Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Megalázó maflás

JEGYZET - "Hoffmann Rózsa megbízható deszantosai ejtőernyővel érkeznek az ellenzéki fellegvárakba."
Az, hogy az iskolavárosi rangjára büszke Szegedre, az ország egyik legnagyobb tankerületének élére Mezőkovácsházáról neveztek ki igazgatót, olyan megalázó maflás a háromezer szegedi tanár számára, mintha a csorvási háziorvost tették volna meg a klinikai központ igazgatójának. Nem tudhatjuk persze, mindkettő lehet kiváló szakember, buta előítéletesség alapos információk nélkül megítélni valakit. A mezőkovácsházi Hunyadi János Közoktatási Intézmény igazgatójának, Plesovszkiné Ujfaluczki Juditnak a szakmai pályafutásáról kevés az információ a neten, publikációt nem találtam tőle. Mások azt írják, „igazi manager típusú vezető", aki joggal büszke iskolájára, mindarra, amit a Hunyadiban felépített.

Joggal büszkék persze a Ságvári, a Radnóti, a Deák – felsorolhatnánk mind a 27 szegedi iskolát – tanárai is a sajátjukra. A legtöbbnek országosan jegyzett, publikációkkal, kiemelkedő eredményekkel, szakmai díjakkal rendelkező, tankönyveket író pedagógusai is vannak. Kizárt, hogy ne akadna Szegeden a feladatra alkalmas és a helyi viszonyokat is jól ismerő, felkészült szakember. Ezért is fogadják most sokan fenntartásokkal, gyanakodva és óvatosan az oktatást is felügyelő szaktárca kinevezését. Ma is tanárként dolgozó egykori évfolyamtársam egyenesen azt mondja: Hoffmann Rózsa megbízható deszantosai ejtőernyővel érkeznek az ellenzéki fellegvárakba, hogy harci feladatukat végrehajtsák. Mert a többfrontos háború a közoktatásban is zajlik.
Erről meg Bruck András megint telitalálatos esszéjének sorai jutnak eszembe az Élet és Irodalom legutóbbi számából: „Aki felnőttként szerezte tapasztalatait a szocializmusról, az tévedhetetlenül felismeri a hasonlóságokat: a hatalom újra figyel a számára fontos részletekre, ez is gyanakvó és kicsinyes, mint minden nem demokrácia."

Miközben Finnországban, Angliában és máshol is Nyugat-Európában megerősítették a helyi közösségek szerepét az oktatási törvényben, nálunk ennek is épp az ellenkezője zajlik. Unortodoxia. Abszurdisztán. A centrális erőtér oktatásfilozófiája az egyenköpenybe öltöztetett egyendiák, aki egyeniskolába jár, egyentanárok tanítják egyetlen tankönyvből egyengondolkodásra. Ugyanarra az Európa határain kívül semmit sem érő idegen nyelvre.

Olvasóink írták

 • 8. czindi 2012. november 18. 19:44
  „...csak azt nem tudom, Debrecenbe miért vittek szegedi "embört"?”
 • 7. csergemerge 2012. november 14. 19:24
  „"Kizárt, hogy ne akadna Szegeden a feladatra alkalmas és a helyi viszonyokat is jól ismerő, felkészült szakember."

  Biztosan akadna, de higgyük el minden jónál van még jobb is.
  Szerintem adjuk meg az esélyt a nem Szegedről érkezett, és az itteni megrögzöttségeken esetleg fölülemelkedni tudó jelöltnek.
  Hol van az megírva, hogy csak Szegedről választhatnak igazgatót??
  Szerintem sehol!”
 • 6. achilleus 2012. november 14. 16:10
  „Szerintem sem a személy a lényeg, hanem az elv. Szinte soha nem szoktam egyetérteni Hollósi Zsolt írásaival, de most az alapprobléma felvetésében egyetértek. Sőt még az indulatait is megértem. Nem gondolom viszont, hogy a kérdés túldimenzionálása szerencsés, gondolok itt elsősorban az utolsó bekezdésre. "az egyenköpenybe öltöztetett egyendiák, aki egyeniskolába jár, egyentanárok tanítják egyetlen tankönyvből egyengondolkodásra. Ugyanarra az Európa határain kívül semmit sem érő idegen nyelvre." Nem feltétlen a kötelező orosz miatt mondom, de tényleg annyira rossz lett volna a Kádár-rendszer oktatási rendszerének az eredményessége? A közoktatásé szerintem kimagaslóan eredményes volt, a felsőoktatás esetében is csak a létszám nagyon erős korlátozottsága valójában egy egyetlen komoly szakmai probléma, és nem csak azért írom, mert én is abban a rendszerben voltam általános és középiskolás, és egyetemista. Nem gondolom, hogy "egyengondolkodók" kerültek volna ki abból a rendszerből. Eléggé sokfélék vagyunk, azt hiszem.”
 • 5. v.imre 2012. november 14. 15:40
  „Őszinte legyek? Az leszek!
  Felment bennem a pumpa ezt olvasva odafenn: "Az, hogy az iskolavárosi rangjára büszke Szegedre, az ország egyik legnagyobb tankerületének élére Mezőkovácsházáról neveztek ki igazgatót, olyan megalázó maflás a háromezer szegedi tanár számára, mintha a csorvási háziorvost tették volna meg a klinikai központ igazgatójának."

  Mi van akkor, ha ez a hölgy éppen Szegeden végzett éppen a hivatkozott nagytudású zsenik keze alatt? Kerestem, de nem találtam erre vonatkozó adatot. Aki talán éppen Szegeden szerzett diplomát és máshol végezte jól a rábízott szakmai feladatot az eleve alkalmatlan? Vagyis nem lenne értéke a szegedi diplomának? A zsenik Szegeden maradtak?
  Mint példaként éppen Hollósi uram...”
 • 4. prester 2012. november 14. 14:59
  „Alfoldi: semmilyen megalázó nem volt a cikkben, tényszerű volt a megállapítás, és pártatlan szemmel is áll a megállapítás, miszerint tucatszámra találhattak volna megfelelő(bb) helybélit is. Az előző rendszerek bűneiért az előző rendszert birtoklóknak kell elszámolniuk, de az akkori bűnök elkövetése nem mentesíti a mostani bűnök elkövetőit. Vaknak, fanatikusnak, vagy jól megfizetettnek kell lenni ahhoz, hogy ezt ne értsd...”
 • 3. alfoldi 2012. november 14. 13:16
  „Amiről tetszik írni az csak egy feltételezés. A most ajvékolók viszont hetedízig söprögettek, amikor hatalmon voltak. Az pedig a valóság valóság volt! Érdemes lett volna erről is írnia.

  A cikk a Hölgy megalázása. Ön a becsületébe gázolt. Megteheti? Még mindig itt tartunk?

  Különben pedig: nem felejtette el véletlenül megemlíteni a DM a tegnapi napon, vagy ma, a Magyar Nyelv Napját?

  Lehet, hogy még sem érdemes annyira megvenni ezt a lapot?”
 • 2. klj-54 2012. november 14. 11:00
  „Hazaárulók vették át a hatalmat 2010-ben!
  Erre szavazott a fülkében az a pár ember akit még érdekelt a politika.
  Köszönjük meg magunknak!”
 • 1. tuskóhopkins 2012. november 14. 10:23
  „Hollósi Úr,megint csak: BRAVÓ! Gyors, pontos, lényegre törő. Kimondja, amit sokan látnak, legföljebb "lojalitásból" (vagyis egzisztenciális félelemből) nem mernek kimondani: a király meztelen.
  Ilyen írások reményében érdemes olvasni a Délmagyart.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok regénye

"Meglátta benne a rockballadákban ezerszer megénekelt vándort." Tovább olvasom