Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Méretek

"Ami elmúlt, az elmúlt. Amely cég kimúlt, az kimúlt – lehetne folytatni kissé cinikusan a mondást, de ettől még a valóság nem változik. Szeged és a megye iparában végképp lezárult egy korszak, kissé megkésve: az átrendeződés ugyanis a rendszerváltástól egészen napjainkig tartott. Másfél évtizedig."
Ami elmúlt, az elmúlt. Amely cég kimúlt, az kimúlt – lehetne folytatni kissé cinikusan a mondást, de ettől még a valóság nem változik. Szeged és a megye iparában végképp lezárult egy korszak, kissé megkésve: az átrendeződés ugyanis a rendszerváltástól egészen napjainkig tartott. Másfél évtizedig.

Utólag azt mondja az ember, jobb lett volna, ha a szocializmustól megörökölt iparszerkezet vajúdása nem 15 évig húzódik el, hanem – akár sokkal nagyobb fájdalmak árán – lezárul a 90-es évek derekára.

Ennyi idő elteltével ugyanis – fájdalmas bevallani, de – bizonyos iparágaknak a világpiac sodrásában, állami beavatkozás híján „be kellett dőlniük", mint ahogy bedőltek sorstársaik is Nyugat-Európában. Elsősorban a hazai textiliparra gondolok, amelyet kínai tömegáru végzett ki. De ide sorolhatjuk a konzervipart is, amelynek szegedi cége hiába élte túl szélhámos privatizátorok sorozatos támadásait, elvérzett a multik árnyékában. Mint ahogy napjainkra sorra bebukott a többi konzerves, a nagyatádi, a nyíregyházi, a hatvani. Szinte csoda, hogy a Szegedi Paprika Rt.-ben még nyereségesen működik a készételgyártó kapacitás.

Kimúltak a nagyok, és nyomukba nem léptek újabb nagyok, mert tömegtermelés szinte már csak az autógyártásban és az elektronikában létezik, és ezek a multik is inkább a Távol-Keleten keresnek maguknak új telephelyeket. Mára mások lettek a méretek: ha nagy cégről beszélünk, akkor azon száz-kétszáz-háromszáz embert foglalkoztató vállalkozást értünk. Ezek pedig kezdenek megerősödni Szegeden is – lásd Szilánk, Főszer –, igaz, egyik kezünkön meg tudnánk számolni, hányan vannak.

Márpedig ilyen méretekben kell gondolkodni a biotechnológia, a számítástechnika, általában a szellemi értéket hasznosító csúcstechnika, a tudásipar területén. Vagy még kisebbekben: egy 50-100 fős Siemens lassacskán nagy foglalkoztatónak számít majd Szegeden. Terméke pedig éppúgy „szegedikum" lesz egy idő után, mint a Pick-szalámi, avagy a valahai Mary cipőgyárban varrt lábbeli, még ha nem is tudjuk megfogni a két kezünkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tápai örökség

"Életem nagy fordulói kitörölhetetlenek. Elmúlt fél évszázada már, hogy Szegedre kerültem, és a… Tovább olvasom