Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Megoldások(k)

JEGYZET - "Sok ember nagy butasága tragikus történeteként mégsem írható le a hazai devizahiteles sokk."
„Tegnap igazgató voltam. Ma bármilyen munkát elvállalok!" Valamilyen történelemkönyvben, a 29-es nagy gazdasági világválságról szóló fejezetet illusztrálta a fénykép.

Kísért a 85 évvel ezelőtti krach. A XXI. századra gyászos árnyékot borító devizahiteles tragédiák hallatán azt kell mondanunk: a mindössze 3 emberöltővel ezelőtti gazdasági földindulás ismétlődött meg, modernizált formában. Egykori igazgatók haltak bele a merész húzásba: hitellel doppingolt vállalkozásuk omlott rájuk. Feleségek betegedtek bele, hogy a bankra szállt az egy élet alatt fölépített családi ház. Gyerekeket roppantott meg, hogy némi vagyon helyett tetemes adóságot örököltek szüleiktől. Vagy épp fordítva. A fiatal devizakölcsönnel fölfújt jövőképe pukkant szét és robban akkorát, hogy utcára vetheti a lányt és az anyát. Mindannyian ismerünk hasonló sztorikat, ha épp nem családtagjainkat fenyeget ilyenféle végkifejlet.

Ám sok ember nagy butasága tragikus történeteként mégsem írható le a hazai devizahiteles sokk. Dokumentálható, hogy a mára már sokszorosan megbánt banki szerződéseket „gazdasági szakértőkre" hallgatva, az agyonreklámozott érveket mérlegelve írták alá. A hitelminősítésen könnyedén áteső adósok egy része észre sem vette a bikkfanyelven írt sorok közé alattomosan elbújtatott csapdákat.

Megoldáspártiként minden olyan kísérletnek tapsolok, amely mentőövet dob a bajbajutottnak. Az adósmentő ötletelésben példaszerűen kreatívnak bizonyult Magyarország. Eredmény a végtörlesztés, az árfolyamgát. Ellenőrizni a számítás helyességét nem tudom, de hiszek a Portfólió gazdasági elemzőjének, aki szerint: „Hiába tartozik fokozatosan egyre kisebb összeggel a lakosság a bankoknak, egyre többet költ a meglévő hitelek törlesztésére. Pontosabban költene, ha az árfolyamgát nem segítene: számításaink szerint 2013-ban összesen 591 milliárd forintot áldozott a magyar lakosság banki devizahitel-törlesztésre, ami a program nélkül bőven 620 milliárd forint fölött lett volna."

Ez nem vigasz Z. M.-nek. Megtámadná jogsértő és „hibás termékként" saját hitelszerződését a cikkünkben szereplő nő, legalább az adóstárs anyja subasai házát mentené. Nem tudni, rajta kívül hányan reménykednek még jogi fordulatban. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségéről a Kúria mindenképpen megvárja az Európai Bíróság állásfoglalását. Ez időbe telik. A ki tudja, milyen kimenetelű határozat megszületéséig sokkolóan ketyeg az adósságbomba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokasodjatok

"Egy gyerekről nem két-három, hanem legalább 20 évig kell gondoskodni." Tovább olvasom