Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Mérgező méreg

"Aki az áremelési sokkot túlélte, belepusztulhat a mostani spórolásba."
Csak panasz és panasz. Panaszukat csatolták a vényhez a betegek, akik az elmúlt napokban azért álltak sorban a patikában, hogy még az áremelés előtt kiválthassák életmentő gyógyszerüket. Az egyik asszony szerint itt és most „arra játszanának, hogy aki szegény és beteg, mielőbb a temetőbe jusson". Mától a megszokott, két hatóanyagot is tartalmazó tablettáért fizetendő összeg változik, de a gyógyszerfogyasztó komfortérzete is.

Az egyik vérnyomáscsökkentő például 452 helyett 1322 forint. A tripla ár nyilván fölnyomja a vérnyomást! A rossz közérzetet az sem enyhíti, hogy a betegbiztosító állítja: a kombinációs medicinák mindegyike kiváltható több gyógyszerrel is, és ezek együttesen olcsóbbak. Az ingadozás nemcsak az érfalat, a közérzetet is betegíti. Hiába emlékeztetnek, hogy 2006–2007-ben valamennyi gyógyszer térítési díja nőtt ötven százalékkal.

Aki az áremelési sokkot túlélte, belepusztulhat a mostani spórolásba. Mert a „hivatalosságok" arra hivatkoznak: „az áremelés ötmilliárdos megtakarítást hoz az államnak". De azt nem említik, hogy „nem hivatalos" források szerint ebből az ötösből négymilliárd forint a betegek terhe. Zömük nyugdíjas. Kicsi nyugdíjjal, amelynek egyre nagyobb százaléka a gyógyszerkasszát gyarapítja. Így messzire gurul a gyógyszerár.

Nem tartják be a terápiát, nem szedik be az előírt gyógyszereket a betegek – korholt a kormány a Széll Kálmán-terv céljait magyarázva. Most meg épp azokat a tablettákat drágítja, amelyekkel a beteg automatikusan az orvos utasításai szerint adagolhatta magának a túléléséhez szükséges gyógyító hatóanyagot. Könnyen belátható, hogy egy tablettát könnyebb bekapni, mint két vagy három különböző gyógyszert, esetleg eltérő időpontokban. Visszalépés ez a terápiában. És egy újabb cikkcakk a kormányzati kommunikációban.

A gyógyszertárban adták ki mérgüket a betegek. A patikában tudják, miként lehet a méregből gyógyszer, de annak is tudói, mi mindent mérgezhet meg a méreg.

Olvasóink írták

 • 4. Morpheus_RexXx 2011. április 04. 12:06
  „3. Kisg 2011.04.02. 08:23
  Van benne valami. A Túlsúly-nácikról (nem törölni, van ilyen meghatározás) nem is beszélve, akik zsírnisznózzák a túlsúlyosokat is anélkül, hogy tudnák mitől van... és szinte gyűlölnek mindenkit aki nem felel meg az ő testtömeg indexüknek. És sorolhatnám...
  De nekem a gyógyszertárról és receptről a tecsó gyógyszertár jut eszembe, ahol többet nem vásárolunk. A családi egészségkártyára nem adnak ki gyógykészítményeket csak kp-ra. Utána néztünk, az érintett tételekre nincs semmiféle tiltás v. korlátozás e téren, csupán a gyógyszertár ezen módon befolyásolja rövidtávú bevételi forgalmát. De akkor írják inkább vegyék le az egészségpénztár elfogadó hely jelzést...”
 • 3. Kisg 2011. április 02. 08:23
  „Kedves Ilona! Gratulálok az íráshoz, emberségről árulkodik a sorok között megbújó érzelem. Valóban visszalépés ez az egész, de nemcsak a terápiában - az emberségben, a szolidaritásban, a civilizációban. A társadalom kirostálja a beteg, gyenge egyedeket, és lassú, kínos halálra ítéli.”
 • 2. balihoho 2011. április 01. 17:29
  „Orbánék nem tudják hogy mit beszélnek! Ha a beteg nem szedi az előírt gyógyszerét, attól megvonják a támogatást! Na már most, mi van ha azért nem szedi a beteg a gyógyszert, mert jövedelme nem teszi lehetővé, hogy a támogatás csökkentés miatt, valamint jövedelmi helyzete miatt nem tudja a felírt gyógyszert szedni? Rafinált egy Fideszes logika, meg kell hagyni! Ezt nevezzük ördögi kőrnek!”
 • 1. jq 2011. április 01. 08:57
  „Persze, inkább én fizessek több TB-járulékot, mert valakiknek bonyolult egy gyógyszer helyett kettőt bevenni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánegészség

"A vasúton is jó sokáig marad még első és másodosztály." Tovább olvasom