Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Megvette már?

"Ki nem játszott még el a gondolattal, mi lenne, ha százmilliók ütnék a markát?"
A hét elején azt írtuk, Magyarországon még soha nem került olyan sokba a benzin, mint most, 317 forintot kérnek egy literért. Most meg az kívánkozik ide, hogy Magyarországon még soha nem kellett olyan sok pénzt fizetni egy játékért a lottón, mint holnaptól: 225 forintot. Egyik csapás a másik után. Az előbbi jobban fáj annak, akinek van autója. De.

Szerintem mindkét esetben a következő kotta alapján történnek majd a dolgok: 2–3 hétig igyekszünk kevesebbet autózni, tankolni, spórolunk Fortuna megkísértésén, aztán szép lassan visszaáll minden a régi, megszokott kerékvágásba. Hiszen kénytelenek vagyunk együtt élni a folyamatos áremelkedésekkel. Persze lottózni nem kötelező, ám kimutatták, minél reménytelen helyzetben van egy ország, annál többen játszanak szerencsejátékot. Mert hátha beüt a főnyeremény. És ki nem játszott még el a gondolattal, mi lenne, ha százmilliók ütnék a markát? Ábrándozás, indulj!

Ez utóbbi vezényszóról eszembe jutott, amit nagybátyám mesélt. Katonaságnál azzal szívatták az egyik társukat, aki történetesen Palócföldről származott, miként Reisz András, fiatal időjósunk is, hogy megkérdezték, mennyibe kerül két lottó. Ő meg becsülettel válaszolt: hat hatvan. Tudják, amúgy jó palócosan kiejtve. Volt ok a derültségre.

Éppen mai lapszámunkban olvashatják (Időutazás a 100 éves Délmagyarországgal), hogy 1991-ben a Szerencsejáték Rt. megduplázta a „tétet", 10-ről 20 forintra emelte a lottószelvények és a kéthasábos totó árát. Gondolom, 19 esztendővel ezelőtt is a költségek növekedésére hivatkoztak, és mézesmadzagként elhúzták: a nyeremények is növekednek majd. Végül is örülhetünk a 25 forintnak, mert ha az említett példát hagyományőrző módon követte volna a cég, akkor a 200 után 400-ra emelte volna az árat. Ugye, hogy minden relatív?

Ezek után csupán szlogenek jutnak eszembe: Bármikor bejöhet; Aki nem játszik, az nem is nyer. Megvette már az e hetit? Ma még a régi áron.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2010. január 24. 14:39
    „Megvettem.”
  • 2. flexsnake 2010. január 09. 14:31
    „moderálva”
  • 1. achilleus 2010. január 09. 09:39
    „Sokaknak tényleg ez az egyetlen esélye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága bakter úr

"A munkavállalói érdekérvényesítés is bepacsmagolódott a politikával." Tovább olvasom