Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Megmaradt kiváltságok

"A Fidesz-frakció nemmel szavazott, így közúti balesetben a jövőben is meg lehet tagadni a szondába való azonnali belefújkálást. Az ellenzék ugyanis vagy másképp értelmezi a jelenlegi törvényt és másképp a módosítás szándékát – az egyik honatya magyarázata szerint –, vagy csak azért szavazott nemmel, mert igennel ritkán szokott."
Az országgyűlési képviselők tetszési indexe a választási kampányokban a legmagasabb, akkor tesznek és mondanak általában olyat, amivel saját táboruk a legelégedettebb. Akkor tud velük a nép szóba elegyedni, erre szakosodott nyugdíjasok és fiatalok ölelhetik meg őket és kérhetnek tőlük autogramot a pólóra, kendőre, a nagygyűlések kellékeire.

Amikor azonban mindennek vége, mert a harci zajok elcsitultak, és eldőltek a parlamenti erőviszonyok is, a korábban közös fényképezkedést kezdeményező választópolgár is lenyugszik. Nemcsak lenyugszik, de már bírálni is merészeli korábbi bálványát. Az interneten nézegeti kedvenc politikusa vagyonnyilatkozatát, nem átall a zsebében kotorászni, és annak a folyamatnak drukkol, amely mintha elindult volna: a kiváltságok eltörlését támogatja. Örül, hogy az országgyűlési képviselőnek is jegyet kell vennie a vonaton, és számlát kell kérnie, amikor albérleti díját térítteti meg az adófizetőkkel.

Ebbe a sorba illeszkedett volna a képviselők – és más kiváltságosok – mentelmi jogának megnyirbálása is. De csak illeszkedett volna, mivel a törvénymódosítás nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. A Fidesz-frakció nemmel szavazott, így közúti balesetben a jövőben is meg lehet tagadni a szondába való azonnali belefújkálást. Az ellenzék ugyanis vagy másképp értelmezi a jelenlegi törvényt és másképp a módosítás szándékát – az egyik honatya magyarázata szerint –, vagy csak azért szavazott nemmel, mert igennel ritkán szokott. Marad tehát minden a régiben, a kiváltság is. Az igazságosság kedvéért azért tegyük hozzá: a lelkiismeretes képviselők eddig is feltartották a kezüket, és lemondtak mentelmi jogukról, ha úgy érezték, tisztább helyzetet teremtenek ezzel. A mentelmi joggal való visszaélés azok fegyvere, akikből más helyzetek is a gyenge emberi tulajdonságokat hozzák ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégpolgárok

"Nem tudom, önök elgondolkodtak-e már rajta, milyen lehet Kóka János vagy Gyurcsány Ferenc cégénél… Tovább olvasom