Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Merni ülni

"Kollégái leültek a szünetekben a folyosón, így tiltakoztak Keserű Imre tanár úr elbocsátása ellen a jó nevű szentesi gimnáziumban."
Kollégái leültek a szünetekben a folyosón, így tiltakoztak Keserű Imre tanár úr elbocsátása ellen a jó nevű szentesi gimnáziumban. Ez a Horváth Mihály Gimnázium, ahol éppen az idén 30 éve működik a drámatagozat, ahonnan kiváló tehetségek kerültek ki. Köztük a Nemzeti Színház új igazgatója, Alföldi Róbert, aki mértéktartó, okos és emberi levelet írt az iskola megbízott igazgatójának: vonja vissza a döntését, vegye vissza Keserű tanár urat, és meglátja, milyen sikere lesz!

Alföldi úgy gondolja: a vezetőnek rugalmasnak kell lennie. Tudnia kell felülbírálni a saját döntését. Ha rendelkezik ezzel a képességgel, a beosztottai becsülik. Segítik. Képesek együtt dolgozni vele azért, hogy az intézmény, a szervezet, ahol egymásra vannak utalva, minél jobban működhessen.

Nem hiszem, hogy különleges agyi kapacitást igényelne az egyszerű logika követése: az a főnök, aki mindenki más ellenében – és nem a többiekkel együtt – akar eredményt, alkalmatlan. Még akkor is, ha jó szándék vezérli.

Minden magyar munkavállaló ismeri a típust – sajnos. De nem emlékszem, hogy bármely magyar munkavállaló kinyilvánította (értsd: nyilvánosan egyértelművé tette) volna, hogy aktuális munkahelyi vezetőjét alkalmatlannak tartja. Egyetlen szóval sem kell magyarázni, miért nem bátrak és hősök a magyar munkavállalók, miért nézik lehajtott fejjel feszt a padlót, ahelyett, hogy demonstratíve ráülnének. (Még Keserű tanár úr sem pótolhatatlan, tette egyértelművé az iskolafenntartó megyei közgyűlés alelnöke.)

A 29 szentesi „ülőtanárt" megfenyegette ugyan az igazgató, ők mégis!

Az ilyesmi alighanem csak akkor fordul elő, amikor betelik a pohár. Könnyen elképzelhető, hogy az újsütetű igazgatónak sokáig sok mindent elnéztek az iskolában. De hogy egyetlen szó indoklás nélkül kirúgjon egy emblematikus személyiséget, az betett. Ez a vezető átnézett a saját emberein, szóra nem méltatta őket.

Hogy ilyenkor mi van? Károk keletkeznek. Mert ahány alkalmatlan, a hivatali idejét mégis kitöltő vezető, annyi rosszul működő intézmény. Ez pedig pénzkidobálás. És akkor a gyomorfekélyről, az infarktusról még szó se esett.

Olvasóink írták

 • 14. patron 2008. június 05. 19:45
  „valamint még mindig 15:50 hazug barátom.

  Hazug embert...”
 • 13. Ehhez mit szólsz? 2008. június 05. 00:06
  „.


  Magyar feliratos.”
 • 12. például 2008. június 05. 00:04
  „.


  Ez elég válasznak?

  Vagy említsem az úgynevezett privatizációt, amel során mindenünket eladták a tetvek? Nincs termelő üzem Magyar kézben egyáltalán. Most a földet rabolják el tőlünk.


  A világbankról hallottál? Valutaalap?


  Beszélsz itt demagóg barátom...”
 • 11. kíváncsi 2008. június 04. 21:48
  „Kedves patron! nemtom, figyeled-e az online folyton változik!
  És még egy: nem kellene kicsit korszerűsítened a világtudásodat? csak azért, mert külföldi utasításokról beszélsz - ilyen utoljára a Rákosi-korszakban volt; tudod: a nemzetközi imperialzmus összeesküvése volt pl. a szociológia tudománya!”
 • 10. patron 2008. június 04. 21:16
  „Az online cikk a levélel 15:50-kor került fel az oldalra, míg én 13:28-kor írtam...

  Ennyit az inkorrektségről.

  A pártok megrendelést teljesítenek. Külföldről ezt az utasítást kapják. Nem kell az okos ember. A tanárok meg végrehajtják. A hmg-sek a nevüket kiírják a fórumokba, mert az életről nem kapnak információt a nagyokos tanáraiktól...”
 • 9. saxon 2008. június 03. 23:31
  „Patron!
  Te magad írod, hogy ,,miután megismertem ... tudtam korrekt választ írni".
  Azaz tényleg úgy írtál ide, hogy nem olvastad. Utólag olvastam a másik fórumon a beírásodat erről, így már tényleg korrekt, bármi is a véleményed. Alföldi levele is olvasható online, ne haragudj, de gyenge magyarázat, hogy akkor tudtad elolvasni, amikor valaki betette a másik fórumba.
  És mi az a kis megjegyzés, hogy ,,akinek ez a dolga"? Mi jogon kérdőjelezed meg a civil voltomat? Gyorsan megkérdőjelezed a szavahihetőségemet, csak mert inkorrektségen kaptalak.
  Ki manipulál itt?
  Tudod, én is tanár vagyok, ennyi az egész. És borzasztó látnom, hogy a pártok (Szegeden az MSZP, Szentesen a Fidesz és így tovább szerte az országban) nem szakmai, hanem párthűség alapon osztogatják az igazgatói székeket, hozzá nem értő embereket raknak a tanárok és diákok nyakára, lezüllesztik az iskolákat, de legalábbis megnehezítik a tanárok dolgát.
  Pedig mi csak tanítani akarunk, a diákok meg tanulni. Ha hagyják a politikus urak.
  Abban igazad van, hogy Alföldi is küldött el embereket. Ő maga írja. Csak ő felvállaja ezt a döntést. És egy iskola más ám, mint egy színház, iskolában nagyobb állandóságra van szükség a dolgozókban. Az négy év munka, amíg egy osztályt elvisz a tanára az érettségiig.”
 • 8. fe2so4 2008. június 03. 22:43
  „igen,igen,igen.”
 • 7. patron 2008. június 03. 21:06
  „:)

  A másik cikkben van a válaszom a fórum hozzászólások között. Akkor még nem ismertem a teljes Alföldi levelet. Miután megismertem, mert a fórumozó teljes terjedelmében tette be, tudtam korrekt választ adni.

  Így lehet manipulálni részletek elhallgatásával. Benyeltem. Persze rögtön ugrott rá, akinek ez a dolga...

  Személy szerint pedig a Melindát én jó szinésznőnek tartom. Alföldi pedig megvált tőle.”
 • 6. lebi43 2008. június 03. 19:47
  „Kedves Patron én nem ismerem az iskola helyzetét de ismerem az inkriminált Tanár urat. Az az ember évtizedek alatt oly sok értéket hozott létre amit egy nyikhaj egy tollvonással nem intézhet el. Azt gondolom hogy a humanista szemlélet nem a hangok erejéről hanem az értékekről szól. Akinek igaza van annak csöndben is az van. Ez a történet erről szól. Nem tudom te merre élsz de ha a közelben akkor büszkének kellene lenned hogy Szentesen vannak akik kimernek állni az igazi emberi értékekért.”
 • 5. Névtelen Jegyző 2008. június 03. 19:34
  „patron!
  Neked a fixa ideád, hogy mindig kirúgásról beszélsz.
  Hol 2002-ben rugtak ki ezreket, hol Alföldi most.
  De ahogy az elöbbi nem igaz, úgy ez sem.
  Mikrofonba lehet nagyokat mondani, mert nem szól vissza. Fórumon viszont igen hamar megkapható a hazug minősítés”
 • 4. Saxon 2008. június 03. 19:29
  „Az igazgatót csak a tanárok és a diákok véleménye nem érdekli. Akkor vajon kié?
  Végre egy hely, ahol a dolgozók ki mernek állni a véleményük, szakmai érveik mellett, és nem lesunyt fejjel dörmögnek magukban.
  Igaza van az újságírónak: ez az igazgató alkalmatlan. Ez van, amikor nem szakmai rátermettség, hanem párthűség alapján tesznek valakit egy pozícióba.”
 • 3. Saxon 2008. június 03. 19:17
  „Patron!
  Alföldi maga írja a cikkében, hogy igen, visszavett valakit a kollégái kérésére. Nem is olvastad, úgy szólsz róla?
  Ruslan, szerintem minimum két ok miatt nem ült le az újságíró közéjük. Egyrészt ő is csak utólag tudta meg az egészet, másrészt szerintem nem tagja a tantestületnek.
  Csak sértegetni tudsz, vagy van valami érved is?”
 • 2. patron 2008. június 03. 13:28
  „A délmagyarban a megnyugodtak a kedélyek cikkben ott a válasz.  Alföldi beszél arról, hogy ne rugj ki senkit csak úgy?

  HAHAHAHAHA

  Olyanokat rúgott ki a Magyar Nemzeti Színházból, akik közül szerintem többen odavalók voltak. Visszavett valakit? Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.”
 • 1. ruslan 2008. június 03. 11:32
  „Jaj erzsi! Ismét az a nagy élettatpasztalat és bölcsesség jött le az írásából. ön miért nem ült le közéjük, ha ennyire együtt érez.

  Egyébként mikor megy már nyugdíjba???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigimámor

"Csupa keserűség az élete azoknak, akik beleszerelmesedtek a világ egyik legalattomosabb… Tovább olvasom