Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mi lesz itt?

JEGYZET - "Lehet, hogy minden eddiginél erőteljesebben kell majd számon kérni, jószerivel kiharcolni a demokratikus eljárásokat."
Idézet a címbeli kérdés: a Fidesz egyik szlogenje – az első szabad választások kampányából. Jó kérdés, mindenki úgy válaszolt rá, ahogyan politikai szocializációja, egész addigi tapasztalata, gondolkodása, aktuális rendszerváltó érzülete megengedte vagy diktálta. Mindenki kérdése volt. Azaz inkább amolyan „nemiskérdés", hiszen mindenki tudta, hogy – egyebek mellett – ezzel a kellemesen lezser, végletes hétköznapiságával önironikus, kicsit pökhendi, kicsit magabízó kérdéssel megyünk, mit megyünk, röpülünk át egy szabadsághiányos állapotból a mindenki (legalábbis több mint kétharmad) által vágyott szabadságba.

Vajon fölteszik-e még maguknak ezt a kérdést a Fidesz-alapító mai hatalmasok néhanapján? Nem tudni. Azt képzelem, aligha, hiszen fontos emberek nem hülyéskednek, hanem olyan fontos dolgokkal foglalkoznak, mint (fülke)forradalom utáni alkotmányozás, benne Isten, haza, család.

Okos emberek, köztük nem kevesen az egykori Fidesz egykori szakértő segítői ma azt mondják, hogy az új alkotmány – bocsánat, alaptörvény – szabadsághiányos állapotba visz. Vagyis vissza. Az egyén szabadságaira épülő jogfelfogásnak, annak, hogy az állam mindenki számára egyenlő módon biztosítsa a feltételeket személyiségének szabad kibontakoztatásához – nos, ennek annyi.

Na most akkor az a kérdés megint: mi lesz itt?

Borúlátók szerint az új alaptörvény brutális alapjog-korlátozásra is „használható". Még borúlátóbbak egy „örökre" bebetonozott Fidesz-hatalmat, látszatdemokráciát vizionálnak.

Amúgy pedig senki se tudja, hogy valójában mi lesz itt. Az is lehet például, hogy a szólás és a lelkiismeret szabadsága, az egyenlő bánásmód és a többi alapjog is megilleti az embereket, sőt a „zembereket" ezentúl is, ha úgy viselkednek, mint az egykori kezdő politikus: mintha demokrácia lenne... Lehet, hogy minden eddiginél erőteljesebben kell majd számon kérni, jószerivel kiharcolni a demokratikus eljárásokat. Lehet, hogy Európához kell fordulni, sokkal többször, mint eddig. Sajnos. Szomorú, hogy így alakult. De lesz élet a szabadság megmaradt kis köreiben. Ha úgy akarjuk.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. s3307 2011. május 07. 17:59
  „Szegény csergemerge,valóban ennyire el vakult,hogy már ő is elhiszi,hogy a 2.7 millió 53%-a az ország többsége? na ne már. Deszkás is kérdezi mit tett volna ön,,de én ezt meg toldom mind ezt el lehetett volna kerülni,ha az első lopásnál intézkedik a rendőrség, az első gárda felvonulásnál érvényt szerez a törvénynek és nem azon mesterkednek,hogy az ügyészséget felhasználva bedőljenek egy volt belügyminiszter semmiségi törvény javaslatának és le járassák a rendőrséget.8 éven keresztül egy épkézláb javaslat sem volt,csak kivonulás és most minden baloldali hibás csak ők nem,de kérdezem a választások előtt mondott valamit a mai Miniszterelnök valamit azon kívül,hogy majd ad két pofont és rend lesz,látja ezt ön??”
 • 51. deszkás 2011. május 01. 06:18
  „CSERGEMERGE! ETÁSKA! Ön mit tett hogy ezek ne forduljanak elő? Megmondom :semmit ha csak a parlamentbe nem járást a Romániai birtok gyarapitását Tőkés szomszéddal való jó kapcsolatokat nem ápolta. Aki ma a komcsizáson kivül nem sok értelmeset csinál mert választ a problémákra ő se tud adni. Mert azt ugye te se hiszed hogy az új kormány,új alkotmány beinditja a hajtóműveket? Rendcsinálást igér két hét alatt miközben egy 2400 fős faluban 500 annak idején "lehugyozott "rendőr próbál igazságot tenni., a miniszterelnök helyettes egy hónap késéssel "külföldi"rosszindulatú elemekről hablatyol. Az ÖN által preferált erő is felelős ami itt történt az nem magyarázat én ellenzékben voltam.És ezt állitja miközben még a magyar zászlót is úgy használjuk:nekem ez tetszik? (egyrészünk cimerest a másik a sima piros fehér zöldet) Nem amit a jelenlegi törvény előir-még.”
 • 50. csergemerge 2011. április 28. 13:50
  „"Borúlátók szerint az új alaptörvény brutális alapjog-korlátozásra is ,,használható". Még borúlátóbbak egy ,,örökre" bebetonozott Fidesz-hatalmat, látszatdemokráciát vizionálnak"

  Sulyok elvtársnő!
  De miért nem nevezzük nevükön azokat a "borúlátókat"??? Ezek bizony nem mások mint az országot csődbe vivő magát "szocialistának" nevező velejéig korrupt társaság.
  Meg lehet érteni, hogy ők borúlátók. De az ország nem borúlátó, újságíró elvtársnő! Önt ott a pártirodán valószínűleg félretájékoztatták. Az ország nem bebetonozni szeretné a Fideszt, de a túlnyomó többség örül az új kormánynak és az új alaptörvénynek!
  Mert - ha el tetszett volna felejteni - az ország túlnyomó többsége erre szavazott.
  Nem az úgynevezett "borúlátókra".”
 • 49. Zember 2011. április 22. 08:10
  „48. achilleus, további egészséges, zsigerpezsdítő gyűlölködést (meg persze szebbjövőt)!”
 • 48. achilleus 2011. április 21. 17:48
  „47. Zember 2011.04.21. 17:15
  Mondd, nem bírod megnyitni a helleres linket? Heller levele olvasható faximilében.
  Ha meg véleményt akarsz, olyat én is tudok idézni: "(...) Bágyadt, ködös őszi délutánokon, amikor kinn peregnek a sárga levelek, és jókedv után kutatunk a szobában, elővesszük majd Heller Ágnes szerelmes levelezését. A címzett: az MSZMP, a tárgy: térdelve rimánkodás. És akkor elmondjuk majd unokánknak, hogy volt idő, amikor a szellemi tunyaság és becstelenség annyira eluralta Magyarországot, hogy ennek a nőnek nem a sarki trafik jutott, ahol rikácsoló hangján rágógumit és szofit kínálgatott volna, hanem még ő szabott itt nekünk ízlést, utat, filozófiát." http://mandiner.hu/cikk/20110421_agnes_asszony
  --- utánrúgásai pedig, ha vannak valakinek, az Heller Brüsszelben és egyebütt. De megnyugtatlak, ennek a filozófusnak" ezek az utolsó utánrúgásai, a legeslegutolsók.”
 • 47. Zember 2011. április 21. 17:15
  „43. achilleus , ez már csak egy unott utánlövés. magyarhírlap-ügyben egyetértünk: ennél valóban nincs lejjebb. Aki erre a lapra forrásként hivatkozik, annak kár beszélni. Ha esetleg a tények is érdeklik:

  "Az ember azt gondolhatná, hogy a magyar jobboldali sajtónak két hét elég lehetett arra, hogy jól kitárgyaljon egy mondvacsinált ügyet, de úgy látszik, nem. A hétfői Magyar Hírlapban még mindig Heller Ágnes ,,hazugságáról" írnak. A cikk címe: ,,Akik rossz hírünket keltették", és felsorolják benne a ,,bűnösöket": Kornis Mihályt, Konrád Györgyöt, Nádas Pétert, Kertész Imrét, Paul Lendvait, Schiff Andrást és természetesen Heller Ágnest.

  Ami Heller Ágnes szavainak ,,félrefordítását" illeti: Strasbourgban a vita arról folyt, hogy lőttek-e a rendőrök a demonstrálókra. Az angol szó, ,,to shoot" (lőni) valamilyen fegyverből kilőtt lövedékkel való megsebesítést vagy halált okozó találatot jelent. Pontosan: ,,to hit, wound, or kill with a missile fired from a weapon." Tehát amikor erre Heller azt válaszolta, hogy ,,nobody was shot", Heller igazat mondott. A rendőrök nem használtak fegyvert és lövedéket. Így aztán senkire sem lőhettek. Van persze más olvasata is a ,,to shoot"-nak, de nem ebben a szövegkörnyezetben. Ha Morvai gumilövedékekre gondolt, akkor helytelen angol szót használt. Mondhatta volna, hogy ,,the police fired rubber bullets at the protestors", és akkor nem lehetett volna semmiféle félreértés. De Morvai célja éppen a félreértés tartósítása, csakúgy, mint a jobboldali médiáé, amely képes két teljes hétig rágódni egy mondvacsinált ügyön. Sőt, biztos vagyok benne, hogy erről az ,,incidensről" még két év múlva is hallani fogunk - természetesen az ő értelmezésükben.

  Ha mindehhez hozzáadjuk a HírTV és a Magyar Nemzet interpretációját (például: ,,Gyurcsány Ferenc után Heller Ágnes filozófus is kétségbe vonta, hogy 2006. október 23-án a rendőrök maradandó sérüléseket okoztak egyes tüntetőknek"), megállapíthatjuk, hogy a magyar jobboldali fórumok félrevezetik a hírfogyasztóikat. Vagy azért mert nem tudnak angolul, vagy azért - és ez a valószínűbb -, mert tudatosan félre akarják őket vezetni.

  Ugyanez a helyzet a ,,kínzással". Angolul ,,torture". Itt nem rossz magyar fordításról van szó, hanem arról, hogy az élő angol beszédben a ,,torture" szót sokkal komolyabb helyzetekre használják, mint amiről itt szó van. A szó hallatán olyasfajta kínzásra gondol az ember, amit akkor alkalmaznak brutális vallatók, amikor vallomást akarnak kicsikarni valakiből. Ami Budapesten történt 2006 októberében, azt így lehetne legjobban visszaadni angolul: ,,the police roughed up the demonstrators". Tehát durva módszerekkel akarták feloszlatni a tömeget. Magyarul egyes rendőrök brutalitásáról beszélnek. Az pedig inkább durvaságot takar, és nem előre eltervezett, módszeres kínzást.

  Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Vagy legyen tisztességes. Vagy ha mindenképpen ki akarja csavarni egy-egy mondat értelmét, tegye ügyesebben."

  (Balogh S. Éva)
  http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58645:kis-angol-szofejtes-heller-uegyben&catid=71:a-napi-apro&Itemid=109”
 • 46. Nórikám 2011. április 21. 16:36
  „Szeretném megkérdezni: aki nem rajong a fideszért, nem rajong az mszp-ért, sőt egyik pártot sem szereti, egészen más a véleménye, az lehet még rendes ember? Nem kap büntetést? Vagy menjen el az országból?”
 • 45. Nórikám 2011. április 21. 16:18
  „2:unknown: Egész életemben becsületes voltam, 40 évig fizettem a járulékot, most az előző évhez képest kb.15 ezer a minuszom havonta. Szerinted honnan tudnám pótólni,75 éves vagyok, már nem tudok dolgozni, de nem is kellenék sehol! El ne feledd még azt, hogy mindegyik párt egyforma-ami a zsebek tömését illet- sorolj csak föl egy-két fideszes sumák ügyet is. Ha körül nézel biztos találsz. Egyformán kell itélni! Tudod egyformán lop mindegyik!”
 • 44. achilleus 2011. április 21. 15:02
  „42. Zember 2011.04.21. 11:43
  Na tessék, itt meg a másik sajtószabadság-harcos (Vásárhelyi Mária) éppen 1 milliós sajtópert nyert az (jobbosnak még delíriumban is csak mértékkel nevezhető) Index 2 újságírója ellen:
  Itt a bírósági ítélet is elolvasható: http://vastagbor.blog.hu/2011/04/20/vasarhelyi_egy_millio
  --- Tényleg kezdek a sajtószabadságért rettegni, (a moderátor ne olvassa el, mert elkezd mindent kitörölni, kezdve néhány korábbi városházi tudósítással ....:o))”
 • 43. achilleus 2011. április 21. 13:03
  „42. Zember 2011.04.21. 11:43
  Tessék akkor egy, a végtelenül hiteles aláírók közül:
  http://www.magyarhirlap.hu/belfold/heller_helyeselte_a_veres_megtorlast.html
  ennél legaljábbat nehéz elképzelni.”
 • 42. Zember 2011. április 21. 11:43
  „40. achilleus 2011.04.20. 14:51

  37. Zember 2011.04.20. 13:12
  És itt az egyetlen egy hiteles link, amely SZAKMAI vita tárgyát képezheti:
  http://www.mti.hu/cikk/2011/04/20/magyarorszag_alaptorvenye-540200
  - Kedves achilleus, na itt hagyjuk abba a szócséplést. Már engedelmet kérek, de aki ragaszkodik a szemellenzőhöz, azzal nem lehet mit kezdeni. További derűs, alkotmányozós örömöket, őszintén.”
 • 41. Zember 2011. április 20. 15:51
  „39. achilleus, azért tartsunk valami vitaszint-minimumot. A véleményemet világosan elkülönítettem a szakmai anyagok fölsorolásától. De hát ezt 39. achilleus is pontosan tudja.”
 • 40. achilleus 2011. április 20. 14:51
  „37. Zember 2011.04.20. 13:12
  És itt az egyetlen egy hiteles link, amely SZAKMAI vita tárgyát képezheti:
  http://www.mti.hu/cikk/2011/04/20/magyarorszag_alaptorvenye-540200
  (kattintással az alaptorveny.pdf szövegre)”
 • 39. achilleus 2011. április 20. 14:09
  „37. Zember 2011.04.20. 13:12
  "A Fidesz azonban önmagán kívül senkire se hallgat."

  --- ez ugye egy szakmai elemzés része. Mi ebben a szakmai? És egy ilyen szöveg után, vajon jöhet-e szakmai észrevétel, - hiteles. Nem jöhet, egy ilyen szöveg után folytatódik a fideszelés, üresen, ostobán és bénán, ....
  Kb. a további pontok éppen ilyenek.”
 • 38. Zember 2011. április 20. 13:14
  „Ha az AB-re kötött szájkosár ... - "Ha" törölve. (bocs)”
 • 37. Zember 2011. április 20. 13:12
  „33. unknown, akkor sorban:
  1. "A mű, az alkotás elkészítésében közreműködők a mű által fejezik ki véleményüket az aktuális ügyben, dologban, amit ezáltal magyaráznak, indokolnak, támasztanak alá. Sokszor hangzott el véleményük a részletekről, csak meg is kellett volna hallaniuk azt azoknak is, akik az egész művet így utólag légbőlkapottnak, alaptalannak minősítik" - írod.
  A kritikák és elemzések nem "utólag" hangoztak el. Folyamatosan. Íme, ezekből egy kis válogatás:
  http://index.hu/belfold/2011/04/18/solyom_a_nemzeti_szinhazhoz_hasonlitotta_az_uj_alkotmanyt/
  http://nol.hu/belfold/20110312-a_visszautasithatatlan_ketharmados_ajanlat
  http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=59602:zavaros-erzekeles-zavaros-konstrukcio&catid=9:vendegek&Itemid=66
  http://hirszerzo.hu/publicisztika/20110318_egei_horvath_alkotmanytervezete
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=406545
  http://www.es.hu/2011-03-16_szaz-pont-az-alkotmanytervezetrol
  http://www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=60092%3Atavol-maradva&catid=9%3Avendegek&Itemid=66
  A Fidesz azonban önmagán kívül senkire se hallgat. Ezen persze "általában" nem lepődünk meg - az "alkotmányozásnak" nevezett diktátum azonban más. Kétharmados erőmámorból fakadó gőggel, erővel és cinizmussal nyomnak le az ország (AB, Költségvetési Tanács, földrajzinév-bizottság) torkán bármit - az új Al-Kotmányt is, amelyet bizonyára követ majd a Kotmány, végül maga az örökkévalóságnak szánt Fő-Kotmány is.

  2. "Nem történt azzal tragédia, hogy az új Alaptörvény átmenetileg - az állam eladósodása megfékezésére - korlátozza az Alkotmánybíróság ezen téren való "emberjogi" engedékenységét a "kivívott jogokra" hivatkozva. " Ha az AB-re kötött szájkosár a demokraták számára bizony hogy tragikus látvány. Az "átmenetileg" fogalmazás lebegtetése meg a hazánkban "ideiglenesen" állomásozó, testvéri szovjet csapatokat idézi. Átmenetileg? Meddig? Amíg a jóságos kormány jónak látja? Addig meg csönd legyen?

  3."Nem kell félteni a nyugdíjkorhatárt betöltő bírókat, ügyészeket hiszen ők továbbra is praktizálhatnak majd mint magánügyvédek. " Nem zavar az álszent érvelés reverendája alól kikandikáló lóláb? Mégis, miért kell egy csapásra lefejezni a bírói kart? Kiket ültetnek majd a helyükbe? Csak nem a kormányzattal "lojális" kádereket?

  4."az sem véleményünkkel ellentétes, hogy 35-40 éves rendőrök, tűzoltók dolgozzanak csak tovább"
  "A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke...már minden kedvezményt elvettek a tűzoltóktól, így a 13. havi munkabért, a bérkiegészítést, a túlóradíjat, csökkentették a cafetéria-juttatást, most pedig már az előre ledolgozott ötéves nyugdíj korkedvezményt akarják elvenni, miközben egy tíz éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltó fizetése nem éri el a 90 ezer forintot." Szó sincs tehát 30-40 éves, életerős emberek nyugdíjba vágyakozásáról.
  Az meg nem kevés nagyvonalúságra vall, hogy majd csak találnak maguknak valamit az állásajánlatoktól hemzsegő munkaerőpiacon...”
 • 36. achilleus 2011. április 20. 11:01
  „35. unknown 2011.04.20. 10:26
  Valóban érdemes elolvasni.
  http://hvg.hu/velemeny/20110420_birak_nyugdijkorhatar
  Csak a vége (...) "Kedves liberális, alkotmányozásból diktatúrát vizionáló barátaim, javaslom: a dolgot magát nézzük! Lázár János, akinek egyébként egyetlen felvetésével sem tudok egyet érteni, most kivételesen jó javaslatot tett. Ezzel persze nem oldható meg a bíráskodás összes problémája, de ha jól használjuk fel, előnyére válhat e szerencsétlen hatalmi ágnak. Mit mondott Churchill? A háború fontosabb dolog, mintsem katonákra bízzuk! Az igazságszolgáltatásra ez fokozottan ráillik, mert hál´ Isten háború mifelénk ritkán van, de tárgyalások vannak mindennap. Türelmetlen ez az írás? Az, de lehetünk-e türelmesek, amikor évtizedek óta a szemünk láttára megy tönkre egy hatalmi ág, irtózatos sebeket ütve a társadalom tagjain. És még egy megjegyzés. Mondandóm nem vonatkozik minden bíróra, szakértőre, nem egyet közülük tudásáért és stílusáért nagyra becsülök, kár, hogy ők elenyésző kisebbségben vannak."”
 • 35. unknown 2011. április 20. 10:26
  „Figyelemreméltó cikkre bukkantam a hvg.hu-n, Babai Mihály tollából származó írásra, melynek címe: Amiért nyugdíjba kell küldeni a 62 éves bírákat. Kiállás az Alaptörvény rendelkezése mellett.”
 • 34. achilleus 2011. április 20. 10:12
  „"Az emberek csaknem fele távolságot tart a politika szereplőitől - ezt tartalmazza az Ipsos áprilisi kutatása, amely szerint a magas fokú passzivitás és tanácstalanság következménye, hogy csak minden harmadik szavazásra jogosult tekinthető biztos pártválasztónak." 2011-04-20 09:36
  ----- A közvéleménykutató eredményei a véleménynek éppen azon részét támasztják alá, amellyel én is kiemeltem:
  6. achilleus 2011.04.19. 13:06
  Kedvedért kiválasztom ennek az írásnak szerintem legjellemzőbb mondatát, tessék:
  "Amúgy pedig senki se tudja, hogy valójában mi lesz itt."
  (...) Az írás egésze is ilyen megfoghatatlan légies bizonytalanságban mozog, vagy egy-egy velősebb kijelentést a fentihez hasonló megállapítások visznek újabb határozatlanságba. Mindezt nem tartom helytelennek, elítélendőnek, jól kifejezi a társadalom egy részének elbizonytalanodását.(...)"”
 • 33. unknown 2011. április 20. 09:40
  „31. Zember 2011.04.20. 07:31

  Nézd, Te fogalmaztál úgy, hogy az alkotók oldaláról senki hozzáértő szakember nem vette védelmébe a művet. A mű, az alkotás elkészítésében közreműködők a mű által fejezik ki véleményüket az aktuális ügyben, dologban, amit ezáltal magyaráznak, indokolnak, támasztanak alá. Sokszor hangzott el véleményük a részletekről, csak meg is kellett volna hallaniuk azt azoknak is, akik az egész művet így utólag légbőlkapottnak, alaptalannak minősítik. Nem történt azzal tragédia, hogy az új Alaptörvény átmenetileg - az állam eladósodása megfékezésére - korlátozza az Alkotmánybíróság ezen téren való "emberjogi" engedékenységét a "kivívott jogokra" hivatkozva. Nem kell félteni a nyugdíjkorhatárt betöltő bírókat, ügyészeket hiszen ők továbbra is praktizálhatnak majd mint magánügyvédek. És azt hiszem az sem véleményünkkel ellentétes, hogy 35-40 éves rendőrök, tűzoltók dolgozzanak csak tovább, hiszen bőséges feladat elvégzésére továbbra is alkalmasak lesznek akár helyszini vizsgálatok biztosításánál, az iskolák és számtalan helyén a társadalomnak szakmai ismeretek átadása, felügyelete tekintetében. Az államigazgatás és az ipari és intézményi tevékenységek, a biztosítási szakág, stb. tág lehetőséget kínálnak az alkalmazásukra.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsecsillag

"Az árnyékos, sötét pedig azoknak a küszködése, akiknek mindenük ráment arra, hogy megvalósítsák álmaikat, ötleteiket." Tovább olvasom