Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Mennek maradni

"Annak kell intézkednie, aki marad, s az maradhat a fenekén, aki változtatni akar."
Megyek maradni – mondta kollégám, s indult a nyugdíjbiztosítóhoz Újszegedre, megerősíteni magánnyugdíj-pénztári tagságát. Sikerült minden flottul, percek alatt végzett, mint ahogy az a több tízezer ember is, aki a maradás mellett döntött szerte az országban.

Százezrek számoltak az internetes kalkulátorokon, hogyan járnának jobban, a legnagyobb bizonytalansági tényező természetesen az állami nyugdíjrendszer 15–35 esztendő múlva érvényes szabályozása. Különösen, ha abból indulunk ki, mi minden változott az elmúlt fél esztendő alatt. A születésszámot, a demográfiai előrejelzéseket ismerve szükséges az öngondoskodás, s erre még a miniszterelnök is akaratlanul ráerősített a közelmúltban, amikor többször is leszögezte, csak annyit fizet ki a kormány a nyugdíjakra, amennyi ezen a címen befolyik. A Ratkó-korszak gyermekei, az 50-es évek elején születettek pedig éppen mostanában kezdenek nyugdíjba menni, a nők többsége már megy is, mert megvan nekik a 40 év.

A többség érti a felosztó-kirovó rendszert, hogy a mindenkori aktívak befizetéseiből kell állni az aktuális kifizetéseket, s ebből a kasszából valóban hiányzott a magánnyugdíj-pénztári utalások sok-sok milliárdja. Ez a lényeg, s nem az, hogy a kormány nyugdíjmegbízottja szerint „eltőzsdézték a tagok pénzét a magánnyugdíjpénztárak".

Egyenlegüket talán tudják az érintettek, a – kivehető – hozamot azonban nem. Aki marad, azok közül nagyon sokan a már meglévő és örökölhető 2–7 millió forintot nem akarják betenni a közösbe. Érvként hozzák fel, hogy nem bíznak az állami nyugdíjrendszerben, s abban reménykednek, hogy az Alkotmánybíróság mégis belepiszkál a nyugdíjtörvénybe. Nem nagyon, kicsit, de legalább annyira, hogy szolgálati éveknek számítsanak a következő esztendők is.

A módszerről még annyit, hogy utólag már látszik, technikailag indokolható a döntés, hogy annak kelljen intézkednie, aki marad, vagyis a változatlanság mellett dönt, s az maradhat a fenekén, aki változtatni akar. Ha a potenciálisan érintettek létszámát nézzük, ez volt a racionális ügymenet.

Jogilag már lehet, hogy neccesebb. Nem kívánom senkinek, de elképzelem azt a családanyát, aki január utolsó napjaiban válik özveggyé egy közlekedési baleset miatt, és azt az apát, aki jól kereső feleségét veszti el február elején. A gyász közös, a különbség sok millió. Bár a gyász az erősebb, az örökölhető pénz azért segíthet túlélni a következő néhány évet. És kerül majd egy ügyvéd ismerős, aki hideg fejjel úgy próbál segíteni, hogy bebizonyítja, ment volna a megboldogult intézni magánnyugdíj-pénztári tagságának megerősítését, de betegsége vagy más, elháríthatatlan akadály miatt lecsúszott a jogvesztő határidőről.
Ezért nem tudott menni maradni.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. február 01. 10:44
  „És volt a gyerekeimnek egy hetük az életükről dönteni! Köszönjük VIKTOR EZT MEGCSINÁLTAD!”
 • 3. szilléri 2011. január 30. 13:22
  „Fedezett 83 % . Mínusz 17 % !

  Forrásokat bevonni az egyik megoldás ( lásd. ,,önkéntes" lenyúlás) nyugdíjasok számának vagy jövedelmének csökkentése - nem járható út 87 000 Ft az átlagnyugdíj -esetleg a ,,rokkant" megélhetési nyugdíjak felülvizsgálata ( 33 % rokkant, 33% csökkent munkaképességű, 33% kamu) !”
 • 2. klj_54 2011. január 29. 13:07
  „Amikor a magán-nyögdíjpénztár elindult biztosítónál (is a többi mellett:) próbáltam pénzt keresni.
  Kemény kiképzést kaptunk a leendő rendszerből. Már akkor elmondták a hibáit, melyet azóta sem korrigált egy kurmány sem.
  A mostani lépéssel Orbán egy generáció jövőjét lopja el!
  A 25 év az a kor ami alatt semmiképpen nem érdemes visszalépni az állammi nyögdíjba. 25-30 között ha átlag felett kerese szintén a mararadás a javasolt.
  De a harminc alattiak felkészülhetnek arra, hogy az állam kénytelen lesz kivonulni a nyugdíjból!
  Nem bántani akarom cigány barátainkat, de ha akarnak sem tudnak munkát találni. Képzésük sem megoldott emiatt aztán ha átfordul a népesség és ők lesznek többségben, semmilyen jövőképet nem látok erre a helyzetre!
  A jelen kurmány pedig érdemben eddig semmit nem tett ezügyben, de még csak kezdeményzést sem látok ami erre irányulna:(
  Az állam által "garantált nyugdíj" napjai meg vannak számlálva!”
 • 1. Léni 2011. január 29. 12:44
  „Ez a svédcsavar jellemzi a Fidesz jellemtelenségét! Megzavarni az embereket, mert az
  ügyintézést logikátlanul fordítva kell lebonyolítaniű!
  Mi pedig hagyjuk, hogy ilyen lenézően és aljasul szórakozzanak velünk, meg is érdemeljük
  ezt a kormányt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Latinos könnyedséggel

"Csongrád és Temes megye különböző sajtóorgánumai közös műsorokban tájékoztatták a két megye lakóit." Tovább olvasom