Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Még egy árok

"Pedig csak arról van szó, hogy a válóper elkezdődött, és a város elkezdte védeni saját érdekeit."
A szocialisták mindkét Bokrosnak betartanak; a politikusnak és a Csongrádtól elszakadó településnek is. Milyen tiszta és világos tétel lenne ez így, csakhogy a szójátékok egy kicsit mindig sántítanak.

A csongrádi képviselő-testület pénteken hivatalosan is ki fogja nyilvánítani, mit tart arról, hogy Bokros önállóvá válik. Az MSZP-s polgármester, Bedő Tamás pedig azt fogja kérni: a testület ne támogassa a település leszakadását, merthogy a létrejövő új önkormányzat várhatóan nem tudja ellátni a lakosságot, változatlan színvonalon.

Úgy persze tényleg nehéz lesz Bokros élete, hogy a többcélú társulás – amely az oktatási intézményeket is működteti a városban és a környező községekben – nemrég úgy döntött, Bokros ne akarjon hozzá csatlakozni, gondoskodjon egyedül iskolájáról, óvodájáról, ha már válik. A társulásnak négytagú a testülete: Csanytelek, Csongrád, Felgyő és Tömörkény polgármestere szavaz. Utóbbi tartózkodott – ám előbbiek sem saját szakállukra döntöttek, képviselőik hatalmazták föl őket erre. Bedő Tamást is a csongrádi testület bízta meg ezzel a döntéssel. Márpedig az MSZP ehhez egyedül kevés, nincs többsége az önkormányzatban. A bokrosi előkészítő bizottság feje azonban továbbra is a „szocialista városvezetésre" tesz pikírt megjegyzéseket.

Pedig csak arról van szó, hogy a válóper elkezdődött, és a város elkezdte védeni saját érdekeit. Nem túl szimpatikusan, ez igaz – de hát a bokrosiak se szépen kezdték. Többször is a város szemére vetették, hogy náluk az elmúlt húsz évben semmi sem fejlődött. Jellemző a helyzetre, hogy amikor Gyovai Gáspár alpolgármester – aki Bokrost képviseli a városi testületben – elkezdte sorolni, hogy mennyit, s mire költött a város a kistelepülésen, a bizottságban leárulózták.

Egy kis józanság és jóindulat kellene most. A városi politikusoknak tudomásul kellene venniük, hogy a bokrosi polgárok már döntöttek, saját helyhatóságot akarnak. A bokrosiak számára ugyanakkor „a város" úgyis Csongrád marad, kár elvágni minden kapcsolatot.

Amikor az algyőiek úgy határoztak, leválnak, a szegedi városházán komolyan felvetődött az ötlet: Atka-sziget menjen Algyővel, cserébe maradjon meg Szegednek az ipartelep, amely az iparűzési adót fizeti... Ezen nagyon össze lehetett volna veszni, mégsem így történt, és ez nagyban múlott a tárgyalók hozzáállásán.

Mindez persze régen, tizenkét évvel ezelőtt történt. Csongrád és Bokros határában pillanatnyilag árkot ásnak. Úgy látszik, ez most mindenkinek könnyebben megy.

Olvasóink írták

  • 1. bakosandras 2009. április 24. 12:40
    „Már megint ez van: szerintem egész jót, valószínűleg provokatívat írtam, ráadásul a téma közéleti, és nem bulvár, mégse szólt hozzá senki.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sokk

"Ez az ezermilliárd fölötti elvonás azért kell, hogy az államcsődöt megelőzze a kormány, vagyis… Tovább olvasom