Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Miheztartás

JEGYZET - ˝Mindent, akár ezt is lehet.˝
A szocializmus lényegét már az „átkos" utolsó éveiben így magyaráztuk: boldogok leszünk, ha beledöglünk is. És hát ki ne akarna boldog lenni. De azért mégsem bármi áron! Akkor még csak sejtettem, ami mára nyilvánvaló, mindenért fizetni kell. Értem én, hogy a hétvége a pihenés ideje, meg aztán a lakást is rendbe kellene tenni, és a családtagok is igénylik az emberlánya jelenlétét. Mondom én, aki ezt a jegyzetet is épp vasárnap délelőtt írom.

Az atyáskodó államvezetés víziója szerint a nemzet olyan, mint egy nagy család. A családfő joga és kötelessége a többiekről gondoskodni. Ezért ezek hálával tekintenek rá, mert tudják: nélküle vége mindennek. Fensőbbsége magától értetődő, hiszen a pozíciója nem rajtunk múlik. Nem született, csak úgy „lett". Kiválasztatott. Nincs múltja, nincs jövője. Csak az állandó jelen van. Ez akár harminchárom évig is tarthat, mint a kádárizmus, vagyis „örökké". Az elmúlt évszázad tanulsága, hogy mindent, akár ezt is lehet. Csakhogy ezt már nem demokráciának hívják.

A népvezér mindig tudja a megoldást, és a széthúzásra hajlamos népnek egyszer csak igénye támad a rendteremtésre. Ilyenkor aztán nem látszik túl nagy árnak, ha az államhatalom beavatkozik a magánéletébe. Hiszen jót akar! Nem azt várja el, hogy mikor vegyünk levegőt, hanem megmondja, mit együnk, mit igyunk, mikor vásároljunk, melyik iskolába járjunk, és mivel foglalkozzunk a szabadidőnkben. Szeret minket: a javunkat akarja, és csak semmiséget kér cserébe. Mi pedig könnyedén válunk meg a szabadságunktól, mert az „semmiségnek" látszik, hiszen a boltban semmit sem adnak érte... Mindig az irányított szabadidővel kezdődik, és a morgás jogának kétségbe vonásával folytatódik. Aztán kiosztanak néhány sallert, csak a miheztartás végett…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérem a következőt!

"Sokan, szó szerint, kihalnak a praxisból." Tovább olvasom