Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mennek hanyatlani

JEGYZET - "Tizenöt-húszezer magyar vendéglátóipari szakember dolgozhat Nyugat-Európában."
A legváratlanabb helyeken is találkozhatunk magyar vendéglátósokkal. A Garda-tó partján, a Monte Baldo 2000 méteres csúcsán méltatlankodtunk magunkban a pocsék kávé miatt. A pincér meghallva a morgolódást, magyarul kért elnézést. Mint kiderült, honfitársunk már az uniós csatlakozás óta dolgozott a páratlan panorámát kínáló csúcson. A német mellé hamar megtanulta az olaszt is. Hiába szónokol Orbán Viktor miniszterelnök a hanyatló nyugatról, neki bizony esze ágában sincs többé hazajönni. Legfeljebb tehetős nyugdíjasként. Egy másik magyar az Isztrián mesélte: nyaranta a tengerparton működtet kisvendéglőt, télen pedig Tirolban „síkocsmát".

Becslések szerint már legalább tizenöt-húszezer magyar vendéglátó-ipari szakember – szakács, cukrász, pincér – dolgozhat Nyugat-Európában. Német nyelvterületen a legkisebb hegyi borozótól az ötcsillagos luxushotelig rengeteg szakácsot keresnek. Az sem akadály, ha valaki pályakezdő, a lényeg, hogy viszonylag jól tudjon németül. A lehetőségek összehasonlíthatatlanul jobbak, mint idehaza. Ausztriában, Németországban a hotelek szállás és teljes ellátás biztosítása mellett nettó 1500–1800 eurós bért is kínálnak a szakácsoknak, felszolgálóknak. Ez háromszorosa annak, amit itthon kapnának, ráadásul hotelben lakva alig kell költeniük.

Münchenben élő magyar munkaközvetítő meséli: a nyelvtudással van a legtöbb gond. A mai 20-as, 30-as generáció inkább angolul tanult. A napokban fordult elő: valakit azért kellett hazaküldeni, mert úgy akarta átverni a munkaadót, hogy az előzetes telefonos egyeztetéskor átadta egy németül jól beszélő ismerősének a kagylót. Az állapodott meg helyette. Így csak a munkába állás után derült ki, mégsem tud boldogulni a gyorstalpalón felszedett 200 szavas szókincsével.

Magyarország „szerencséje", hogy polgárainak többsége csak magyarul beszél, és ragaszkodik az egy élet munkájával megteremtett otthonához. Ha nem így lenne, akkor nagy bajban lenne a haza. Mert az vicc, hogy itthon kiváló szakemberek – egészségügyiek, pedagógusok, vendéglátósok – csak álmodoznak olyan jövedelemről, amit a fülkeforradalomban realitásérzéküket elvesztett vezéreink által lesajnált, „hanyatló" Nyugat-Európában egy konyhai mosogató is megkap.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2011. július 27. 15:10
    „http://kuminszerint.blog.hu/2011/07/25/miert_ne_irjunk_duhos_posztot_egyetlen_tudositas_alapjan
    Avagy miért ne hivatkozzunk egy dühös posztra. - Kumin Ferenc blogja, 2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója.

    "(...) Nem kívánom olvasóimtól, hogy az egész beszédet hallgassák végig, de a kontextus, és hogy mi a ,,régi világ" úgy érthető meg igazán. A fogyasztói vagy jóléti társadalomról volt szó, arról a modellről, amely miatt két éve döcögős pályán van sok nyugati ország. (...)"

    -------- Egy újságírótól viszont elvárható lenne, hogy "realitásérzéküket elvesztő vezéreink"-ezés mellett, de inkább helyett, vegye a fáradtságot, és nézzen utána mielőtt - egy egyébként igen realista írását - megtűzdeli ezekkel a nem kellően megalapozott beszólásokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakikat faragnak

"A diákok valódi munkahelyen valódi munkatapasztalatot szerezhetnének." Tovább olvasom