Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Mellékhatások

"A betegek sem örülnek, mert kóvályoghatnak éjszaka a városban."
A szegedi patikaügyelet sorsa kezd hasonlítani nem a gyógyszertári, hanem a tengeri kígyóhoz. Tekereg, tekereg, időnként a saját farkába harap.

Hagyományosan, évtizedeken keresztül a Kígyó Patika látta el a hétvégi és az éjszakai ügyeletet. Ha a láz éjnek évadján leverte a lábáról az embert, avagy a gyerekbe fészkelte be magát a betegség, akkor irány a belvárosi orvosi ügyelet. Onnan kőhajításnyira volt a Kígyó, csak arra kellett kanyarodni, és már válthatta is ki az orvos által felírt pirulát a rászoruló. Minden klappolt. De nem az állandó ügyeletesnek. Éjszaka elenyésző forgalmat bonyolítottak le, így ráfizetéses volt a patika számára az éjszaka is talpon lévő szakemberek bérének kicsöngetése. Persze könnyeket nem kell ejtenünk, de valahol igaza volt a Kígyónak, más is vállaljon részt a feladatból.

Két évvel ezelőtt kezdődött a hercehurca, a megoldás keresése. A város is ösztönözte volna egy közös ügyeleti alap létrehozását, ám ehhez nem volt mindenki partner. Volt olyan elképzelés, hogy a kiskörúton belüli patikák ügyelnek, ám ez sem lett nyerő. Végül is a plázában található intézmény felvállalta az állandó éjszakai ügyeletet. Ez az ügyfeleknek nem igazán tetszett, mert messze van az orvosi rendelőtől, de az ÁNTSZ rábólintott. Egy évig bírta az üzlet. A legújabb fejezet pedig arról szól, hogy a 48 szegedi patikából 23-at beosztottak heti váltásban. A kicsik persze tiltakoztak, mert ez számukra fölöttébb megterhelő. Mindenesetre az országos tiszti főgyógyszerész úgy találta, rendjén van ez a módszer, ha megfelelő a tájékoztatás, akkor minden oké. A betegek sem örülnek, mert kóvályoghatnak éjszaka a városban. Ha például Kecskéstelepről taxizik valaki az ügyeletes dokihoz, nem tapsol annak, ha onnan még ki kell gurulnia a tablettákért a plusz két kilométerre lévő Debreceni utcába. De ki kérdezi itt az érintetteket a mellékhatásokról?

A megye más városaiban, például Makón, Vásárhelyen, Szentesen, Csongrádon készenléti ügyeletet tartanak, vagyis az ügyeletes orvos riasztja telefonon kollégáját, igyekezzen a patikába, mert küldi a beteget a gyógyszerért.

Persze, nem kell itt nyavalyogni. Egyszerű a megoldás: nem szabad éjszaka, hétvégén megbetegedni.

Olvasóink írták

  • 1. _palla_ 2009. szeptember 01. 14:32
    „De most akkor hol van az éjszakai ügyeletes gyógyszertár? Csak hogy tudjuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füldugó

"Inkább legyünk izgalmas, nyüzsgő, mediterrán város, mint álmosító, belterjes Porlód." Tovább olvasom