Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Még két hét

"Meg kellene egyeznie valami minimális közösben a képviselők többségének."
A Gyurcsány-kormány szavatossága lejárt. A hitelét vesztett kormányfő hátrább lép. Ám a pillanat történelmi jelentőségét mégsem élhetjük meg.

Tegnap hónapok óta először a gyurcsányi szöveg alatt is a parlamenti padsorokban maradt az ellenzék. Ám a kormányfő napirend előtti felszólalását követő ötperces frakcióvezetői riposztok hallatán egyikre se bólogattak a saját képviselőtársakon kívüli táborokból. Mert egymást sértegették. Megint. Maradt a szó, szó, szó – a válság méretének megfelelő emelkedettségű bölcsesség nélkül.

Jogi csűrcsavarból emelnek falat a hatalmon lévők maguk és választóik közé. Az összevissza nyilatkozatok miatt tegnap az alkotmánybírói múltú államfőnek kellett világossá tennie: „a Magyar Szocialista Párt által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel". Ehhez meg kellene egyeznie valami minimális közösben a képviselők többségének.

Ám épp a többség hibádzik. A többség maga mellé állítására képtelennek bizonyult Gyurcsány kihátrál a vezetésből a legnagyobb gazdasági bajok idején. A parlamentben számbeli fölényben lévő ellenzékieknek mondható képviselők azonban e vészhelyzetben sem képesek egy kottából játszani. A Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ még a kialakult politikai helyzetet sem értelmezi egységesen. Se így, se úgy nincs meg a legkisebb közös többszörös. Így lesz ország- és világszerte nevetség tárgya, hogy újabban nálunk napi két-három miniszterelnök-jelölti nevet dobnak a köztudatba.

Közben a háttérben szövetségek születnek. Például a korábbi koalíciós partnerek összezártak: nem engedték napirendre tűzni a parlament feloszlatásának kérdését. Időt kértek. Két hetet. Ennyi idő alatt remélik megtalálni azt a megoldást a szocialisták és a szabad demokraták, amire kevésnek bizonyult a koalíciós és a kisebbségi kormányzási időszak egésze.

Időhúzás ez. Pedig abból már elég volt. Mint az olyan politikai húzásokból is, melyek célja a hatalom átmentése. Pedig e cél mozgatja az újabb és újabb miniszterelnök-jelöltön agyaló SZDSZ-t és MDF-et is. A Fidesz és a KDNP előrehozott választások mellett érvel. Szerintük ez felel meg a közhangulatnak. A március 21-i miniszterelnöki fordulat levezénylésére adott két hét április 4-én jár le. Épp akkor, amikor a szakszervezetek hívására utcára vonulnak az elégedetlenek.

Olvasóink írták

  • 2. Lutetia 2009. március 25. 15:30
    „Így van. Döntsünk érzelemből. Válasszuk azt a miniszterelnököt, aki a legszebben muzsikál lelkünk húrjain, és nem stresszel bennünket kilátásba helyezett megszorító intézkedésekkel.”
  • 1. madártej 2009. március 25. 10:39
    „Döntsön a többség-azaz, a nép. Minden más paktumpolitika káros az országnak ezért jobb is, ha nem támogatja a valódi ellenzék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három perc

"Gyurcsány Ferenc 2006 ősze óta cipeli az őszödi ügy terhét. Az első reformer kormányfő lehetett… Tovább olvasom