Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megint a nadrágszíj

"Mindenkinek fájni fog – halljuk a biztatást az ország válságmenedzselését jelképes egy forintért vállaló, nyers őszinteséggel kommunikáló új kormányfőtől."
Mindenkinek fájni fog – halljuk a biztatást az ország válságmenedzselését jelképes egy forintért vállaló, nyers őszinteséggel kommunikáló új kormányfőtől. Ahogy a Bajnai-csomag részletei kibomlanak, jöhetnek a kalkulációk is: kinek jobban fáj, kinek kevésbé.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják: az egyre inkább begyűrűző világgazdasági krízis hatására a magyarok többsége – és ebben nem sok különbség van jobb- és baloldali szavazók között – elvben legalábbis egyetért abban, hogy elkerülhetetlenek a fájdalmas megszorítások. Az más kérdés, hogy az állami kiadáscsökkentést mindenki olyan területen látná szívesebben, amely kevésbé érinti közvetlenül. Míg a 13. havi nyugdíj és közalkalmazotti bér elvételét tavaly csak a megkérdezettek 26 százaléka tartotta elfogadhatónak, ma már 39 százalék ért vele egyet. Az egyházak, az alapítványok, a kultúra és a sport támogatásának csökkentését a lakosság 60–70 százaléka elviselhetőnek gondolja, az egészségügyi ellátás, a közoktatás színvonalának esését, a szociális és családvédelmi kiadások lefaragását azonban alig akad olyan választó, aki támogatná.

Kollégám óvatos számításai szerint az áfakulcs tervezett emelése egy négytagú család számára legalább 8500 forint pluszkiadást jelenthet havonta. Bár tény: az elmúlt másfél évtizedben jelentősen emelkedett az átlagos életszínvonal, senki sem repes az örömtől, hogy újra nagyot kell rántani a kádári éra végén oly gyakran emlegetett, nevezetes nadrágszíjon. A kutatások szerint abban is többnyire egyetértenek a megkérdezettek: egy Fidesz-kormány sem lenne képes fájdalommentesen kezelni a válságot, amelynek nagyságáról a szakértők is folyamatosan vitáznak. A Bajnai-kabinet erre az évre már 5,5–6 százalékos GDP-csökkenéssel számol, de Matolcsy György, a Fidesz volt gazdasági minisztere ennél is borúlátóbb: 8–10 százalék közötti visszaesést és 10 százalék feletti munkanélküliséget jövendöl.

Mit lehet tenni? Ez az, amiben továbbra sem ért egyet kormány és ellenzéke. Az egyik hónapról a másikra élő átlagpolgár pedig olvashatja ugyan az okos szakértők nagy ívű válságkezelő javaslatait, de aligha képes érdemben állást foglalni egyik vagy másik mellett, mert igazából nem ért hozzá. A válságból azt érzékeli, hogy retteghet: megmarad-e az állása, képes lesz-e törleszteni a hiteleit, iskoláztatni a gyermekeit. Azt pedig napról napra tapasztalhatja, hogy fizetése, nyugdíja egyre kevesebbet ér.

Olvasóink írták

  • 3. madártej 2009. április 23. 10:25
    „Hogy ordítoztak alig egy éve Orbánra a szocik, hogy be akarta fagyasztani a nyugdíjak reálértékét. Pedig az még mindig több volna, mint a mostani nyugdíj reálérték csökkentés. Nem is említve a 2002-es kampány szoci 19 ezres csekkjeit.”
  • 2. legal 2009. április 23. 03:43
    „Hm, az a helyzet, hogy a kormány és a cikkíró a világgazdasági válságra, továbbá a társadalomra fogja szorult gazdasági helyzetünket, holott az eladósodás terhei alakulásában a kormánynak van elsősorban átháríthatatlan felelőssége. Az ő dolguk lett volna úgy kormányozni az országot, olyan lehetőségeket kialakítani, korlátok között szabályozni 2002 óta, ami nem alapozta volna meg a világ pénzügyi válságával kezelt helyzetet. Az 1996-ban átlagkereset nagyságával nyugdíjba ment állampolgár mai nyugdíja a 70 ezer forintos minimálbérrel megegyező. A folyamatban már így is viselt valamit az állam működés terheiből. Jobb lett volna, jobb lenne, ha bizonyos évig (mondjuk éppen e határnál) nyugdíjba menteknél még beépülne a nyugdíjba a 13. havi nyugdíj - hiszen azt a célt szolgálta eleve. Természetesen bármilyen következő kormánynak kezelnie kell ezt az állapotot, de a kialakult helyzetben a 2002 óta kormányzó politikai formációnak komoly a felelőssége, amit remélhetően a választók majd megfelelően honorálni fognak a következő parlamenti választáson.”
  • 1. persona 2009. április 22. 21:27
    „Most lehet undoknak tartotok, de mi a nadrágszíjunkon rántunk egyet, a kormányunk a f@rkán 2-3-at, és már el is mentek..:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy árok

"Pedig csak arról van szó, hogy a válóper elkezdődött, és a város elkezdte védeni saját érdekeit." Tovább olvasom