minden vágya, hogy a devizahitelezés káros jelensége soha többet ne tudjon megismétlődni. Ez eddig, s főleg utólag teljesen rendben van, arra viszont kíváncsi lennék, miről beszélgetnének hármasban, ha úgy adódna, hogy az új jegybankelnök együtt kávézna Járai Zsigmonddal és mondjuk Lázár Jánossal. Előbbivel azért, mert mégiscsak a jobboldalhoz köthető volt MNB-elnök alatt futott fel és járt csúcsra a devizahitelezés. Az utóbbival azért, mert városvezetőként nem ismerte fel a káros jelenséget, s így 70 százalékos hitelkonszolidációra volt szüksége Hódmezővásárhelynek.

A kis kitérő után újra Matolcsyról, akit bár előre beárazott a külföld, nem tapsol kórusban. A liberális sajtó úgy látja, az új jegybankelnök a „pénzügyi szegmens üzleteit hókuszpókusznak, a rablás és lopás egy kedvesebb módjának minősíti". De nézzük a konzervatívokat, ott sem felhőtlen az öröm. Írják, hogy a matolcsyzmus „féktelen öntömjénezést, nagyszabású bejelentéseket és fellengzős víziókat takar – miniszteri tevékenységét kapkodó gazdaságpolitika jellemezte".

Itthon attól fél a szakma, hogy az új elnök és az Alkotmánybírósághoz hasonlóan kormányközelivé alakított monetáris tanács hozzányúl az MNB 34 milliárd eurós devizatartalékához. Vagyis a fontossági sorrendben csak az infláció, a pénzügyi stabilitás fenntartása után következő gazdasági növekedés támogatása erősebb (kormány)prioritást kap. Ami ilyen közel a választásokhoz ad okot némi aggodalomra. Ahhoz, hogy az ígért egymillió új munkahely időarányos lemaradása javuljon, sok tartalékot „fel kell hozni a bank pincéjéből". Ezt még kommunikálni is lehet, említenek három országot, amelyiknél még mi is jobban állunk, illetve a tartalék felhasználása után sem leszünk messze az átlagtól, az ajánlottól.

Ezután már csak abban bízhatunk, hogy a felhasználás hatékonyabb lesz, mint amikor a nyugdíjpénztári megtakarításokat hozták fel a pincéből.

Olvasóink írták

 • 3. toxor01 2013. március 04. 11:57
  „jól fel kéne pofozni M.GY-t, hogy észhez térjen!”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 04. 08:21
  „Sok mindenben egyet értek a cikkíróval, lévén hogy nekem sem szimpatikus M.Gy. - de még Pintér sem ! De ! a kötelező magánnyugdíj pénztárak einstandolásán való rugódzást már ideje lenne abbafejezni...mert abból kára, csak a malacszemű Mónika és a cucillista vezérkarbeli Felügyelő Bizottsági tag-társainak lett ! mivel ezeket a helyeket(pénztáranként kb.egy tucatot) havi cca.egymillás grátiszként osztották ki...ergo azért sivalkodnak mint az anyátlan malac, mert ez a csöcs kiesett a szájukból....(azt már nem is merem feltételezni, hogy K.A. szűk környezete érintett lenne)
  1#-es ! olyan lapos az észjárásod , mint a ladik feneke ! olvasd már az újabb brossúrákat !”
 • 1. csonakos 2013. március 04. 07:42
  „Először a manyup pénzek most meg szabad az út a megtakarításokhoz! Ettől függetlenül a gazdaság romokban, a befektetők menekülnek az országból, a haverok meg sokkal gazdagabbak lettek! Az adósság meg a második legnagyobb! Igazi sikertörténet! Közben 4 millió ember a szegénység, mély szegénységbe került és 400 ezer gyermek éhezik! Hát ez a Fidesz sikertörténete! Lassan teljesül, egymillió munkahely marad! Ugye a kényszerközmunkát azért mégsem kellene termelő tevékenységnek gondolni. A most kipattanó ügynökbotrányt már ne is említsem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön ABC

"Czeglédy úr megunta, hogy egyre több vevő konyhakéssel jár bevásárolni." Tovább olvasom