Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Megdöbbentő dolgok

"Fogadni mernék, hogy a magyar úgynevezett értelmiségiek 90 százalékának fogalma sincs arról a „megdöbbentő dologról", hogy társadalmi katasztrófához vezet, ha nem történik valami a szegénység ellen. Benne a romák szegénysége ellen."
Kevés érdekesebb pillanatot éltem át a tévé előtt: Bárándy György, a nagytekintélyű sztárügyvéd zavarba jött. Azt mondta, bocsánatot kér, de ő még az életében soha nem halotta „ezt a megdöbbentő dolgot".

Idősebb Bárándyt nézve: ez elképzelhető. Ott ül a csokornyakkendőjében és halvány fogalma sincs róla, milyen tömeges minálunk a szegénység és milyenek a mélységei. Jómódú ember, nem jár arra.

Hankiss Elemér optimista műsorában beszélt a szegénységről Ferge Zsuzsa. Adataira-tényeire mondta Bárándy, hogy erről ő még sosem hallott...

Hogy ennyien lennének és ennyire nélkülöznének és ennyire ne lenne esélyük se...

Fogadni mernék, hogy a magyar úgynevezett értelmiségiek 90 százalékának fogalma sincs arról a „megdöbbentő dologról", hogy társadalmi katasztrófához vezet, ha nem történik valami a szegénység ellen. Benne a romák szegénysége ellen.

Svédországban európai polgárokként fogadják őket, elbírálják a kérelmüket, ha nem maradhatnak – mert nincs munkájuk-megélhetésük –, kifizetik helyettük az útiköltséget hazáig. A svédek ilyenek. Valahogy kitavaszodik, itthon is könnyebb lesz. Vagy nem. Tervezni botorság ebben a körben, ahogy esik, úgy puffan: ha Malmőben nem bizonyul igaznak a csábos szóbeszéd, megfordulnak, visszajönnek, máshová mennek. Itthon eladtak mindent? Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.

A szegénység sok éve nem arra alkalmas, hogy polgári felelősségvállalásra szocializálja az embert.

Vagyis lehet csodálkozni, amikor a magyar szegények fölszállnak a fapadossal Malmö felé, amikor büszkén mutogatják a tévében, hogy mekkora a hűtőszekrény a svédországi átmeneti szálláson. Lehet tátani a szájat és összecsapni a kezet: normálisak ezek? De nem lehet már eljátszani, mintha arról „a megdöbbentő dologról" és összes következményéről semmit nem tudnánk. Muszáj belátni: valamit tenni kell ellene, sürgősen.

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. december 11. 14:46
    „http://www.delmagyar.hu/forum/szegenyseg/26/3361/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képlet, mutató

"A reformmal egy füst alatt tervezett elvonás egyelőre kiszámíthatatlanná teszi, hogy a kötelező… Tovább olvasom