Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Mézmizéria

JEGYZET - "Az egy lakosra jutó alig fél kilónyi éves fogyasztás is mutatja: sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint ajánlatos lenne."
Nem elég, hogy a méz mára olyan drága lett, hogy sokak számára szinte luxuscikk, évről évre botrányok is kerekednek körülötte. Hiába hangoztatják, hogy vértisztító hatású, fiatalít, felfrissít, kiváló segítség a betegségek leküzdésében, ráadásul szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely a szervezetünk működéséhez szükséges, az egy lakosra jutó alig fél kilónyi éves fogyasztás is mutatja: sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint ajánlatos lenne.

Az óvatos tartózkodásnak persze nemcsak anyagi okai vannak. Sokakat elriasztanak az antibiotikummal fertőzött, szennyezett, hamisított mézekről szóló híradások. A sokféle információ hatására a vidékfejlesztési miniszter legutóbb a múlt év végén rendelt el országos ellenőrzést.

A méz mára olyan bizalmi termékké vált, mint a fűszerpaprika – szívesebben vesszük hipermarketek helyett közvetlenül a személyesen ismert, ezért megbízhatóbbnak gondolt termelőtől. Különösen, amióta az olcsó és rossz minőségű kínai mézszállítmányok szabálytalan felhasználásáról – hazai termékként árusításáról, keveréséről, átcímkézéséről – lehet hallani. A szakemberek is arra figyelmeztetnek: évekkel ezelőtt a kínai méhészetekben tömeges bakteriális megbetegedés ütötte fel a fejét, amit nem a beteg állomány megsemmisítésével orvosoltak, hanem antibiotikumokkal. Bár sok idő eltelt azóta, még mindig előfordul, hogy káros anyagmaradványokat találnak kínai mézekben. Ezért kínálhatják a szállítási költség ellenére is a hazai árának feléért.

Nem árt óvatosnak lenni, a növekvő áraknak köszönhetően az élelmiszer világszerte egyre nagyobb biznisz, a versenyben pedig mindig akadnak ügyeskedő játékosok is. Nem melldöngető patriotizmus, pusztán józan kockázatkezelés a hazai méhészek drágább termékeit választani. Az ágazatot sújtó komoly problémákról – fagykárok, szabálytalan permetezés miatti tömeges méhpusztulás vagy antibiotikum-szennyeződés – persze itthon is hallani, de ha hihetünk a szakembereknek, az Európa-szerte jó hírnévnek örvendő magyar méz még így is sokkal megbízhatóbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső után...

"Ismét felszínre hozta a problémát, ami a piacozók számára sajnos réges-rég természetes." Tovább olvasom