Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Mélyinterjú

"Telefonált tegnap több olvasónk, hiányolták a képviselők vagyonáról szóló összeállításunkat. Egyiküktől megkérdeztem: ugyan mondja meg, mi olyan fontos számára ezekben az évenkénti nyilatkozatokban? Nem sajnálja az idejét a böngészésre? Mi újat tud meg? Illetve: miért gondolja, hogy bármi lényegeset megtud?"
Telefonált tegnap több olvasónk, hiányolták a képviselők vagyonáról szóló összeállításunkat. Egyiküktől megkérdeztem: ugyan mondja meg, mi olyan fontos számára ezekben az évenkénti nyilatkozatokban? Nem sajnálja az idejét a böngészésre? Mi újat tud meg? Illetve: miért gondolja, hogy bármi lényegeset megtud?

Azt mondta, nem tollas az ő háta, ne nézzem madárnak. Csak nem képzelem, hogy ugyanazt akarja megtudni a politikusokról, amiért a törvényhozó szándék a nyilatkozatra kötelezi őket. Hogy vajon gazdagodásra, saját anyagi gyarapodásukra használták-e a politikai posztjukat? A politika színpadán megszerezhető információikat, kapcsolati tőkéjüket bevetették-e a személyes vagyonuk szaporítására? Satöbbi. Írott törvényt nem sértve, természetesen.

Ezen a ponton bántó-éles kacaj türemkedett a telefonba, majd partnerem közölte, hogy a vagyonnyilatkozat ezt a fönt említett funkciót képtelen betölteni. Nincs kedve sorolni, mi minden okból, csak futólag megemlíti a szalmabáb nevezetű foglalkozást, magyarul: strómant. Egyébként tőle aztán igenis gazdagodhatnának a politikusok, legalább ez is egy szakma lenne végre, s aki jó szakember, az kapna többet a ténykedésért, satöbbi. Őneki másért kell a vagyonnyilatkozat – jelentette titokzatosan.

Jelentem, ilyen is van. Emberünk tudniillik a politikusok ingatlan és ingó vagyon- és ajándéktárgyait azért fürkészi szorgalmasan, hogy információkat nyerjen – a karakterről. Azt kérdi: talán nem jellemzi az embert, hogy a készpénzt halmozza, vagy befektet? És hogy mibe? Szőlőbe, gyepbe, házba – festménybe? Ékszerbe? Antik bútorba? Naná, hogy beszél a személyiségről: kincstárjegyet vesz valaki, vagy kockáztat a részvénypiacon! Fizet mindent „kesben", vagy lízingel autót, fűt és fát. Helikoptert, tengerjáró hajót tart, vagy erdőt Csajágaröcsögén? Sőt! Az se mindegy, hogy a családban van-e az asszony nevén külön vagyon, avagy mindent happol a pasi, és fordítva!

És akkor? Mi van, ha bármi kiderül? – kérdeztem a botcsinálta karakterológust. Hát választás, például az idén, mindjárt, és mi másból indulhatna ki a normális ember mint abból, hogy milyen ember a választott politikusa? És ki ér rá négy éven át követni, melyik politikus mit csinál? Senki. Hát ezért kellenek a vagyonbevallások – szögezte le a jellemkutató és véget vetett a telefoninterjúnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képtelen képtár

"Szegeden történt meg az a legnagyobb képtelenség, hogy bezárták a képtárat. Elvitték képeiket a… Tovább olvasom