Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Megőrizték, megvédték

JEGYZET - "Ez jelentős változás azokhoz a minimál- és nem minimálbéresekhez képest, akiknek még az idei nettója sem biztos, hogy meglesz."
Megmarad a nyugdíjak reálértéke, mivel a nyugellátásban részesülők 4,2 százalékos inflációkövető emelést kapnak január 1-jétől. Orbán Viktor erről szóló levele már a postások táskájában van, hétfőig minden érintett megkapja.

A levélben arra is van utalás, hogy míg más európai országok nem tudnak nyugdíjemelést adni, sőt csökkentik az összegeket, addig Magyarország kormánya őrzi az ellátmányok reálértékét. Ennél a mondatnál egy picit gondolkodóba esik az ember, hogy vajon a hollandok, németek, angolok jutottak eszébe a miniszterelnöknek, de valószínűleg nem: azokra célozhatott, akikre talán nem kellene a jelenlegi gazdasági helyzetben – a görögökre, portugálokra, spanyolokra.

Orbán Viktor nyugdíjasoknak szóló levelében 2012-re tehát garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak. Egy 100 ezer forintos „középnyugdíjas" így 4200 forinttal kaphat többet minden hónapban: ez valóban jelentős változás azokhoz a minimál- és nem minimálbéresekhez képest, akiknek még az idei nettója sem biztos, hogy meglesz, holott ígérik, megvédik a fizetésüket. A 4200 forintot azonban nem árt majd jól beosztani 30 napra, hogy fussa a dráguló élelmiszerekre, gyógyszerekre.

Lesznek társadalmi csoportok még a nyugdíjasok és a nyugdíjba készülők között is, amelyeket már nem őriznek, nem védenek soha többé. Megszűnnek a korhatár alatti ellátások, 2012-től mindenkinek meg kell érnie épségben, egészségben – bizonyos átmeneti években születettek kedvezményei után – a 65 évet, hogy kiléphessen a munkaerőpiacról. A jelenlegi rokkantnyugdíjasok pedig nyugdíj helyett csak ellátást kapnak, így a nyugdíjemelés mértéke rájuk már nem vonatkozik.

S noha csak százakat, ezreket érintő változásról van szó, de róluk is kell szólni, ők is munkavállalók: eltörlik a bányász- és művésznyugdíjakat, valamint a fegyveres szervek és a honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíját is. Tessék más, a szervezetet kevésbé pusztító foglalkozást választani!

Olvasóink írták

 • 2. blatth 2011. november 24. 17:09
  „Nem ártana itt a cikkírónak megemlíteni, hogy a Bajnai kormány tervei között már a 70 éves nyugdíjkorhatár szerepelt. A 65-öt is a 8 éves MSZP kormány izzadta ki. Amikor hülyíteni kell a népet, ezekről a korábbi tényekről mindig elfeledkeznek az "elfogulatlan" írócskák. A rokkannyugdíjasok is kapnak emelést, csak a rehabilitációs járadékosok nem. Az igazságosztó módszer az lenne, ha a 2008 előtti néhány év pazarló nyugdíjmegállapításait visszafaragnák, hogy a későbbieknek több jusson. És nemcsak a fegyveres testületeknél dolgoztak egészséget rongálóan, de ott sem mindenki.”
 • 1. klj_54 2011. november 24. 15:08
  „Megőrizték?
  Lófütty és esti fény!
  A nyög díjas vásárlói kosár (szagértők szerint , HVG, VG, Piac és Profit) 8-9% os inflációt mutat.
  Elszenvedjük a szokásos szájkarate versenyt és mi leszünk az áldozat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyavilág

"Egyetlen, de annál kecsegtetőbb lehetőség maradt csak az önkormányzati bevételek növelésére: az ebadó." Tovább olvasom