Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Mátyás igazsága

JEGYZET - ˝Szeretjük Mátyást és kész.˝
Nincs még egy olyan királyunk, akiről annyi mesét, mondát, anekdotát, mondást ismernénk, mint Mátyás királyról. Meghalt Mátyás, oda az igazság – mondjuk, ha valami sérelem ér. Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet gyermeke több mint fél évezred múltán is jelen van az életünkben. 2018-at Mátyás-emlékévvé nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Igaz, nem teljesen kerek az évforduló, de az minek is. Szeretjük Mátyást és kész.

A Szent István után talán leginkább tisztelt királyunk 575 éve, 1443. február 23-án született. Február 24-én pedig a névnapja lenne. Egy mai gyerek erre azt mondaná, jól kitoltak vele a szülei, de ez akkoriban még csöppet sem számított. Mátyást 560 éve, alig 15 évesen koronázták királlyá. Tulajdonképpen ez az emlékév elsődleges apropója is. A feljegyzések szerint Mátyásnak nem jutott gyerekkor.

Már korán jeleskedett a harcművészetekben, és akár egy folyót is átúszott. Nemesi körben kirívó módon imádott olvasni, ezért igen nagy műveltségre tett szert. 11 évesen már vőlegény lett belőle. Mátyás állítólag a korabeli társadalmi kommunikáció mestere volt, ami biztos igaz, hiszen a róla szóló történeteket még a mai óvodások is fújják. Persze ha Mátyás idejében élünk, lehet, hogy nem szerettük volna annyira, mint így, több mint 500 év távlatából. Háborúk, pénzügyi reformok, 43-féle új adó...

Nem tudom pontosan, milyen programok lesznek az emlékévben. De azt nagyon sajnálom, hogy Helyey László színművész ezt már nem élhette meg. Felnőttünk jó páran úgy, hogy a hangja nélkül szinte elképzelni sem tudjuk Mátyás királyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálás vagyok

Tovább olvasom