Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Mentőövek

JEGYZET - ˝Egy kézfelnyújtással nem lehet az összes devizahiteles szerződést felülírni.˝
Ismerek olyan devizahitelest, aki az elmúlt évek történései alapján levonta magának a következtetést: előbb-utóbb úgyis megmentik, nem kell majd visszafizetnie az adósságát, így hát egy ideje a havi részletek törlesztésével sem bajlódik. Már nem számít az sem, hogy felkerült a 90 napon túli tartozással rendelkező adósok listájára. Úgy gondolkodik, ha az országban a tücsköket többre becsülik – lásd az adóssághalmozó önkormányzatokat –, mint a hangyákat, akkor nincs félnivalója.

Az Alkotmánybíróság minapi döntése azonban feladta a leckét, a biztosnak tűnő mentőöv, miszerint az adóssághalmaz eltűnik, kezd egy picit bizonytalanná válni. Olvasgatom az elemzőket az interneten, próbálom a véleményeket összevetni, és kiokoskodni, mi lehet ebből a katyvaszból.

Ami egyelőre biztosnak tűnik, az az, hogy a választások előtt semmi sem történik, ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ki is mondta. Utána meg ki tudja, mit hoz az élet. A portfolio.hu egyik elemzője például azt mondta, az első látványos hatásai az Alkotmánybíróság döntésének piaciak, az OTP és az FHB árfolyama emelkedett, tehát a befektetők pozitívnak értékelték a döntést. És a forint sem gyengült tovább – ezt már én teszem hozzá. Magyarul: a piac ebben a pillanatban még nem számít arra, hogy a bankokat újabb drasztikus teherrel sújtják majd.

Ha jobban belegondolunk, ennél árnyaltabb a kép, a döntés felemás a bankok és a devizahitelesek szempontjából is. Kiderül belőle ugyan, hogy nem érvénytelenek a devizahitel-szerződések, de: továbbra is meglesz a lehetőség arra, hogy a kormány vagy a parlament jogalkotással belenyúljon már létező hatályos szerződésekbe. A visszamenőleges jogalkotásra volt is példa ebben a ciklusban. Itt most azért más a helyzet, mert a devizahiteles szerződések nem egy kaptafára készültek. Egy kézfelnyújtással nem lehet az összes devizahiteles szerződést felülírni.

Józan paraszti ésszel gondolkodó ismerősöm szokta kérdezgetni: nem kellene esetleg a mi forintunkat egy kicsit jobban pátyolgatni, nem csökkenteni tovább a kamatokat, és visszaerősíteni a pénzünket 300, sőt 290 forintos euróra? Ha már annyira féltjük a devizahiteleseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesecsere

˝Mindegy, hogy a megoldás hogyan jön, csak megszülessen.˝ Tovább olvasom