Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

McBarack

"Pár évvel ezelőtt még nagyon reménykedtünk, hogy a növénytermesztés kitörési pontunk lesz majd."
Nyomott árak, értékesítési gondok, export kizárt, erős konkurencia, olcsó import, nyerészkedő kereskedők. Mondjam tovább? Ha szóba kerül mostanság a barack – tudják, az a híres, szatymazi, ki nem fogyunk a panaszból. Legyen szó termelőről, eladóról, vevőről, mindenki megtalálja azt a pontot, ami miatt sírva fakadhat barackügyileg.

De ez csupán az egyik gondunk, amikor mezőgazdaságunk boncolgatásába kezdünk. Mert az is kiderül: a szegedi paprika, a makói hagyma, s ki tudja, még hol termelt alma, körte, szőlő sorsa is sanyarú, mintha olyan földön élnénk, ahol már mindenki degeszre ette magát magyar gyümölccsel, zöldséggel, és csakis hamburgerre vágyna.

Pedig pár évvel ezelőtt még nagyon reménykedtünk, hogy a magyar mezőgazdaság, azon belül a növénytermesztés is kitörési pontunk lesz majd. Olyan faltörő kos, amivel rést üthetünk a nyugati országok piacát védő vastag falon, ami se nem fal, se nem védik (lásd: termékek szabad áramlása...), mégis úgy tűnik, lebonthatatlan. És más dolgunk sem marad, mint besöpörni azt a rengeteg hasznot, amit megteremnek nekünk – hogy mást ne mondjak: a Szatymaz környéki barackosok is. Sajnos ez a számítás nem jött be. Pontosabban: ez sem.

Ám ez nem jelentheti azt, hogy baltával induljunk a barackosok felé, mint ahogy a hagymaföldeket se betonoztatnám le. Sokkal inkább olyan nemzeti mezőgazdasági programot kellene kidolgozni, aminek gazdái a valós lehetőségeket nem keverik össze az álmodozással. Pontosan tudják: egy olyan országban, mint a miénk, ahol a mezőgazdaság a nemzeti össztermék 5–6 százalékát adja csupán, a barack nem lehet sem faltörő kos, sem kitörési pont, de munkát adhat ezreknek, örömet tíz- és tízezreknek, reményt millióknak: a magyar gyümölcs és zöldség igenis kedvelt, versenyképes, eladható lesz még a finnyás nyugati piacokon is. Mint ahogy – ráunva az univerzális multikajákra – az összes többi hungarikumra is lesz a mostaninál jóval nagyobb igény.

Hogy aztán ehhez létre kell-e hozni McBarack hálózatot McPaprikással, bevallom, nem tudom. Sokkal nagyobb baj, hogy a barackjövő tervezésekor azok is a „Mit tudom én?" tehetetlenségével tárják szét a karjukat, akik szakemberként, hivatásszerűen aggódnak országért, barackért egyaránt.

Olvasóink írták

  • 1. .suhym. 2009. július 13. 18:51
    „(Barack)magvas gondolatok.:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétségek

"Mindig ugyanabba a folyóba lépünk: nincs felelőse a területnek és a feladatnak." Tovább olvasom