Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Menekülési út

"A rokkantnyugdíj az érintettek jó része számára ma sem kényszerpálya, hanem életforma."
Sokkoló az adat, miszerint minden 12. magyar állampolgár – ideértve még a csecsemőket is – rokkantnyugdíjas. Bár az egészségügyi statisztikák szerint hazánk egy sor betegségben a listavezetők közt van, ennyire mégsem lehet rossz a helyzet. A számok inkább arról árulkodnak, hogy a rokkantnyugdíj az érintettek jó része számára ma sem kényszerpálya, hanem életforma. Menekülési útvonal, ha úgy tetszik.

A szomszédos országok közül Szlovákiában és Romániában is megugrott a rokkantnyugdíjasok száma az elmúlt esztendőkben – lett is belőle botrány, ahogy kell. Romániában az ezredfordulón 600 ezren voltak, ma 900 ezren vannak a 21,5 millióból – arányuk tehát nem éri el az 5 százalékot, és meg sem közelíti a mi 8 százalékunkat. A román munkaügyi miniszter azt mondta: átvizsgálják az eseteket, és ha indokolt, felelősségre vonják az orvosokat. Sőt velük együtt az álbetegek is börtönbe kerülhetnek. A szlovákiai számok még ennél is alacsonyabbak: 5,4 millió lakosból 70 ezren rokkantak, arányuk másfél százalék sincs. Mégis közfelháborodás lett a nyilvánosságra hozott adatból, hiszen nemrég csupán 27 ezren voltak.

Visszatérve a 800 ezer rokkant országára: a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság honlapján olvasható elemzésből kiderül, hogy megyénkben a hazai átlagnál is rosszabb a helyzet. A következő mondatot is ebben a tanulmányban találtuk: „A magas munkanélküliség nem feltétlenül jár együtt a magas megrokkanási aránnyal." Nem feltétlenül. De azért kicsit talán mégis. Mert az óvatos becslések szerint is a magyar rokkantak háromnegyede fizikailag képes lenne munkába állni. Ha kapna bármilyen állást. Vagy lenne olyan munka, amelyet könnyen el tudna végezni. Esetleg, ha akarna dolgozni. Az utóbbi csoportba tartozók inkább megkeresik a kiskapukat, azaz százezrekkel töltik meg a borítékokat, és jókor, jó helyen átadják azokat.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2010. június 14. 14:05
  „Lerágott csont amivel senki nem mer semmit kezdeni!”
 • 6. kiokushyn 2010. június 11. 09:01
  „Csak mindenki a száját tépi erről a rémáról,de sajnos nem változik semmi.Nagyon gyorsan ki lehetne szűrni az álrokkantakat,csak senki nem akar hozzányúlni a kérdéshez,mert akkor igen sok orvos kerülne nagy pácba.Személy szerint ki is rúgnám az asszisztáló orvosokat.”
 • 5. papus3 2010. június 11. 08:08
  „csak még annyit, hogy egy ilyen kis országban, mint a miénk pár óra alatt el lehet jutni bárhová, és nem is kellene hozzá száz fős nagyságrendú létszám- de a megtakarítás jelentős lenne.”
 • 4. papus3 2010. június 11. 08:03
  „Németországban, Ausztriában nem lehet megfizetni a kiskapukat; mert ott független ellenőrök dolgoznak úgy, hogy nem tudják, hogy mánap kivel együtt és hova kell menniük ellenőrizni az ellátásban részesülőt, az elvégzett ellenőrzést írásban és videóval is dokumentálniuk kell.
  Ha az ellenőrzésük alapján nem idokolt az érintett számára folyósított ellátás ( pl: szegény rokkant takarít vkinél, vagyis bizony nehéz fizikai munkát végez; vagy teljes munkaidőben könyvel a ceruzát is fogni képtelen kiskezével ...) akkor az ellátott, és a számára jogosultságot megadó orvos... is súlyos pénzbüntetést fizet.
  Így lehetséges, hogy a valóban rászolók részére is meglegyen az ellátás a biztosításuk arányában és nem a megvett, vagy megjátszott erőszakos potyautasok röhögnek a markukba mindenki kárára”
 • 3. Titanilla 2010. június 10. 17:11
  „Bizony, nagyon sok rokkantnyugdijas dolgozik, -sok esetben nehezebb munkát végez- mint a nyugdijazása előtt. Viszont vannak betegek, akiknek nincs pénze, ezért nem tud rokkantnyugdijba menni. Nyiltan beszélnek róla, mennyi a "tarifa" De ugye ez is a korrupcióhoz tartozik, amit valahogy sosem akarunk mefgszüntetni.”
 • 2. Csirén 2010. június 10. 10:25
  „A probléma az, hogy nyugdíjba vonulásuk után ugyanott, ugyanazt a munkát végzik. A rokkantnyugdíj, csak jövedelemkiegészítés a mi zsebünkre....”
 • 1. jq 2010. június 10. 08:52
  „Felháborító!!! A potyautasok miatt persze azoktól vesznek el több pénzt, akik dolgoznak. Annyira örülök, hogy miattuk kevesebbet költhetek a saját családomra.:( 30.-31. pontként felül kellene vizsgálni a rokkantnyugdíj és a segélyezés rendszerét, lehet, hogy a banki különadónál is nagyobb pénzek folynának be, csak ez csökkentené a szavazóbázist az őszi önkormányzati választásokra. Engem az se zavarna, ha utána lépnék meg....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegénységi bizonyítvány

"Nincs munka, a fiatalok elmennek Csengeléről, aki marad, önellátásra rendezkedik be." Tovább olvasom