Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mentők

"Egyelőre maradjunk a földön, első lépésként hadd jöjjenek az új járművek."
Igen elcsodálkoztam, amikor Csíkszentmártonban járva vendéglátónk, amikor hírét vette, hogy dézsmálják a krumpliföldjét, ahogy ott mondják, a pityókát, sietett a rendőrségre bejelentést tenni, az őrmester meg azt mondta, ő csak gyalog tudja üldözni a bűnözőket, mivel a szolgálati Daciában momentán nincs benzin. Így a rendőr beült az ismerősöm kocsijába, úgy eredtek a tolvajok nyomába. Ez mindennek a teteje, gondoltam. Most meg azt olvasom, hogy a mentőszolgálatnak – nem Romániában, hanem nálunk – olyan járművei is vannak, amelyek 600–800 ezer kilométert futottak. A Földet 15–20-szor "megkerülték". És ezek a kocsik mennek, ha esik, ha fúj, a tanyai kátyús utakat is le kell gyűrniük, ha éppen egy szülni készülő kismamáért sietnek.

Eméletileg 10 évesnél idősebb gépjármű nem lehet szolgálatban a mentőknél. Januárban 247 gépkocsi életkora haladja ezt meg. Egy hónappal ezelőtt egy parlamenti interpelláció arra világított rá, hogy az utóbbi három esztendőben a szolgálat nem kapott új járművet. Legalább 150-re lenne szükség – mondják a szakemberek. A kormány által elfogadott jövő évi költségvetésben 1 milliárd 750 millió forintot fordítanak új mentőautók beszerzésére. A szolgálat főigazgatója mindenesetre bizakodó. Azt nyilatkozta, hogy jelentős uniós forrásokra számítanak, 2013-ig 20–25 új mentőállomást építenek, félszázat pedig felújítanak, a pályázati pénzekből tovább bővítik a légi mentést.
Egyelőre maradjunk a földön, első lépésként hadd jöjjenek az új járművek. Mert nincs mese, ha baleset történik, ha bajba jutott valaki, a mentősöknek menniük kell. Az autónak meg indulnia első pöccre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztönözni, dönteni

"Három gyerekkel csak napközis tanárnak alkalmazták volna korábbi iskolájában az egyik pedagógust." Tovább olvasom