Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Menekülés a budiba

JEGYZET - "Mintha a Mátrixban élnénk: két valóság van Magyarországon."
Mee Yan Leong 58 éves kínai asszony két évet töltött a vécén. 2009. március 25-én elhatározta, hogy dolga végeztével nem áll fel a fajanszról – a következő 902 napban ott evett és aludt, végig teljesen meztelenül.

Ne ítéljünk elsőre. Könnyű elintézni annyival: Mee Yan Leong nem normális. De ha belegondolok, milyen heteken vagyunk túl mi, magyar emberek, arra jutok: a budiba menekülés az ép elme megőrzésének egyik legbiztosabb módszere.

Miközben Schmitt Pál továbbra is kitartóan hebegte, törzsanyag, Gyurcsány Ferenc néhány napra az avasi lakótelepre költözött, szendvicset majszolni a szomszédokkal, megsétáltatni a házi kedvencet – bár a kutya se tudja, a „proletárléttel" miként függ össze, hogy csak 2010-ben 107 millió forintos osztalékot vett fel a cégétől. Az is talány, hogyan becsülte „tízezresre" a kormány mellett múlt hétvégén tüntető tömeget Török Zsolt, az MSZP szóvivője – miközben ennyi embert magyar demokráciában tán még senki sem mozgósított.

Azért a kormányért, amely egyébként szintén szabad szellemben viszonyul a realitás zord határaihoz. Már senkit sem lep meg, hogy Orbán Viktor két totál különböző lemezt tesz fel Brüsszelben és itthon, vagy hogy Matolcsy György azt is le tudja vezetni: az egykulcsos adó jó nekünk, szaporodik is tőle a magyar. Hiszen a söralátét méretű adóbevallást is megígérte, s lám, itt van – arról meg senki sem kérdezte, hogy 15 oldalas útmutató kell majd a kitöltéséhez.

Mintha a Mátrixban lennénk: két valóság van Magyarországon, az ember azt érzi, nem is abban az országban él, amelyiknek a politikusait hallja a tévében, rádióban. Egyre jobban hiányzik a józan gondolkodás, a ráció hangja. Szól néha, de elnyomja a kántáló tömeg. Mert a hangadó többség vevő az acsarkodásra, nem fogad el másmilyen véleményt, szidalmazza, megdobálja, elégeti. Nehéz bírni ezt azoknak, akik szeretnék európainak vallani magukat.

Talán eltűnök hirtelen. Azoknak mondom, akiknek esetleg hiányoznék: ha hosszabb ideig nem bukkanok fel, tudják, hol keressenek.

Olvasóink írták

 • 9. barack55 2012. január 31. 08:50
  „Kedves scott1!

  "Egyre jobban hiányzik a józan gondolkodás, a ráció hangja." Ebben az egy mondatban talán egyet érthetünk.
  Én már azt a kérdést teszem föl magamnak: mi jobb nekünk? A tűzvész vagy az árvíz? Mert a kettő közül az egyik biztosan bekövetkezik, ha képletes értelemben is.
  Azt hiszem, mi nem vitázunk egymással, hanem a nem létező megoldáson törjük a fejünket.
  Maradok tisztelettel.”
 • 8. scott1 2012. január 31. 08:02
  „Mi a gond? :)
  "De ha belegondolok, milyen heteken vagyunk túl mi, magyar emberek..." Milyen heteken? Talán milyen évtizeden! Persze volt aki a "kéktablettát" választva eddig boldogan átaludta a valóságot, csak a "kántálók" zavarták az akkori békés szendergésüket a mostani "igazság bajnokainak"...

  Igen mintha a Mátrixban lennénk: két valóság (kettősség) van Magyarországon, az ember azt érzi, nem is abban az országban él, amilyennek sokszor hallja a médiában. Nemrég a média egy jelentős része ugyanazt kántálta... józan hangok :) racionalitás :) az államcsőddel fenyegetés - mekkorát buktak azok a kisemberek, akik hittek és kivitték az országból a pénzüket? Mennyit buknak azok akik hallgattak a "ne menj bele az árfolyamrögzítésbe" íróknak? Kántálás a tiltakozó tömeg erejéről, majd a jóval nagyobb tömeg után annak az ellenkezőjéről... Vagy az nem volt kántálás és ez persze nem is tartozott bele az elmúlt hetekbe? :)
  Azok a kántálók akik évekig azon háborogtak, hogy az eladósodás, vagy a munkanélküliség megkétszereződése kezelhetetlenné teszi az országot... az volt az acsarkodás is ugye? Mert az, aki egy pár hete a jegyzetében még azon háborgott, hogy másfél év alatt csak 108 ezer új munkahely született, az semmi kivetnivalót nem látott a megkétszereződött munkanélküliségben, államadósságban...
  Na sokan ettől hánynak, a legtöbbünk már 5-6 éve, de anno semmi motivációt nem éreztek arra, hogy a társadalom akkori kiábrándultságáról írjanak... max az "öszöd nem öszöd nem kapsz mást" írásokban érintve a témát.
  Azért örülök, hogy egy európai értékrendszerre hivatkozó cikkben megtudhattam, hogy az emberek mély rezignáltsága az elmúlt hetek következményei :) és azok akik ezt nem így, vagy nem ebben látják azok csak a szokásos kántáló irracionális tömeg. :)”
 • 7. barack55 2012. január 30. 18:11
  „Szóval mi a gondja, kedves scot1?”
 • 6. scott1 2012. január 30. 14:23
  „Ja-ja, ezért is nem kék pirulát írtam és nem a Mr. Cypher megszólítást használtam! De ha már több szálon és ilyen "szép képekben" beszélünk, akkor nem árt szétnézni azon az "árnyékszéken" sem, mivel ott sokan már 5-6 éve hánynak az egésztől, távolról talán nem-e csak ez tűnt kántűlűsnak!”
 • 5. barack55 2012. január 30. 09:36
  „Ne személyeskedjék kedves scott11!
  Azt elismerheti, akár tetszik, akár nem, hogy a cikk szerzője TUD ÍRNI, tisztaszoba ide, budi oda. A valós helyzet tudathasadásos, nem a szerző.”
 • 4. scott1 2012. január 30. 07:32
  „Welcome to the real word mr. R. Tóth!
  Nem értem, hogy jutott el ilyen gyorsan a tisztaszobából a budiig, de Ön volt az, aki a piros pirulát választotta évekkel ezelőtt - a kiválasztottak lehetőségeit megragadva...”
 • 3. barack55 2012. január 29. 09:47
  „Örkény István: Tóték

  Mert ugye mit csinált szegény "édes jó Lajosom"? A budiban keresett menedéket .
  Istenem, ha Örkény még élne!!!
  Kedves R. Tóth Gábor! Ön miatt érdemes ezt a "helyi sikolyt" néhanapján olvasni.”
 • 2. barack55 2012. január 28. 17:56
  „Mint már írtam, mindenhol jó, de legjobb a budin.”
 • 1. barack55 2012. január 28. 17:31
  „Mindenhol jó, de legjobb a budin!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyögdíj

"A nyugdíj a politika talán legszentebb tehene." Tovább olvasom