Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Mélyen

JEGYZET - ˝Ideje optimizmust tanulnunk a madagaszkáriaktól.˝
A világ leggazdagabb szenvedő országában végre van ok az örömre. A Gallup kutatóintézet nemrég derítette ki, hogy hazánk lakosságának egyharmada úgy érzi, szenvedésnek van kitéve. Ezzel a világ 5. legszomorúbb országa a miénk – miközben nemzeti össztermékünk 20-szorosa például az utánunk következő Madagaszkárénak.

De mondom, most már van ok az elégedettségre. Hiszen 450 milliárdból építettünk valamit, amire semmi szükségünk nincs. Mennyit költhetünk akkor a sürgető feladatokra?

Hogy a 4-es metró ki miatt teljesíthetett jobban, nem világos. Történetének 18 éve alatt Demszky, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Orbán és Tarlós is mondhatta volna: uraim, tök felesleges a 70-es évek közlekedésszervezési elvei alapján átadni egy metrót a 21. században, nem szól mellette szakmai érv, és könnyen lehet, hogy még az éves üzemeltetés 7 milliárdos költségét sem fogja kitermelni.

Gazdagok vagyunk, szenvedni is szeretünk – hát megépítettük. Használja, aki akarja – kivéve a mai napot, hiszen a csendes többség szombaton gyalog közlekedik Budapesten, békében menetelve.
Ahhoz nem is kell elindulnunk az alagutak hűvösébe a metró kelenföldi mozgólépcsőjén, hogy érezzük: mélyen vagyunk. Elég csak figyelni, hány további milliárd csordogál el. Akár a demokrácia ünnepének is tarthatnánk például, hogy immár 1500 egyéni országgyűlésiképviselő-jelölt és 18 pártlista közül választhatunk – ha nem élne a gyanú: egyes kamupártok úgy jutottak több száz millió forint közpénzhez, hogy hamisították az állampolgárok aláírásait tartalmazó ajánlóíveket.

A világ leggazdagabb szenvedő országában arra sem szabad sajnálni a pénzt, hogy a kormánypárt akár kétszeresen is túllépje a törvényben meghatározott egymilliárdos kampányplafont. De Velez Árpádot, az MSZP pártigazgatóját se kárhoztassa senki, amiért egy kiszivárgott hangfelvételen arról értekezik: azért kellene a kormányváltás, hogy a Fideszhez hasonlóan az MSZP is kifizethesse a saját embereit. Legalább ők húzhassák feljebb az elégedettségi indexet.

Nekünk, többieknek pedig ideje optimizmust tanulnunk a madagaszkáriaktól. Mi mást tehet az ember, mint hogy bízik benne: az a fény az alagút végén már tényleg a kijárat, és nem a szembe száguldó metrókocsi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját jogunk

"Kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt." Tovább olvasom