Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megbánás

"A téma semmit sem változik, a magyar közbeszédben továbbra is ugyanazt a zavart okozzák a pártállami titkosszolgálati múltból előkerülő nevek. Ezúttal Hódmezővásárhelyen került a politika fókuszába Rummel József neve, aki Hernádi Gyula MSZP-s polgármesterjelölt kampányát vezeti."
A téma semmit sem változik, a magyar közbeszédben továbbra is ugyanazt a zavart okozzák a pártállami titkosszolgálati múltból előkerülő nevek. Ezúttal Hódmezővásárhelyen került a politika fókuszába Rummel József neve, aki Hernádi Gyula MSZP-s polgármesterjelölt kampányát vezeti.

Ebben az ügyben elmaradt annak feszegetése, hogy igaz-e vagy sem Rummel József titkosszolgálati múltja. Neve megjelent egy korábbi, illegálisan nyilvánosságra hozott listán, az érintett maga is elismerte, jelezve, hogy annak nincs köze mostani munkájához. Sőt az őt foglalkoztató politikai párt nevében Hernádi Gyula jelezte, régtől ismeri munkatársa múltját, és nem az fontos neki, hogy Rummel József annak idején ki volt, hanem az, hogy most milyen munkát végez. A két nyilatkozat tükrében már-már úgy tűnik, mintha egy volt III/III-as tartótiszt politikai foglalkoztatása teljesen problémátlan esemény lenne. Mintha már-már szalonképtelen lenne ezzel a lerágott csonttal előhozakodni, és az egykori tartótiszt erkölcsi megítélésénél több kétséget ébresztene az, hogy a politikai kampányban felemlegetik az ügyet.

Esetünkben nem egy áldozatul esett besúgóról van szó, hanem a III/III volt alhadnagyáról. A besúgórendszer közvetlen, bár alacsony rangban volt működtetőjéről, aki ugyan nem volt döntéshozó, de saját elhatározásából vállalta, hogy a diktatúra politikai céljai érdekében végez munkát. Hogy milyen munka az, amely emberi kapcsolatokat ront meg, intrikákat terjeszt, konspirációs terveket sző, vagyis szakmai szinten végzi mindazt, amit egy szabad ember hazugnak és alávalónak tart, az ennek az ügynek az elvi kérdése. Jóravaló ember – ahogyan Rummel Józsefet lapunk internetes fórumán jellemzi egy hozzászólás – képes-e jóravaló célt találni ebben a gépezetben? Hogy e tevékenység erkölcsileg miért kétséges, azt már ezerszer leírták. De, ha minden besúgó, és kivált minden állampárti titkos ügynök felbukkanásakor nem szögezzük le, hogy tevékenységük erkölcstelen volt, és ártatlan emberek életét tette tönkre vagy keserítette meg, akkor semmibe vesszük azokat, akik ténylegesen áldozatok voltak.

Érteni vélem, hogy Hernádi Gyula polgármesterjelölt és kampányfőnöke politikai támadásként éli meg az ügyet. Tévedés ne essék, itt nem arról van szó, hogy egy volt III/III-as tisztnek ne lehetne „kisujjában a kampányszervezés", ne lehetne politikailag elkötelezett, s akár ne vethetett volna számot 26 évvel korábbi szerepével. De az elvi kétség alól semmiféle felmentést nem jelent az, ha múltjának nyilvánosságra jutása egyben egy politikai csata része is. Főleg, ha az érintett maga mindenféle önvizsgálat nélkül egyszerűen csak „primitív, idióta vádaskodásnak" nevezi múltjának felemlegetését. Egy pár hónap alatt lehervadó politikai csata nem múlhatja felül a magyar közelmúlt egyik legnyomasztóbb erkölcsi problémáját.

Annyit, legalább annyit hadd várjanak el az egykor megfigyelt és zaklatott emberek, hogy a III/III-as múltból ne csak áldozattá vált besúgók, titkosszolgálati „szakemberek" és nyilvánosság előtt meghurcoltak kerüljenek elő, hanem egyszer már valaki bánja is a múltját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol a kijárat?

"Mélység. Ennél nincs lejjebb. A fenekére értünk. A legaljára. Rajtunk röhög Európa! Kikapott az… Tovább olvasom