Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Mesterség

JEGYZET - ˝Nem kenyere a szó, de szorgalmas, ügyes kezű.˝
Egy jó barátomnak még tavaly segítettem önéletrajzot írni. Az illető azért fordult hozzám, mert a betűvetés, a fogalmazás nem az erőssége – ellenben kiváló hegesztő, és miután az egyik munkaközvetítő iroda felfigyelt rá, állást kínált neki Németországban, a hivatalos jelentkezéshez viszont szükség volt arra a bizonyos önéletrajzra. Azóta is ott dolgozik. A családját ugyan ritkábban látja, de a pénz, amit hazaküld, a sokszorosa annak, amiről Magyarországon akár csak álmodhatott volna.

Ő jutott eszembe, amikor kirobbant a vita arról az elképzelésről, hogy a kormány szeretné erősíteni a szakképzést, ugyanakkor a jövőben kevesebb lesz a férőhely a gimnáziumi oktatásban. A barátom, akinek nem kenyere a szó, de szorgalmas, ügyes kezű, a legendásan precíz német kollégák között is megállja a helyét – és most a sokszorosát keresi annak, amit érettségizett, esetleg diplomás egykori osztálytársai kapnak havonta a bankszámlájukra.

Ha valaki tehetséges, az elől nem szabad a továbbtanulás lehetőségét pusztán anyagi okok miatt elzárni. A szerény körülmények között élő fiatalokat segíteni kell álmuk megvalósításában – azt gondolom azonban, álmot okosan, a jövőre gondolva érdemes választani. Nálunk ma nincs megbecsülve a jó mesterember, ráadásul aki tényleg az, többnyire külföldön találja meg a boldogulást. Lesz olyan egyszer, hogy akár itthon is?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életbevágó

˝Délután ötkor vitte be a mentő.˝ Tovább olvasom