Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Mi lesz itt?

"Nemzeti gyásznapra készülődünk. Ezt az egyszerű mondatot ma se leírni, se elolvasni nem lehet – áthallások nélkül. Csapataink harcban állnak. Nagy Imrének ezt az ötven évvel ezelőtti mondatát se leírni, se olvasni nem lehet ma úgy, hogy mindenki ugyanarra gondoljon. Minden mondat jelentése viszonylagossá lett."
Nemzeti gyásznapra készülődünk. Ezt az egyszerű mondatot ma se leírni, se elolvasni nem lehet – áthallások nélkül. Csapataink harcban állnak. Nagy Imrének ezt az ötven évvel ezelőtti mondatát se leírni, se olvasni nem lehet ma úgy, hogy mindenki ugyanarra gondoljon. Minden mondat jelentése viszonylagossá lett.

„Tűzbe borul az ország, és a lángokban a hatalmat bitorlók megsemmisülnek... Célpontok lesznek a pártszékházak a kis falvakban éppúgy, mint a városokban." Ilyenek olvashatók most a Polgárok és Polgármesterek Szövetségének honlapján, mely szervezet elnökségi tagja, bizonyos Kőrösi Imre fegyveresek toborzott csapatával kíván akciózni az emléknapon, szombaton.

Az erre a napra bejelentett budapesti megmozdulások a Szabadság térre, a tévészékház környékére koncentrálnak, több radikális szervezet tart ott demonstrációt. Például azok a motorosok, akik eddig is félelemkeltő „háttérrel" szolgáltak a radikális megmozdulások színhelyén, így október 23-án éjjel az Erzsébet hídon is. A Magyarok Világszövetsége, a Kossuth tériek különb s különb csoportjai bevárják majd egymást, és csatlakoznak a Fidesz fáklyás menetéhez.

Bizonytalan jelentésű mondatok? Ugyan, kérem! Minálunk most nem a beszédnek van az ideje. Harci akciózás folyik kormánybuktatási céllal.
Mi lesz itt? (Mellesleg ezt az egyszerű, akkor fiatalosan-ironikusan vidám-harcias kérdést a 90-es választási kampányban a Fidesz használta, demokrácia, szabadság, tolerancia és ilyesmi szépségek sora volt rá a válasz.) Senki sem tudja, mi lesz ezen a november 4-én, mindazok után, amiken már túl vagyunk, saccolni is felelőtlenség, aki optimistán viszonyul, hülyének látszik, aki pesszimistán, ellenségnek. Jobb meg sem szólalni.

Ha nekem '89–90-ben – amikor a Mi lesz itt? egész jó kérdésnek tűnt – valaki azt mondja, hogy négy demokratikus választás után majd nem merünk már egy ilyen egyszerűt kérdezni, nem merünk egy egyszerű történelmi mondatot idézni, nem merjük használni a „nemzeti" jelzőt, gyásznapnak nevezni a gyászos napot, ami ötven évvel korábban a magyarokra jött, és eltűrjük, hogy a demokratikusan választott testületeket hatalmat bitorlóknak nevezzék és megsemmisítéssel fenyegessék akárkik... Bizony el nem hittem volna! Mi lesz itt? – kérdeztem volna hitetlenkedve. Mi lesz itt? – kérdem most. Aggódva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalázó útszéli torna

"Ez most nagyon nem jól jön a rendőröknek! – fakadt ki nyilvánvalóan a jelenlegi belpolitikai… Tovább olvasom