Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Megfagy a levegő

"Szükségképpen alakultak úgy a viszonyok, hogy aki szeretne a közösségéért dolgozni, de nem a polgármester pártján áll, gyakran kerül méltatlan helyzetekbe, megfagy körülötte a levegő. Ez pedig így marad egy ideig – ez az országos politikának is érdeke."
Amikor tanárok, hivatalnokok, kórházi dolgozók aggódnak az állásukért, és vállalkozók, alkalmazottak figyelik kicsit kárörvendően ezt az aggodalmat, elgondolkodtató olvasmány a választásokon alulmaradt ember névtelen levele. Tudósítás ez egy versenyszférából, amelynek törvényei az elmúlt tizenhat évben csak keményebbek lettek.

„A sok megszerzett beruházási pénz megteszi a hatását, nincs itt másokra szükség egyelőre". „...Amíg dől a pénz... addig itt más nem fog labdába rúgni." „A képviselőtestületben nincs ellenvetés, mindent megszavaznak, amit... (a polgármester)... akar". „A képviselők nagyobb része már régen meg van véve"; „a III/III-nál sokkal kiválóbb besúgó hálózat működik itt, óvatosnak kell lenni, mert nem tudja az ember, hogy kivel beszél. A kádári világ egy langyos pancsikolás volt ehhez képest." Természetesen a levélben szerepel a város neve, a polgármesteré is. Csak az aláírás hiányzik. De nem ez az érdekes, hanem az, hogy a megye bármelyik fejlődő településéről jöhetne ilyen levél. Ez a fajta keserűség majd minden sikeres polgármester ellentáborára jellemző.

A helyi önkormányzatok helyzete csak romlott, nem javult a megalakulásuk óta. Kötelező feladatokat testált rájuk minden eddigi kormány, és nagyvonalúan elfelejtette hozzátenni a pénzt. Iskolákat kellett és kell bezárni, muszáj elküldeni az embereket, azért is, hogy közben legyen pénz járdát, utat építeni, vagy felújítani a még megmaradt intézményeket. Ezek a körülmények nevelték ki az ezredfordulóra a sikeres helyi politikusokat – akik szükségképpen mind erős kezű, határozott emberek. Akik munkatársaik érzékenységére nem nagyon figyelnek, mert a választó érzékenységét tartják szem előtt.

A költségvetés összeállításakor szinte harcolni kell minden intézménnyel, a sikeres pályázathoz gyakran minisztériumi összeköttetés is kell, a jó kapcsolatot pedig következetesség, korrektség működteti. Azért az ellenfél érzékenységére is muszáj odafigyelni. De amikor annyi energia, egyeztetés, lobbi kell egy-egy komolyabb probléma megoldásához, az elkészített önkormányzati előterjesztésben akkora munka fekszik, a polgármester nem nézi jó szemmel, amikor az ellenzék „kötözködik".

Szükségképpen alakultak úgy a viszonyok, hogy aki szeretne a közösségéért dolgozni, de nem a polgármester pártján áll, gyakran kerül méltatlan helyzetekbe, megfagy körülötte a levegő. Ez pedig így marad egy ideig – ez az országos politikának is érdeke. Bár helyben inkább nem pártra, hanem személyre szavaznak, a sikeres polgármester új híveket szerez a pártnak. És közben persze mindig van miért aggódnia. Tehát szorong a közalkalmazott, a köztisztviselő, a vállalkozó, a dolgozója – és a politikus is. De hát ez biztosan így jó és demokratikus.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportkönnyek

"Sírni csak a győztesnek szabad. Butaság. Azoknak is lehet, akik szorítottak érte. És a vesztesektől… Tovább olvasom